Статьи

Почему вас никогда не будут заставлять служить в Нацгвардии

10 апреля 2018 09:32

Часом трапляється так: навчаєшся в школі, коледжі чи технікумі, і постає дилема: який вищий навчальний заклад обрати для подальшого навчання або як реалізувати себе в майбутньому. Аби допомогти учням вирішити це протиріччя, представники Національної гвардії України їздять по учбовим закладам із профорієнтаційними зустрічами. І нещодавно вони завітали до Харківського державного автотранспортного коледжу.

"Перед нами стоїть задача — розказати та показати, що таке Національна гвардія України, як вона працює та як допоможе вам реалізуватися в подальшому", — виступаючи перед учнями, пояснив підполковник Олексій Костін, начальник Східного відділення комплектування іміджево-видавничого центру Національної гвардії України.

Самі ж військові жартують, кажучи, що приїхали на зустріч із хлопцями та дівчатами в повній готовності: представники рекрутингового центру та офіцери з Національної академії Національної гвардії України привезли з собою інформаційний стенд у подарунок коледжу та листівки-книжечки з корисною інформацією. А ще – відоматеріали про службу та життя строковиків та контрактників, які, доречи, знімали студенти факультету кіно-, телемистецтва Харківської державної академії культури. Тож перед студентами коледжу постали, ніби і незвичайні, а насправді – самі звичайні гвардійці - талановиті хлопці, серед яких і баяніст, і бітбоксер, і поет, що обрали для себе шлях військової служби саме у Нацгвардії. Вони справили неабияке враження на учнів:

«Військові для звичайних людей завжди виглядають трішки суровими, а тут, здавалося б, повне руйнування стереотипів — позитивні хлопці з незвичайними талантами», — ділився Артем Карпенко, майбутній спеціаліст із організації перевезень і управління на автотранспорті.

На зустрічі нацгварлійці розповіли про переваги як строкової служби, так і контрактної, а також у резерві НГУ.

«Служба у військовому резерві — це вже стандарти НАТО. Її переваги в тому, що після підписання контракту, військовослужбовець може й далі продовжувати навчатися, працювати та жити вдома. Збройні сили та інші військові формування вже його не стосуються. Цей хлопець буде закріплений лише за конкретною частиною Нацгвардії, його спеціальність буде обрана юнаком самостійно – у відповідності до власного бажання, освіти та уподобань. Раз на рік юнак буде проходити збори саме у цій частині НГУ і вже жоден військкомат не буде його турбувати, — пояснив підполковник Олексій Костін, - Тож, це дуже зручна форма служби для тих хлопців, які у силу певних обставин не бажають проходити строкову службу».

А представники академії Національної гвардії розповіли про навчання у вищому навчальному закладі. Майор Павло Волков, викладач кафедри експлуатації та ремонту бойових машин пояснив, що гвардія зацікавлена в спеціалістах, які прагнуть надалі розвивати себе в професії: «Говорячи про хлопців і дівчат, які навчаються в цьому автотранспортному коледжі, то звичайно з такою базою їм буде легше вступити до академії та навчатися в ній». А підполковник Костін додав: «Здавалося б, що лише наближені до військової справи спеціалісти мають змогу розвиватися у військовій справі, проте, наприклад, і педагогічні профілі можуть реалізувати себе в якості офіцерів з виховної роботі, тощо; а із випускників, наприклад, зооветеринарної академії можуть вийти гарні кінологи. І в кожній частині НГУ, і в Національній академії Нацгвардії України дуже ретельно відносяться до відбору кандидатів на службу та навчання. Ми зацікавлені лише в тих, хто готовий навчатись та ділитись своїми знаннями та навичками з Національною гвардією України».

Підтверджує слова офіцерів і курсант Національної академії НГУ Богдан Кушнір. Хлопець зізнається, навчаючись в академії отримує вже другу вищу освіту. Педагог і вчитель математики за першою освітою, Богдан жаліється — у київському вузі не було військової кафедри, тож юнак вирішив, що замість неї краще отримає другу вищу освіту. При цьому наголошує – зовсім не жалкує, що отримав освіту математика та викладача: «Добре набирати до академії людей, у яких уже є технічна освіта, тобто навчаєшся собі та вже знаєш основи фізики, динаміки, математики тощо. На власному досвіді переконався, що мені та деяким моїм товаришам із першою освітою, набагато легше, наприклад, ту ж машину ремонтувати: починаючи від колес і закінчуючи маленькими ґвинтиками та перечесними розрахунками».

Тож, Богдан, підводячи підсумок, вважає, що Національна академія НГУ зможе задовольнити потреби у знаннях будь-кого, хто бажає іх отримати. На наголошує, що академія готує спеціалістів не лише за військовими, але й за цивільними напрямками.

Доки тривала зустріч учнів із представниками інших ВНЗ, гвардійців запросили завітати до першокурсників на урок захисту Вітчизни, де віднині займе своє місце інформаційний стенд, присвячений строковій, контрактній та службі у резерві НГУ. Доречи, цей стенд – перший у новому спільному проекті НГУ з харківськими волонтерами. І отримав його саме Харківський державний автотранспортний коледж - як один із кращіх в країні.

Розробка належить Національній академії НГУ, а фінансування взяли на себе волонтери, у планах яких забезпечити аналогічними інформаційними куточками всі технікуми, коледжі та ПТУ Харківщини.

Як зазначають волонтери, армійські структури не можуть бути мотивованими поки юнаків примушують до служби.

Тож, такі стенди мають надати хлопцям інформацію про партнерську структуру, яка, навпаки, категорично відмовляється приймати навіть на строкову службу тих, хто не має такого бажання або життєвих планів.

«Бажаю здоров'я…», — ось так по-військовому зустріли гвардійців студенти-автотранспортники. Вчитель дисципліни майор у відставці Дмитро Умирбайович розповів, що й сам військовий – колишній танкіст, тому розуміє актуальність і важливість мотивованої військової служби в цілому та додав: «Ми зі студентами говоримо про те, що наразі без автомобілей і техніки військова справа неможлива, тому наші учні, які є майбутніми спеціалістами в автотранспортній сфері, мають змогу вибрати академію НГУ чи військову службу в гвардії для продовження навчання та роботи у своїй рідній сфері».

Самі ж учні вже планують своє майбутнє, запевняючи, що їх специфіка, а саме логістика, відіграє чималу роль у військовій справі.

«Логісти також потрібні у Національній гвардії, адже в такі непрості часи для держави, вони повинні до дрібниць продумати та організувати оперативну доставку людей, техніки та продовольства туди, де вони необхідні», — розповідає Ксенія Короха, першокурсниця коледжу.

Серед учнів у автотранспортному коледжі нацгвардійці зустріли вже знайоме обличчя, а саме Володимира Ільченко, хлопця, який захистивши диплом, вже у травні приєднається до лав Національної гвардії України.

«Ми знайомі з Володимиром уже давно, він звернувся до нашого рекрутингового центру, аби ми допомогли йому потрапити в Нацгвардію. Особисто я веду його справу», — ділиться Наталія Юрченко, старший солдат, діловод Східного відділення комплектування.

Хоча хлопець навчається на факультеті ремонту та обслуговування автомобілів і двигунів, Володимир має бажання проходити службу у конвойному батальйоні Слобожанської бригади НГУ, і працівники рекрутингового центру йому в цьому допомагають.

«Для нас важливі ще й мотивація та бажання кожного, тому ми дослухались до його мрій, і хлопець із картою профвідбору поїхав до військової частини 3005, яка відповідає за конвоювання, поспілкувався з командуванням, де йому пояснили специфіку роботи, і тепер, після захисту диплому, він долучиться до лав Національної гвардії», — ділиться старший солдат Наталія Юрченко.

Сам Володимир упевнений, що його автотранспортна освіта стане лише в пригоді й каже: «Пов'язати життя з військовою справою планував уже давно, тому, коли прийшов час, звернувся до рекрутингового центру. Ми довго спілкувалися, обирали оптимальний для мене варіант. І ось, я вирішив присвятити своє життя службі у Слобожанській бригаді. А що стосується напрямку служби – конвоювання, так і там є автомобілі. Тож моя професія стане мені у пригоді!»

Під кінець зустрічі, Олександр Чорновіл, заступник директора з навчально-виробничої роботи, говорив про важливість подібних заходів для студентів їх коледжу й додав: «Техніка не стоїть на місці, рік, півтора, які триває строкова служба, й техніка вже не така. Тому, якщо наші студенти з багажем знань у автотранспортній сфері хочуть пов'язати себе з військовою справою або строковою службою у лавах Нацгвардії України, то добре це робити саме в межах їх спеціальності, а на нашій зустрічі гвардійці розказали як саме цього досягти».

Тож продуктивний видався день і для учнів коледжу, і для військових Національної гвардії: важлива інформація стосовно самореалізації в межах професії для студентів, а зацікавлені та вмотивовані хлопці і дівчата — це вже найкращий подарунок для військових Національної гвардії. Адже тут вважають, що навчити захищати себе та країну можливо лише тих, хто бажає навчатись та обирає службу без примусу та залякувань.

«Навіть строкова служба у Нацгвардії – це завжди така джентльменська угода між нами та хлопцями. Якщо з їх сторони є воля та бажання, то ми гарантуємо службу за освітнім напрямком та кваліфікацією, службу поблизу родини або у тому місті, де цього бажає хлопець. Тож, навіть, якщо ви не харків’янин, але цього року закінчуєте ВНЗ, технікум або коледж саме у Харкові – звертайтесь до нашого рекрутингового центру Нацгвардії України і разом ми вирішимо всі питання. Адже у цьому зацікавлені і хлопці, і Національна гвардія України!», - підводить підсумок підполковник Олексій Костін.

Телефони для тих, хто бажає проходити строкову, контрактну або службу у резерві НГУ в Харкові:

(057) 760-35-00 та + 38-063-317-00-82, + 38-063-317-00-98

Адреса: вул. Академіка Проскури, 1

Анастасія Посашкова, Валерія Хаустова – студентки факультету кіно-, телемистецтва Харківської державної академії культури в рамках проекту АТОграф

АТОграф


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling