Статьи

Щодо відставки Яценюка, повного переформатування Уряду і перевиборів, партії Саакашвілі

5 февраля 2016 22:50

Останнім часом зауважую багато розмов що треба вигнати Яценюка, поставити Саакашвілі і заживемо…

Не знаю під впливом яких факторів формується така суспільна думка: чи то під впливом суспільної інфальтильності чи особистої нелюбові до Яценюка чи то під впливом "політолохів-ікспердів", які не знають елементарних норм законодавства України і не володіють даними про електоральні настрої.

Тим не менше, друзі мої, давайте перестанемо створювати віртуальні реальності і жити в своїх мріях, бо:

По-перше: Чарівників не існує, Саакашвілі теж не чарівник і "результати" його "роботи" на посаді Голови Одеської ОДА цьому підтвердження. Тільки важка і тривала праця кожного з нас здатна змінити країну.

По-друге: Давайте керуватися не своїми хотєлками, а інтересами країни, здоровим глуздом і виходити з реальності, а не фантазій.

=============

Тому відповідаючи на питання чи хотів би я змінити Яценюка на більш ефективного менеджера - я відповім ствердно. Але це не можливо на даному етапі. - Чому? Тому що:
Відставка Яценюка автоматично означає відставку всього уряду, ВСІХ міністрів і необхідність формування нової коаліції.

Тому дуже важливо що буде причиною відставки Яценюка: чи це будуть політичні ігрища, бездоказовий пі..ж «про корупцію в уряді» чи реальні серйозні звинувачення і серйозні підстави для відставки.

Якщо будуть серйозні причини для відставки Яценюка чи він піде добровільно, то це буде одна ситуація, в якій буде можливість сформувати нову коаліцію і призначити новий уряд, нового Прем'єра.

Якщо ж причиною відставки Яценюка стануть політичні ігрища і бездоказові обвинувачення в корупції (що ми бачимо зараз), то НФ цілком прогнозовано і цілком природно, буде в опозиції до всієї цієї ситуації, до майбутньої коаліції і до майбутнього Прем'єра.

=============

Йдемо далі. Після ймовірної відставки Яценюка ВР має всього 1 місяць для переговорів по створенню нової коаліції, призначення нового уряду. Зважаючи на різношерстість сьогоднішньої ВР переговори будуть проходити не просто.

Уряд формується коаліцією. Коаліція формується депутатськими фракціями.

Тепер перейдемо до математики. У ВР ми маємо наступні фракції:

БПП - 137 мандатів
НФ - 81 мандат
Риги - 43 мандати
Самопоміч - 26 мандатів
Відродження - 23 мандати
Ляшко - 21 мандат
Воля Народу - 20 мандатів
Батьківщина - 19 мандатів

А тепер прорахуйте розклад нової коаліції (226 членів) без Народного Фронту (він в опозиції, якщо Яценюка відправлять у відставку "по безпрєдєлу").

Коаліція БПП+СП+БЮТ+РПЛ матиме - 203 мандати. Цього не вистачає. А це значить, що треба брати в коаліцію колишніх ригів з Волі Народу і Відродження. Брати тих, хто раніше голосував за "Закони 16 січня". Тобто, сформована діюча коаліція, до якої принципово не брали екс-ригів і тих, хто голосував за "закони 16 січня", після ймовірної відставки Яценюка перетвориться в "ширку" і це вже буде серйозним ударом по іміджу всіх "проєвропейських" партій.

Я вже не говорю про те, що нові коаліціянти (Воля Народу і Відродження) тепер будуть мати своїх міністрів.

Ви уявляєте що це буде за уряд з міністрами Хомутинніком-Литвином-Лесиком Довгим?

Ви уявляєте як новий прем'єр (навіть якщо це буде Саакашвілі) буде "працювати" з такими міністрами? - А мусить!

Тут є ще один момент: Навряд чи фінансоване Коломойським Відродження згодиться з кандидатурою Саакашвілі...

До чого ми в кінцевому прийдемо? - А до того, що новий уряд, якщо і буде сформований, то буде вельми нестійким, коаліції катастрофічно не вистачатиме голосів, а уряд Яценюка і діюча коаліція з НФ, в порівнянні з наступною будуть виглядати як боги.

В кінцевому, все це закінчиться перевиборами до Парламенту.

===========

Перевибори - це прекрасно! - Скаже значна кількість читачів, не орієнтуючись в трагізмі електоральних симпатій і базуючи свою думку на власному світобаченні.

Та ні, скажу я, базуючи свою думку на реальній картині електоральних настроїв. Бо перевибори приведуть до повного хаосу в країні, до недієздатності ВР, до неможливості впровадження реформ і неможливості надання допомоги від МВФ.

Беремо результати місцевих виборів, які відбулися всього 2 місяці тому.

Тобто на даний момент ці результати у великій мірі відповідають сьогоднішнім електоральним настроям:

До ВР проходить 8 партій:

БПП - 19,4%
Риги - 12,7%
БЮТ - 12,0%
УКРОП - 7,4%
Свобода - 6,7%
Ляшко - 6,7%
Самопоміч - 6,3%
Відродження - 5,4%
Близько до 5% бар'єру Наш Край - 4,6%

З врахуванням мажоритарки, приблизні склади партій будуть наступними:

БПП - 157 депутатів
Риги - 60 депутатів
БЮТ - 39 депутатів
УКРОП - 29 депутатів
Свобода - 26 депутатів
Ляшко - 22 депутати
Самопоміч - 20 депутатів
Відродження - 32 депутати

Ви бачите тут коаліцію? Враховуючи всі нюанси взаємовідносин...

Тобто замість діючих адекватних коаліціянтів (в переважній більшості) з Народного Фронту ви отримаєте 29 парасюків, більше ригів, непонятні Відра і Свободу з гранатами.

Але ж.... Партія Саакашвілі....

=========

Тепер про Партію Саакашвілі

А хто Вам взагалі сказав, що партія Саакашвілі, якщо вона буде створена, пройде 5% бар'єр?

1) Тому що це Саакашвілі?... Хмм... Вельми спірний момент. Підтримка БПП на місцевих виборах в Одеській області у порівнянні з Парламентськими виборами збільшилась на 6,1%. Це можна назвати кредитом довіри до Саакашвілі... Важко назвати ці цифри захмарними...

2) Не знаю як в інших регіонах, але в західній Україні, дуже часто чути нарікання на іноземців в Уряді. Не люблять тут іноземців, особливо категорія "прості люди". Вони не знають що таке технократи, вони не вимовляють прізвище Саакашвілі і їх цікавлять не гучні заяви про боротьбу з корупцією. Їх цікавить чи зробить кандидат в депутати (партія) дорогу до їхнього села чи пожертвує гроші на церкву. Десь, трохи східніше, продаються не за дорогу до села, а за особисту вигоду у вигляді гречки. Так, це дико, але це реалії нашого життя.

Треба відштовхуватись від реалій, а не від фантазій.

3) Більш думаюча частина суспільства задає логічне запитання про результати роботи Саакашвілі на посаді Голови Одеської ОДА. І цій частині суспільства кагбе побарабану марення фанатів Саакашвілі про "авіабілети за $80" непонятно звідки і непонятно куди, про «плани розвитку», про його досягнення в Грузії.... Думаюча частина суспільства бачить відсутність результату діяльності Саакашвілі на посаді Голови ОДА і навряд чи довірить свої голоси черговому популісту.

4) Партія Саакашвілі (як суб'єкт політичного процесу) не готова до виборів. Немає регіональних підрозділів, нічого немає. Хто буде з людьми на місцях працювати?

- Наберуть нових, не проблема?...

Дуже серйозна проблема, враховуючи те, що партія позиціонує себе як антикорупційна, реформаторська і враховуючи те, що в окремих регіонах, весь "істеблішмент" так чи інакше колись був замазаний з ригами.

Тут у БПП купу екс-ригів поспливало, а будь-який екс-риг в Партії Саакашвілі автоматично приведе до дискредитації самої ідеї партії.

А судячи з наявності всяких Горбалів на "антикорупційних форумах", Саакашвілі не дуже перебірливий і його зашкварена команда, може легко поховати його репутацію і рейтинги можливої партії.

5) Згідно законодавства України Саакашвілі не може брати участі в Парламентських виборах, бо він є громадянином України менше року. І це серйозний удар по рейтингах партії.

Одне діло, коли список партії очолює "антикорупціонер і реформатор", а інше діло, коли ти бачиш в списках Партії Саакашвілі "старих добрих знайомих": Лещенка, Найєма, Горбаля, Добродомова, Гриценка, Наливайченка і інших "антикорупціонерів".

6) А тепер уявіть, якщо під час виборів почне спливати компромат на топових "антикорупціонерів" Лещенка чи Гриценка? А він почне спливати, бо він є...

Чи ви думаєте, що Лещенко розкидається какашками просто так і в нікого ніколи не брав грошей?

7) А тепер уявіть що буде з рейтингами Партії Саакашвілі, якщо пан Коломойський оральним апаратом Алли Мазур і інших "журналістів", буде днями і ночами поливати грязюкою свого запеклого ворога?

8) Що зможе протиставити цьому всьому партія, яке немає грошей, регіональної структури і медіапідтримки? А звідки гроші в "антикорупціонерів"?

Тому я вельми скептично ставлюсь до політичного майбутнього пана Саакашвілі в Україні і успішності його політичного проекту. Бо не можна ліпити політичний проект за відсутності власних результатів. Бо не можна ліпити політичний проект за принципом "ворог мого ворога - мій друг", беручи до себе всіх підряд, лиш би він не любив твого ворога.

==========

Таким чином, дуже ймовірно, що Партія Саакашвілі не пройде 5% бар'єр відібравши кілька відсотків в БПП.

Навіть якщо вона пройде у Парламент, то мене цікавить цілком логічне питання:

Чому Ви думаєте, що Лещенко, будучи членом БПП і деструктивним гівнометом перестане ним бути в рядах Партії Саакашвілі? Що він почне займатись законотворчістю, а не виконувати закази Григоришина чи ще когось?

Чому ви думаєте, Найєм, який забив ходити в Парламент і займається незрозуміло чим, почне активно фігачити в рядах Партії Саакашвілі?

Чому ви думаєте, що Гриценко, будучи членом Партії Саакашвілі перестане бути вусатим пі...сом?

І т.д. і т.п.

Зрештою, чому ви думаєте, які підстави, які результати діяльності Саакашвілі на посаді Голови ОДА, дають вам змогу думати, що його діяльність на посаді Голови Уряду буде успішною? Ви реально думаєте, що він чарівник?

==========

Все вищевказане не є захистом Яценюка.

Все вищевказане є спробою показати реальний світ, розплющеними очима, а не через призму рожевих окулярів.

Бо "безпрєдельне" відсторонення Яценюка приведе до дуже серйозної кризи в Україні, до недієздатності Парламенту (у нас Парламентсько-Президентська республіка), до дуже серйозних проблем в державі, яка, нагадаю, знаходиться в стані війни.

І це розуміє ПП і його партія також, яка вже висловилася за те, що Яценюк залишиться.

Тому, якщо комусь з Вас так не подобається Яценюк, що ви готові кинути країну в хаос, то будь-ласка почніть хоча б з того, що сформуйте реальні професійні претензії до Прем'єра, а не "ко-ко-ко вкрав мільярд", чи "ко-ко-ко корупція в уряді"

І я думаю, що якщо суспільство зможе сформувати реальні претензії до Яценюка, то у НФ знайдеться достатня кількість авторитетних людей, щоб переступити через партійну солідарність і відправити корупціонера (якщо буде доведено) Яценюка у відставку.

А поки... суспільство і хейтери Яценюка не зробивши нічого, щоб аргументувати своє хейтество конкретними претензіями, а не загальними фразами і голослівними звинуваченнями, це суспільство заслуговує на те, що має і Яценюк має залишитись Прем'єром.

Ігор РОНОВИЧ

Оригінал


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling