Статьи

Балаклія. Без політики, піару та лозунгів

28 марта 2017 13:54

23 березня стало важким випробуванням для усіх – на швидкість реагування, на відповідальність, на спроможність прийняття важливих рішень, на визначення пріоритетності проблем. Коли стається надзвичайна ситуація такого масштабу – важливою є кожна секунда. Тому з перших хвилин ми чітко усвідомлювали важливість кожного рішення. І найпершим, найважливішим стало рішення щодо повної евакуації населення з небезпечної зони. Я дякую Президенту України за підтримку і довіру до мого рішення! Зберегти людські життя - це було головне.

Працівникам ДСНС, органів державної влади, соціальних служб, службовцям Збройних Сил, Національної поліції, Національної гвардії в перші часи після катастрофи було поставлене одне завдання - попередити людські втрати.

Рішення про евакуацію тисяч людей - це ціла низка заходів. Починаючи з підготовки транспорту (пошук автобусів, водіїв, заправка паливом), сповіщення містян, організації безпечних евакуаційних пунктів, завершуючи забезпеченням евакуйованих усім необхідним. І понад усе, найважливішим є попередження паніки. Окрім цього, зону навколо військової частини було одразу заблоковано від доступу усіх видів транспорту: залізничного, автобусного, було закрито від польотів повітряний простір. Паралельно фахівці з надзвичайних ситуацій проводили консультації як з національними, так і з закордонними експертами щодо максимального зменшення площі, що може бути охоплена вогнем і вибухами. Територію навколо військової частини постійно заливали водою, аби не допустити загоряння від продуктів вибухів. Вогнегасна техніка з усієї області у повній готовності чергувала в Балаклійському районі. Ситуацію, ускладнену неможливістю гасіння пожежі з повітря, вдалося взяти під контроль завдяки героїчним зусиллям тих, хто дві доби поспіль бився з вогнем за кожен квадратний метр. Нарешті, вже наступного дня, пожежу вдалося локалізувати.

З гордістю за Харківщину хочу зазначити мобілізацію громадянської активності – з перших годин лиха волонтери, громадські організації та активісти, звичайні мешканці області включились в процес допомоги. Хтось відвозив людей, хтось збирав допомогу евакуйованим, хтось приймав цілими родинами вдома, хтось допомагав патрулювати місто і проводити перші заходи по розчищенню міста та ліквідації наслідків. Безумовно були і ті, хто навіть в ці непрості хвилини, сидячи вдома, продовжував гратися у всезнаючих "експертів" та "фахівців". Але не про них зараз. Я дуже вдячна, що ми мали міцну підтримку громадськості у таку скрутну годину - це свідчить про те, що разом ми ладні подолати усі труднощі на шляху до спільної мети. Дякую Вам!

Важкий процес розмінування міста закінчився 26 березня. В найкоротший термін, працюючи цілодобово, сапери зробили можливим повернення людей по домівках. Зараз вже відновлено залізничне та автобусне сполучення. Поступово налагоджуються усі інженерні мережі – підключено теплопостачання, електро- і газопостачання підключено практично в усіх будинках. Працюють соціальні заклади. Працюють магазини. Життя повертається в місто.

Наразі в районі надзвичайної ситуації працює комісія з усунення наслідків – усі пошкоджені будівлі будуть ретельно обстежені. Вже складаються відповідні графіки робіт, йде розміщення будівельників, завезення матеріалів, інструментів, техніки і обладнання. На жаль, неможливо все зробити моментально, обсяги руйнувань досить великі. Відбудова пройде в три етапи, в залежності від важкості відновлювальних робіт. Перша допомога вже надається з найактуальніших потреб: аварійне закриття віконних прорізів, дверей, відновлення цілісності дахів. Наступним кроком стане відновлення руйнувань середньої важкості силами харківських будівельників як за рахунок місцевих бюджетів, так і за волонтерською допомогою будівельних організацій. Більш затратні відновлювальні роботи потребують підтримки з боку держави, вже складаються будівельні розрахунки і готується відповідне рішення Кабінету Міністрів щодо виділення необхідних коштів. Я переконана, що це також пройде оперативно. Дуже сподіваюсь на конструктивний підхід мешканців, громадськості, будівельників та державних службовців – аби в найкоротший термін місто було відновлене, ми маємо працювати злагоджено із розумінням складності ситуації.

Це були важкі дні. Дуже багато роботи ще попереду. Все буде добре.

Р.S. В ці дні ми були всі разом! Без політики, піару та лозунгів. Цим можна пишатись!

Оригинал

Юлия СВЕТЛИЧНАЯ


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling