Думки

Продовжуйте реформи!

14 Квітня 2016 15:55
Ірина ЄФРЕМОВА

Верховна Рада України обрала нового прем`єр-міністра України та новий склад Уряду. Дуже хочеться вірити, що цим завершиться штучно створена політична криза. Адже вона дуже негативно впливала і на міжнародний імідж нашої країни, і на впевненість українців у дні прийдешньому. На жаль, це в останню чергу турбувало політиканів, які доклали стільки зусиль для її створення і підбурювання. Ба навіть сьогодні вони не заспокоювалися, а демонстрували всю свою справжню сутність.

Перед новим Урядом постали дуже складні виклики. Більше того, з легкої руки горе-політиків, яких цікавить лише власний піар та кількість місць у Раді власної партії, Кабміну буде важко пояснювати нації необхідність прийняття тих чи інших рішень.

А доведеться доволі регулярно вдаватися до достатньо непопулярних, вкрай важких, але життєво нагальних рішень. І тут багато залежатиме від  нового прем’єра – чи потрапить він у пастку популістів, чи поводитиметься як справжній лідер, який дивиться на перспективу.

Нагадаю, що саме через свою принципову позицію, прийняття виважених державницьких рішень, власною популярністю поплатився Арсеній Яценюк. Між майбутнім України та власним рейтингом він обрав перше. Не маю жодного сумніву, що час розставить все по місцях і, певна, невдовзі його діяльність суспільство оцінить належно.

Багато з тих, хто тільки й може, що бла-бла-бла, закликають негайно суттєво підвищити зарплати та соціальні виплати. Але ці популісти або не дуже замислюються над наслідками своїх безвідповідальних закликів, або їм банально байдуже на те, що буде далі, головне – лише рейтинг та ефект від поданого шоу. Звичайно, можна хоч сьогодні виплатити українцям величезні зарплати, пенсії, але за вже за декілька тижнів у бюджеті утвориться пустка. А з таким марнотратством, природньо, ані МВФ, ані жоден інший донор не виділить Україні навіть ламаного центу.

Це розумів Арсеній Яценюк і тому, з одного боку, не піддавався та не скочувався на популізм, а з іншого – намагався зробити усе можливе, аби поступово піднімати соціальні стандарти. І вони повільно, але впевнено почали зростати. І збільшуватимуться надалі, якщо наступний Кабмін перехопить вже визначені принципи діяльності попереднього Уряду.

Безумовно, кожен представник нового Кабінету Міністрів має на певний час взагалі забути про рейтинги. Але тут справа така – або, засукавши рукави, не здіймаючи голови та не звертаючи уваги на ненастанну, підступну критику, працювати, або, якщо не насилі, взагалі не варто гаяти часу.

А тому дуже важливо, аби Уряд Гройсмана продовжував розпочаті Кабміном Яценюка реформи і довів їх до логічного завершення. Будь-який крок навспак дуже небезпечний, адже це крок до стану, який 2,5 роки тому призвів до Майдану. Тим більше, наразі ми є свідками формування тандему з вчорашніх «регіоналів» та політиків, які невідомо, з якої рахуби, продовжують називати себе проукраїнськими…

За таких обставин тішить те, що до нового складу Уряду увійшли представники Кабінету Міністрів Яценюка, які продемонстрували надзвичайно ефективну роботу та високий рівень провадження реформ. Зокрема, це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, очільник Мінюсту Павло Петренко, інші. Це дає сподівання, що революційні, реформістські напрацювання попереднього Уряду віднайдуть повну реалізацію в новому Кабміні.

І нарешті. Звертаюся до своїх колег-парламентарів: дайте можливість новому прем’єру, міністрам працювати! Не починайте одразу ставити їм палки в колеса, як це було з Урядом Арсенія Яценюка. Пам`ятайте: понад 40 мільйонів українців, які довірили нам своє майбутнє, щохвилинно очікують від нас на результат! Зрадити їх – це зрадити Україну! Ще однієї штучної кризи країна не витримає – терпець урветься!


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling