Статьи

А.Гриценко: У силових структурах немає і тисячі боєздатних бійців

18 октября 2011 14:54

Чи можливий силовий варіант розвитку подій в країні, що робити селянам, коли вступить в дію земельна реформа, чому нашій державі варто взагалі відмовитись від закупівлі газу в Росії – на ці та інші питання відповів «Главному» лідер партії «Громадянська позиція», голова комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.
 
– Наскільки можливий у нас грузинський варіант радикальних реформ?
 
– Корупція і масові зловживання повинні вирішуватися, з одного боку, мотивацією, щоб люди працювали чесно, а з іншого – жорстокими кроками по очищенню. Очевидно, що без них не обійтись. Але більш важливий особистий приклад. Принцип «роби як я» зараз замінюється на «роби як я сказав». Президент об’являє боротьбу з корупцією, між тим, Межигір’я – не чіпати. Повірте мені, 95% чиновників одразу приймуть ті правила, які будуть задані першою особою країни. Хто не захоче – вилетить чи буде посаджений.
 
Якщо влада хоче боротися з корупцією – наведу три приклади. На днях Янукович назвав Юрія Бойка патріотом та мудрим керівником. Кучма дав йому раніше Героя України. Проте, згадаємо події березня. «­Чорноморнафтагаз» – державне підприємство в сфері Бойка закуповує самоплавно-бурову установку. Журналісти з’ясували, що вона коштує 250 млн долл., а тендер підписали на 400 млн долл. Дельта – 150 млн долл. Тобто 1,2 млрд грн вкрали! Я звертався до Азарова, щоб провести службове розслідування. Він не погодився. Або візьмемо Черновецького. Не я, а команда президента говорить, що він розікрав Київ. Де Черновецький? Ми його бачимо в Швейцарії, Грузії, Ізраїлі. Ніхто його не затримує. І, нарешті, суди над дітьми «мажорів», яких випускають, хоча вони скоїли вбивства. Їх звільняють, а колишні члени уряду, які нікого не вбивали, сидять за гратами.
 
– Про що свідчать події в Одесі, коли міліція затримувала кілерів?
 
– В Одесі ми побачили повну безпорадність і відсутність професіоналізму міліції. Її зорієнтували на боротьбу з бабусями, що продають петрушку, або з мирними демонстрантами. Перед бандитами вона абсолютно безпомічна. Я чув про ініціативу Могильова, що він хоче робити героями тих міліціонерів, що загинули. Але тоді в одному пакеті треба розстрілювати тих начальників, які їх кинули в цю бійню: без автоматичної зброї, підготовки, страховки. У нас зараз у формі та зі зброєю в руках в усіх силових структурах налічується приблизно 715 тис. людей. Я стверджую, що серед них немає і тисячі боєздатних бійців. У нас боєздатність відійшла на третій план: всюди показуха, демонстрації, силові акції. В армії немає жодної боєздатної ескадрильї чи батальйону. Навіть завдання мирного часу в повному обсязі вона не зможе виконувати.
 
– Наскільки можливим виглядає силовий варіант розвитку подій в Україні?
 
– За півроку до того, що відбулось у Єгипеті, наша сім’я там відпочивала. І здавалось, що все спокійно. Через півроку сталась революція, бо були глибинні причини: несприйняття суспільством керівництва країни, яке йшло шляхом особистого збагачення в розмірі десятків мільярдів доларів, великі перекоси між багатими та бідними, недовіра, бажання царювати десятиріччями без змін. Наша влада повинна вчитися на чужих помилках. Якщо ні, то нарвуться на те ж саме. Чим закінчилась для Мубарака революція? Він та дружина у присутності нотаріуса переписали все своє майно у бюджет. Так саме буде віддано Межигір’я і все інше, бо це не зароблено важкою працею, а вкрадено.
 
А, може, все закінчиться без силового варіанту: якщо люди на виборах повиходять із «моєї хати з краю» і проголосують по совісті. Тоді зміна влади відбудеться без революцій, але з тим самим результатом. Схема влади зміниться тільки після президентських виборів. Зав­дання опозиції на парламентських перегонах – не допустити «регіоналам» отримати 300 мандатів. Впевнений, що у Януковича немає шансів на другий термін, але говорити про єдиного кандидата від опозиції ще зарано. Невідомо навіть, хто в 2015 році буде на свободі.
 
– Добре, а що нас чекає в найближчий час?
 
– Наведу ключові тези, які будуть в жовтні «тіпати» країну і розколювати парламент. По-перше, законопроект про ринок землі. Янукович наполягає, щоб він був прийнятий невідкладно і вступить в дію з 1 січня 2012 р. Я вважаю, що це – афера тисячоліття. В реформі немає нічого спільного з тим, щоб відновити село. За цим стоїть лише бажання кількох сімей скупити понад 40 мільйонів га земель сільгоспризначення. Куплять ті, хто мають шалені гроші. Сам Янукович публічно оцінив бюджетні «відкати» на рівні 20%, а це означає, що в поточному році з бюджету у 320 млрд грн вкрали мінімум 60 млрд грн. Гроші мають ті, хто нажилися на схемах рекапіталізації банків, які діяли під час Ющенка-Стельмаха. За даними СБУ, понад 50 млрд грн не повернулись. Плюс те, що може прийти з так званих іноземних інвестицій через офшори Кіпру.
 
Повірте, землю не скупить ні селянин, ні фермер. Плюс вони поставили запобіжник: треба декларувати джерело надходжень коштів. Тобто, можна купити авіакомпанію вартістю мільярди і нічого не треба декларувати, а купити 10 га землі без цього не дозволено. Люди втратять все те, що мало бути основою добробуту їхніх сімей на сторіччя вперед. Тому я звертаюсь до селян – за жодних умов не продавати свої паї. Високопосадовці говорять, що земля буде коштувати не 3 500 грн, як зараз, а 11 тис. грн за га – тобто 1 тис. євро. В той час як у Європі торг за землю починається з 10 тис. євро за га. Отже, хтось це все скупить, а потім через кілька років перепродасть і заробить сотні мільярдів. Ось суть цієї афери.
 
Друге, що буде розділяти, – бюджет і державна «Соціально-економічна програма на 2012 р.». Це вершина цинізму чиновників. Програма повинна відповідати на питання: хто, що, де, коли, за які гроші? В цьому документі немає жодного завдання, яке уряд Януковича має зробити в 2012 році. Тільки контурно позначено, що буде робити уряд в 2013-2014 років. Виключно загальні слова.
 
Третє, закон про вибори. Немає бажання прив’язувати депутата до конкретного округа. Замість відкритих списків пропонується система «50 на 50». В закриті списки, які формують вожді з Києва, потрапляють люди з вищою освітою, але без середньої: охоронці, водії, масажистки. Додається бар’єр 5%, хоча всі реально розуміють, що при такій системі це фактично 10%. Отже, завдання влади – щоб нічого свіжого взагалі не прийшло.
 
– Яка повинна бути позиція України в стосунках з Росією по газу?
 
– Я впевнений, що зараз Янукович за жодних умов не підписав би зрадницькі «Харківські угоди». За цей час він зрозумів, що Росія поступок по півкроку не сприймає. Їм потрібне все. Справедливих газових угод між Україною і Росією не було давно. Всі вони у 2006, 2009, 2010 роках є кабальними. Це свідчить, що немає ніякого стратегічного партнерства. І другий висновок – нам не потрібний російських газ взагалі. 3-5 років серйозної роботи з власним ресурсом, курс на енергозбереження, і ми можемо відмовитись від російського блакитного палива. Ми навіть будемо продавати свої енергетичні ресурси. Чому ми зараз закуповуємо газ у Росії? По-перше, це при всіх очільниках держави – президентський бізнес. По-друге, – наявність в газових «оборудках» міністра «патріота України» Юрія Бойка, який «наварює» на цьому мільйони.
 
Сферу ЖКГ ми в змозі забезпечити газом з власних джерел. А хазяї великих підприємств – найбільших споживачів цього палива, які ще за сумісництвом є олігархами, нехай купують газ на ринку самі.
 
– Часто доводиться чути: Гриценко – гарний мужик, все правильно говорить, але у нього немає ні грошей, ні харизми? Що ви на це скажете?
 
– Розпочинаючи президентську кампанію, я починав з питання: у вас є претензії до Гриценка? Ні. Казали, чесний офіцер, толковий міністр, не вор, розумний, освічений, але за ним не стоять мільярди, і його рідко можна побачити по ТВ. На що я відповів – якщо ми будемо обирати тільки олігархів, або тих, хто часто мелькає по телевізору, то давайте згадаємо слова Льва Толстого: «Більше всього говорять ті, кому немає що сказати». Якщо ми будемо обирати в системі координат «моральний – злодій», «професіонал – бездар», «самостійний – ставленик» олігархів, тоді у нас з’явиться шанс. Якщо ні – то, окрім змін прізвищ президентів, ніяких змін не відбудеться. Це не питання Гриценка, а питання, чи працюють у країні соціальні «ліфти». Піднімають вони у суспільстві на відповідальні посади людей порядних і відповідальних чи ні. Причому, неважливо, це рівень лікаря, директора школи, сільського голови або президента.
 
– Але люди впевнені, що всі, хто зараз у владі, однакові. Як переконати їх у протилежному?
 
– Євростандарти будуть в країні лише тоді, коли в України будуть євровиборці. Як казала Маргарет Тетчер: «Країна стане вільною тоді, коли у неї буде достатня кількість людей, які хочуть бути вільними». Якщо ми будемо рабами, не захочемо включати трошки розуму і аналізувати, що відбувається, – ніколи не буде євростандартів. Відповідальність має прізвище. Якщо в системі скасування пільг – Тігіпко, у корупції – Бойко, якщо хтось монополізує сектор – голова АМК Цушко. Ми всі повинні це зрозуміти, і тоді в України з’явиться шанс.
 
Розмовляв Володимир ЧИСТИЛІН

ГЛАВНОЕ™


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling