Думки

Наша сила у єдності! До 100-річчя Cоборності!

21 Січня 2019 07:24
Игорь КОТВИЦКИЙ

«Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за яки умірали кращі сини України».

Саме цей текст Акту Злуки був проголошений 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі. В цей день відбулась історична подія – українські землі вперше з часів Богдана Хмельницького об’єднались під одним приводом у соборну державу.

З історії ми знаємо, що та спроба не стала успішною, і буквально за рік наша країна була окупована на довгі десятиліття більшовицьким режимом та увійшла до складу СРСР.

Вперше День Соборності в Україні відзначили у 1990 році. Тільки тоді це свято було неофіційним. 21 січня 1990 року був організований «живий ланцюг» між Києвом і Львовом як символ духовного єднання українських земель. З того року ця традиція повторюється щороку. Але перший «живий ланцюг» став чи не наймасовішою громадянською акцією у новітній історії України. В той день він об’єднав за різними оцінками від 500 тисяч до 3,5 млн. людей. Це був перший, але не останній акт виявлення громадянської свідомості та патріотизму української нації, що тільки народжувалася.

З часом, у 1999 році, День Соборності України став офіційним святом.

Зараз, як і сто років тому, територіальну цілісність та державний суверенітет доводиться відстоювати зі зброєю в руках. Саме тому, у ці нелегкі для України часи, відзначення Дня Соборності набуває особливого значення та звучання.

Але, на відміну від подій сторічної давності, сьогодні Україна не має права на помилку і тим більше на поразку.

Наша сила у єдності, і ми, українці, це довели у 2014-му році. Наша держава вже стала сильною та незламною. Підтверджуємо це щодня на лінії фронту і у тилу, допомагаючи бійцям боронити рідну землю.

На черзі, завдання відновлення єдності Держави: подолання агресора, відновлення територіальної цілісності, і найголовніше – ментальне та духовне повернення українців Донбасу та Криму в Україну.

А поки що, ми продовжуємо реформи та укріплення Держави. І тільки разом, об’єднавшись ми розбудуємо сильну, вільну, потужну країну, як посяде гідне місце у світі.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling