Статті

Чисті та брудні міста країни

13 Серпня 2009 12:12

Держкомстат склав рейтинг міст, ранжованих за вмістом небезпечних речовин, які викидають в атмосферу підприємства та транспорт. Пальму першості серед найбільш забруднених населених пунктів отримав Кривий Ріг, де на кожного жителя припадає по 634 кг шкідливих речовин, викинутих в атмосферу.

Друге місце в антирейтингу дісталося Маріуполю, на третьому – розташувався Бурштин Івано-Франківської області, на четвертому рядку – Луганськ, а замикає п’ятірку найбрудніших українських міст Курахове Донецької області.

Найлегше дихається в місті Глухів Сумської області та у кримській Алушті. Тут у повітря за рік потрапляє лише по 3-4 кг небезпечних для здоров’я людини речовин. Третє місце виборов Острог Рівненської області, на четвертому – Хмільник Вінницької області, а п’яте місце серед найчистіших міст дісталося Василькову Київської області. Кримська Ялта до п’ятірки не потрапила – вона на шостому рядку рейтингу.

Серед обласних центрів найкращим виявився Івано-Франківськ, за яким вишукувалися Тернопіль, Луцьк, Хмельницький та Чернівці. У цих містах не так багато промислових об’єктів, там немає високої концентрації машин, проте є великі зелені зони.

Брудними обласними центрами України є Луганськ, Запоріжжя, Дніпропетровськ і Донецьк. До п’ятірки увійшов також Київ. До цього призвело засилля автомобілів на столичних вулицях – за ступенем забруднення повітря київські перехрестя вже не поступаються запорізьким промисловим зонам.

Парадокс ситуації, характерний не лише для столиці, – люди намагаються мешкати там, звідки їм зручніше добиратися до роботи. Проте традиційно брудними районами є ті, де розташовані великі транспортні розв’язки. Ще одна причина, яка немов тягне людей до найнебезпечніших для дихання місць, – гроші. Як правило, там, де є виробнича або інша бізнесова діяльність, можна й більше заробити. Поки що люди віддають перевагу прибуткам, а не здоров’ю.

За матеріалами www.cityukraine.info


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling