Статьи

Гамбіт по-міністерські

8 мая 2009 12:34

З 2008 року між будівельниками Харківської області та філіями Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) і ДП «Укрдержбудекспертиза» йде відверта війна, яку, як показує практика, зупинити не в змозі ані Прем’єр-міністр, ані Президент України.

Конфлікт досяг свого апогею наприкінці минулого року, коли харківські філії ДАБК та «Укрдержбудекспертизи», очолювані Олегом Борщем та Володимиром Чуріловим, як розповідають керівники харківських будівельних компаній, перетворили державні контролюючі органи у сфері будівництва на інструменти власного збагачення та тиску на «незручних» забудовників. Результатом цих дій стало різке гальмування темпів соціально-економічного розвитку області, зрив будівництва та уведення в експлуатацію лікарень, шкіл, газопроводів, соціального житла, різке підвищення соціальної напруги. Про це неодноразово доповідали на колегіях облдержадміністрації, обласному господарському активу та під час засідань сесій облради, керівники Харківщини – Арсен Аваков та Сергій Чернов. Крім того, про чисельні порушення в діяльності харківських філій Інспекції ДАБК та «Укрдержбудекспертизи» неодноразово заявляли керівники КРУ, Рахункової палати, Служби безпеки України, не говорячи вже про самих забудовників. А під час останніх візитів до Харкова Президента України Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко центральна площа міста нагадувала потужну виставку будівельної техніки – до перекриття шляху кортежам високопосадовців справа не дійшла, але Тимошенко була вимушена зустрітися із забудовниками і пообіцяти остаточно поставити крапку у конфлікті.
 
Що змінилося у цьому протистоянні з часу візитів до нашої області Президента та Прем’єр-міністра ми вирішили спитати Володимира Бабаєва – фахового будівельника, який пройшов трудовий шлях від майстра цеху до головного інженера одного з найпотужніших домобудівельних комбінатів за радянських часів, і сьогодні опікується будівельним комплексом Харківщини на посаді віце-губернатора. У якості експертів виступили люди, які безпосередньо весь цей час були «глибоко» у суті конфлікту: народні депутати України та харківські забудовники.
 
Володимир Бабаєв: «Ситуація в будівельній галузі Слобожанщини залишається складною та вкрай напруженою. І, нажаль, вимушений визнати, що наші сподівання на швидке і безболісне розв’язання конфлікту виявились лише сподіваннями.
 
На мій погляд, подальшому поглибленню конфронтації сприяє не конструктивна позиція, яку зайняв у цій справі керівник Міністерства регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда.
 
За ті 25 років, протягом яких безпосередньо працював на будівництві, при жодному уряді, при жодній політичній силі я не бачив такого відверто цинічного та цілеспрямованого руйнування галузі, як сьогодні».
 
Три роки тому Міністерство регіонального розвитку та будівництва зробило філії Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю суверенними та непідзвітними керівництву областей країни. Було це за часів керування міністерством Володимиром Яцубою.
 
Що стосується Володимира Бабаєва, то під час перебування у складі колегії Міністерства регіонального розвитку та будівництва, він відстоював ідею розширення повноважень та незалежності ДАБК на самому високому рівні, пояснюючи забудовникам необхідність цього кроку поліпшенням якості, підвищенням безпечності будівельних робіт, і головним аргументом – спрощенням та прискоренням процедур оформлення дозвільної документації.
 
Володимир Бабаєв: «Нажаль, пан Куйбіда, зміг спаплюжити цю ідею. Погляньте про що розповідають ЗМІ та керівники будівельних організацій: за півтора роки, під час яких міністерство очолює Василь Куйбіда, ДАБК і Укрдержбудекспертиза на Харківщині перетворені з державницьких структур на орган самосуду, в якому поплічники пана Куйбіди на місцях на свій розсуд та за власними розцінками вирішують, кому в цій країні будувати, а кому ні. Мені здається, причина полягає в тому, що необхідність жорсткого контролю в будівництві була підмінена спробою «домовитись» із забудовниками».
 
Майже аналогічну думку висловив і Володимир Яцуба – депутат Верховної Ради України від фракції Партії регіонів, голова підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики. Він також переконаний, що будівельний та архітектурний контроль є запорукою безпеки будівель, а відтак і їх мешканців. Саме тому ДАБК потребував негайних змін, адже його безпосередня залежність від місцевих можновладців призвела до повного нівелювання його значення в системі будівельного контролю. Але, як вважає колишній міністр, ДАБК у відродженому вигляді все одно мав працювати задля та на користь місцевої громади, а отже у тісній співпраці з регіональними органами державного управління та місцевого самоврядування.
 
Володимир Яцуба: «На посаді міністра я завжди орієнтував своїх підлеглих на те, що кожний інспектор (ДАБКу – авт.) має без оглядки на міське або обласне керівництво приймати рішення, які він повинен приймати згідно чинного законодавства. Втім, я також наполягав на тому, що пори всі розбіжності, які існують, має бути тісна співпраця між інспекцією та регіональною владою, адже зайва централізація та монополізація дозвільної системи – це завжди корупція».
 
До речі, щодо корупції. Неодноразові звернення керівництва області та будівельників, обурених свавіллям нечистих на руку чиновників та цілої армії позаштатних інспекторів ДАБК, до Мінрегіонбуду, Кабінету Міністрів України вимусили Василя Куйбіду, в кінці кінців, створити комісію міністерства, після роботи якої були звільнені керівники харківських філій Інспекції ДАБК та «Укрдержбудекспертизи» Олег Борщ та Володимир Чурілов, які повністю дискредитували себе в очах харківських забудовників. Крім того, як повідомив Голова Територіальної рахункової палати Станіслав Косінов, за результатами перевірки роботи Інспекції ДАБК в Харківській області у грудні 2008 року було складено протокол про корупцію через навмисне перешкоджання діяльності рахункової плати та ненадання необхідних документів. Протокол було передано до Дзержинського адміністративного суду м.Харкова, який 11 березня 2009 року виніс рішення про притягнення Олега Борща до адміністративної відповідальності.
 
Втім, це не завадило пану міністру призначити звільненого з посади керівника філії ДАБК Олег Борща на посаду директора інституту «УкрдержбудНДІпроект». А виконуючим обов’язки керівника харківської філії «Укрдержбудекспертизи» став Олег Перевозчиков, з приходом якого, на думку будівельників, в згаданій структурі нічого не змінилось. Ось такий картковий пасьянс під назвою «Звільнити не можна призначити» розклав пан Куйбіда. Питання, а де пан Куйбіда вирішить поставити кому???
 
А тим часом стають відомі наслідки роботи Володимира Чурілова на посаді начальника філії «Укрдержбудекспертизи». Як заявив начальник КРУ в Харківській області Олексій Щербаков, для проведення перевірки у цій організації прийшлось кликати на допомогу МВС та прокуратуру. Але достатньо поглянути на оприлюднені у ЗМІ результати перевірки і відразу стає зрозумілим, що Чурілов та його послідовники намагалися приховати.
 
Складається враження, що процес витягування коштів з будівельників був поставлений у регіональному відділенні ДП «Укрдержбудекспертиза» на широку ногу. Ймовірно в цій справі не обійшлось без консультацій з якимось добре знаним у вузькому колі бізнесменом. З яким? Харків’яни добре знають не лише це прізвище, але й як його можна римувати на Інтернет-форумах. Втім, повернемось до фактів: відповідно до банківських виписок та касових документів, наданих до ревізії, філією «Укрдержбудекспертиза» у Харківській області за 2008 рік отримано грошових коштів на загальну суму 14 млн. 598,61 тис. грн., в т.ч.: від проведення комплексної державної експертизи – лише 2 млн. 659,30 тис. грн., в той час як від надання консалтингових послуг – 10 млн. 461,30 тис. грн. (тобто майже у 4 рази більше, ніж від основної діяльності!), виготовлення електронних копій документів – 1 млн. 465,93 тис. грн.
 
В той же час статистика введення в експлуатацію житла у тому ж 2008 році яскраво підтверджує життєвий закон – якщо десь прибуде, то десь обов’язково убуде: протягом 2008 року в області було введено в експлуатацію лише 222,6 тис. м2 житла, що склало 41,4% від рівня 2007 року.
 
Здавалось би, що ще необхідно Міністерству регіонального розвитку та будівництва для того, щоб більш пильно придивитись до наслідків конфлікту між ДАБКом, Укрдержбудекспертизою та забудовниками на Харківщині. І не лише придивитись, а проаналізувати ситуацію, зробити висновки. Втім, що казати про ретельний аналіз, якщо навіть вже існуючи та викладені у наказі пана Куйбіди за результатами роботи міністерської комісії положення не виконуються.
 
Володимир Бабаєв: «Й досі не виконані вимоги Наказу Мінрегіонбуду від 15.12.2008 року №595 за результатами перевірок комісії у частині скасування 53 незаконних приписів щодо зупинки виконання будівельних робіт та надання дозволу на виконання робіт по 30 об’єктах соціальної інфраструктури області. Також залишається без втілення зазначена в наказі атестація працівників Харківської філії ДАБК та Укрдержбудекспертизи щодо відповідності займаним посадам. Сьогодні в цих структурах продовжують працювати люди, які не мають фахової освіти, належного досвіду роботи та відповідних професійних якостей. Більш того – посаду заступника керівника інспекції ДАБК й досі обіймає Сергій Маліков, діяльність якого викликала більш за все нарікань як з боку будівельників, так і з боку контролюючих та правоохоронних органів.
 
На мій особистий погляд, пан Куйбіда своїм ставленням до будівельної галузі показує, що він навіть і не намагається відстоювати інтереси суспільства. Інакше я не можу пояснити, чому міністр спочатку призначає керівника ДП «Укрдержбудекспертиза» Володимира Ампілогова та начальника ДАБК України Олександра Бондаренка відповідальними за виконання положень наказу Мінрегіонбуду №595, а потім прикладає максимум зусиль для того, щоб не дати згаданим посадовцям виконувати ці самі положення. Першого – звільняють, а другому, як мені повідомили київські колеги, виносять догану.
 
Парадоксально, але Міністр регіонального розвитку та будівництва намагається на власний розсуд трактувати й вимоги Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Так міністр Куйбіда відверто ігнорує думку Юлії Тимошенко щодо принципів формування керівного складу Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області, унеможливлюючи таким чином виконання вимог пункту 8 протокольного рішення селекторної наради Прем’єр-міністра України від 10 березня 2009 року, яке Юлія Тимошенко дала після свого візити до Харкова та зустрічі із забудовниками.
 
Всупереч вимогам Прем’єр-міністра України здійснити призначення на посаду керівника філії ДАБК у Харківській області тільки за результатами проведеного конкурсу, керівником Мінрегіонбуду Василем Куйбідою поза конкурсом призначена особа, яка не пройшла узгодження з обласною державною адміністрацією, що є порушенням вимог діючого законодавства України».
 
Саме ця історія у середині березня поточного року стала надбанням засобів масової інформації, до яких з кабінетів Мінрегіонбуду потрапили вельми цікаві документи: два екземпляри «Протоколу засідання конкурсної комісії для проведення відбору кандидата на заміщення вакантної посади державного службовця – керівника територіального органу Держархбудінспекції – Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області». Цікаво те, що обидва протоколи мають однаковий номер – №2, датовані однією датою – 25 лютого 2009 року та мають однаковий перелік членів комісії із підписами. Різниця криється у суті протоколів: діаметрально протилежних висновках. Як кажуть, будь-які коментарі зайві!
 
Гаразд – «Король помер! Хай живе король!» – наприкінці грудня 2008 року міністр звільняє Борща, а у Всесвітній день гумору – 1 квітня 2009 року призначає на цю посаду Олександра Мальцева. Але не слід забувати, що будь-якого короля робить його оточення. Для реалізації цього принципу пан Куйбіда залишає новому керівнику філії ДАБК старого першого заступника Сергія Малікова. Чи то у якості «того, хто доглядає», чи то просто у спадок.
 
Олександр Мальцев, відповідаючи на запитання журналістів, відверто визнав, що і слід би було звільнити свого першого заступника, але зробити він цього не може – такі повноваження є лише у пана Куйбіди За таких умов, старою верхівкою керівництва Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області, яке фактично призначено міністром Куйбідою та зберігає свої позиції, сформовані дуже дивні відносини з новим керівником, підприємствами будівельної галузі Слобожанщини. Більш того, як розповідають самі забудовники, – паралізована робота Інспекції. Нажаль, отримати коментарі з цього приводу пана Мальцева не вдалось, оскільки за словами його заступника Сергія Лимацького, через відсутність фінансування з Києва в Інспекції відключені всі телефони. Втім, цю ситуацію підтвердив перший заступник керівника області.
 
Володимир Бабаєв: «Як мені стало відомо, з приходом на посаду нового керівника, практично половина співробітників Інспекції постійно знаходяться на лікарняному та відверто саботують роботу установи. Це призводить до неможливості виконання обов’язків, покладених на Інспекцію чинним законодавством. Такий стан справ викликав хвилю обурення не тільки будівельників, але й широких верств населення, які стали заручниками наслідків такої «діяльності» міністра».
 
Юрій Кроленко, генеральний директор АТ «Трест Житлобуд-2»: «Мені здається, що «команда» старого керівництва створює Мальцеву у ДАБКу таку атмосферу, що він просто не в змозі себе проявити. Я вважаю, що Олександр Тимофійович гідний цієї посади, як порядна людина та справжній фахівець, але його робота у ДАБКу блокується по всіх фронтах».
 
Один у полі не воїн. Нажаль, підтвердження цієї істини на прикладі будівельної галузі Харківщини має дуже сумні результати.
 
Володимир Бабаєв: «З початку 2009 року через бездіяльність регіональної філії ДАБК та при мовчазній підтримці міністра в нашій області не введено в експлуатацію жодного об’єкта, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку Харківщини та будуються за бюджетні кошти. Наприклад, при наявності позитивного висновку ХФ ДП «Укрдержбудекспертиза» від 14.08.2008 року на газифікацію с.Піски-Радьківські Борівського району філія ДАБКу й досі не надала дозволу на будівництво газопроводу. І це при тому, що жодного зауваження до проекту Інспекція надати не може. Аналогічна ситуація складається з газифікацією сел.Полкова Микитівка та Шийчине у Богодухівському районі, з будівництвом соціального житлового будинку у смт.Краснокутськ, з реконструкцією системи теплопостачання в м.Ізюм, з вводом в експлуатацію лабораторного корпусу міської поліклініки в м.Ізюм, з іншими об’єктами практично в усіх районах області.
 
Один з найбільш показових прикладів зловживання владою з боку ще однієї структури, підконтрольної міністру, – філії ДП «Укрдержбудекспертиза» – є ситуація з реконструкцією вул.Жилярді у м.Харкові. Паперова тяганина та узгодження тривають з червня 2008 року. При цьому після кожної повторної експертизи «Укрдежбудекспертиза» висуває нові зауваження, про які чомусь «забували» згадати у попередніх висновках».
 
Сергій Чернов, голова Харківської обласної ради: «Сумна статистика, яку пан Куйбіда не може приховати, свідчить: за січень-лютий 2009 року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму лише 305,2 млн. грн., що на 43,7% менше проти відповідного періоду навіть минулого року, коли дії ДАБКу та «Укрдержбудекспертизи» сягали, здавалося б, верху цинізму. З початку року в області не працювало 39,5% будівельних організацій, а заборгованість із виплати зарплати у будівництві складає понад 11 млн. грн. До такого стану галузь призвели не загальнодержавні економічні проблеми, а непрофесійні дії та зловживання з боку посадових осіб Харківської філії ДП «Укрдержбудекспертиза» та Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області».
 
Обласна державна адміністрація та обласна рада неодноразово звертались до міністра Куйбіди В.С., керівництва Кабінету Міністрів України з проханням відповідного реагування на протизаконні дії ДАБКу та «Укрдержбудекспертизи». Дійової реакції не має й досі.
Складається враження, що пан Куйбіда, ігноруючи інтереси суспільства та громадськості, вказівки Прем’єр-міністра, умисно загострює і без того кризову ситуацію у будівельній галузі. Як правило, так діють люди, які мають особисту зацікавленість у подібному розвитку подій.
 
Володимир Яцуба: Можу сказати, що така ситуація склалась не тільки в Харкові, але і в інших регіонах. І всі причетні до будівельної галузі уважно за нею стежать. Як політики спостерігають за політичною боротьбою між Секретаріатом Президента та Кабміном та вагаються чию сторону зайняти, так само і кожний з будівельників спостерігає за ситуацією на Харківщині. Бо вона найбільш показова – те, що відбувається у Харкові, рано чи пізно, але обов’язково відгукнеться для всієї України. Наприклад, Одеса, де вартість землі значно дорожча ніж на Харківщині. А як це торкнеться Криму, де ситуація може бути ускладнена не лише вартістю землі, але й національним питанням? Саме тому я вважаю, що розв’язання конфлікту має відбуватися саме на державному рівні, незважаючи на жодні політичні уподобання, як це робиться у нашому комітеті, де проблеми будівельної галузі вирішуються згідно закону та на професійному рівні.
 
Довідково: до складу Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики входять 17 народних депутатів України, з них: 6 – представники фракції БЮТ, 6 – Партії регіонів, 2 – НСНУ, 2 – блоку Литвина, 1 – КПУ.
 
Щодо професіоналізму. Ретельне вивчення біографії (http://www.minregionbud.gov.ua/index.php?id=616) діючого керівника Міністерства регіонального розвитку та будівництва України не дало чіткого уявлення щодо його відношення безпосередньо до будівництва: математик, юрист, менеджер-економіст за фахом, двічі кандидат (у галузях математики та конституційного права), доктор наук з державного управління, три роки пропрацював на посадах інженера (втім, не ясно де саме), чотири роки навчався в аспірантурі при інженерно-будівничому факультеті Львівського політехнічного інституту, ще три роки – провідним інженером інституту «Укрзахідцивільпроект» (більш детальний пошук інформації про інститут «Укрзахідцивільпроект» в Інтернеті показав, що згадана установа займається лише проектуванням). З 1994 року – працював в органах місцевого самоврядування та займався партійною роботою, з 2007 року обіймає посаду міністра Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. Ще одна згадка про відношення пана Куйбіди до будівельної галузі на офіційному сайті Мінрегіонбуду: «Дійсний член Академії будівництва України (1997)».
 
Довідково: Академія будівництва України є всеукраїнською громадською організацією, створеною на добровільних засадах, зареєстрована Мінюстом України 18 лютого 1994 року згідно Закону України «Про об’єднання громадян» (Інформаційний портал будівельної галузі, http://www.info-build.com.ua/catalog/enterprises/detail.php?ID=69).
 
Звісно, говорити про професіоналізм всього Міністерства регіонального розвитку та будівництва, судячи лише з фаховості його керівника, буде не вірним. Згадується приїзд до Харкова заступника міністра Анатолія Беркути, який очолював комісію згаданого міністерства щодо вивчення ситуації, яка склалася у будівельній сфері Харківщини. Під час зустрічі з представниками всіх провідних будівельних компаній галузі пан Беркута зайняв жорстку позицію щодо дотримання будівельниками всіх норм та правил, існуючих у галузі. Втім, всі без виключення керівники будівельних організацій області в коментарях журналістам заявляли про цілковиту довіру «вердикту», яким би суворим він не виявився, комісії на чолі з Анатолієм Беркутою. Вочевидь, це говорить про рівень довіри фахівців фахівцю.
 
Мабуть саме тому в центральних структурах ДАБК та Укрдержбудекспертизи пану Куйбіді ще не вдалося (сподіваюсь, і не вдасться) застосувати апробовану на Харківщині схему та позбутися всіх професіоналів. Деякий час це відверто рятувало забудовників Слобожанщини, які оскаржували рішення місцевих філій та отримували по своїх проектах позитивні висновки у Києві. Хоча, як доводить один з останніх кадрових наказів Мінрегіонбуду – щодо призначення Володимира Чурілова керівником головної структури ДП «Укрдержбудекспертиза», незважаючи на власні заяви під час засідання комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства і регіонального розвитку про неможливість подібного затвердження, пан Куйбіда вирішив позбутись професіоналів і на центральному рівні. Забудовники Харківщини відкрито обговорюють нюанси цього призначення, мовляв, міністр відверто підставив свого заступника Беркуту, відправившись у відпустку і залишивши заступнику формальний обов’язок прийняти завідомо непопулярне та скандальне кадрове рішення – поставити свій підпис під відповідним наказом. Мимоволі згадується рекламний салоган, який став майже «крилатим» висловом: «Ти де? А я – на морі!»
 
Реакція народних депутатів та професіональних будівельників не забарилась.
 
Володимир Яцуба: «Ганьба всім, хто причетний до цієї історії, яка осоромила всіх будівельників України! До речі, свого часу я затверджував Володимира Чурілова на посаді керівника Харківської філії «Укрдержбудекспертизи». Сьогодні жалкую про своє рішення – воно виявилось поспішним, що я відверто та відкрито визнав. Незважаючи на політичні уподобання, всі члени нашого комітету Верховної Ради обурені призначенням Чурілова».
 
Валерій Камчатний, народний депутат України від фракції БЮТ, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, член депутатської групи «За Харківщину!»: «Народні депутати України від Харківщини розуміють, що призначення Володимира Чурілова лише здійснено «руками» Анатолія Беркути. Насправді, за цим рішенням стоїть міністр Василь Куйбіда. Можу зазначити, що рішення є водночас і зрозумілим, і не зрозумілим. Не зрозуміле воно з точки зору доцільності, а зрозумілим воно є лише з власних інтересів міністра, оскільки державних інтересів в цьому рішенні не простежується. Виходячи з того, що Куйбіда не прислухався до рішення профільного комітету Верховної Ради, який виступив категорично проти призначення Володимира Чурілова на посаду керівника ДП «Укрдержбудекспертиза», депутати групи «За Харківщину!» відразу після травневих свят будуть вдруге звертатися до Кабінету Міністрів України з вимогою негайно переглянути це безвідповідальне рішення міністра регіонального розвитку та будівництва України. І це є консолідована позиція депутатів від Харківської області!»
 
Юрій Кроленко: «Можливо уявити собі , як з призначенням Чурілова у подальшому будуть розгортатись події в «Укрдержбудекспертизі»… Вважаю, що з експертизою у нас справи остаточно зайдуть у глухий кут. Ми вже стільки разів звертались і до Прем’єр-міністра, і до Президента … Це ж просто якийсь театр абсурду, щось на кшталт рубрики «Навмисно не вигадаєш»!»
 
Тож постає ряд питань, головне з яких, а чи є в країні центральна влада і чому окремий міністр нехтує фактами перевірок контролюючих та правоохоронних органів, розпорядженнями Прем’єр-міністра України, думкою профільного комітету Верховної Ради України, відверто та безкарно протиставить власні (непідвладні логіці) інтереси інтересам суспільства?
 
Не хотілось би вірити, але складається враження, що Василь Куйбіда з останніх сил намагається реалізувати на національному рівні дію тих схем, які були апробовані його ставлениками на Харківщині. Тож, пане Василю, і будівельники області, і народні депутати, представники виконавчої влади та місцевого самоврядування все ще сподіваються на те, що у Вас вистачить здорового глузду аби не накувати в країні великої біди…
 
P.S. До речі, пане Міністре! Сьогодні 8 травня, попри всі розбіжності у поглядах (як фахових, так і загально людських) харків’яни вітають Вас із Днем народження. Бажаємо Вам зберегти гідність та ті якості, які мають бути властиві порядній людині. Ми віримо, що вони у Вас є! І нехай Доля та оточуючі і надалі будуть прихильними до Вас. Справжніх, вірних та надійних Вам друзів й та людської поваги!

Василь МОГИЛЬНИЙ


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling