Харьков

Партія "УДАР" заявляє, що Конституція України не виконується

26 июня 2012 16:07

Говорити про перегляд Конституції може лише влада, яка має підтримку людей. І яка не має історії невиконання Конституції. На цьому наголосив Голова Харківської обласної організації Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи» Віталія Кличка» Юрій Літвіненко в ході прес-конференції.

 
Голова Харківської обласної організації зазначив, що Конституція у демократичних європейський країнах виконує унікально важливу роль. Це не просто зведення правил. Це – договір про те, як вестимуться справи в країні, як захищатимуться права громадян. Лише на його підставі державні органи можуть здійснювати свої повноваження. Останнім часом влада закликає переглянути Конституцію. Але чи це питання зараз на часі? Як виконується навіть та Конституція, яка є?
 
Наприклад, відповідно до статті 5 Конституції, «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ». Але у 2010 році відбулася фактична зміна конституційного ладу, коли Конституційний Суд України одноосібно, без рішення Верховної Ради змінив конституційний устрій держави фактично на президентську республіку. Це рішення віддало – без згоди громадян – усю повноту влади до рук однієї особи, Президента України.
 
Стаття 22 визначає, що конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Але влада постійно і неодноразово порушує зазначену статтю Конституції. Приклад – ухвалення Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів пенсійної реформи в Україні.
 
За статтею 42 Конституції, кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Але в Україні владою створені умови, що унеможливлюють підприємницьку діяльність. Україна посідає останні місця у Європі за показниками зручності для ведення своєї справи.
 
За статтею 43, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Натомість права працюючої людини систематично порушуються як окремими роботодавцями, так і державою в цілому. За останні два з половиною роки заборгованість із заробітної плати на державних підприємствах зросла майже на 70%.
 
Відповідно до статті 49, кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Однак останніми роками всі громадяни України відчувають на собі відчутне звуження прав на охорону здоров'я та належну медичну допомогу.
 
«І далі можна перераховувати статті Конституції України, які не виконуються. Тому ця влада не має морального права говорити про зміну Конституції. Її справа – не заважати громадянам обрати таку владу, яку бажають самі громадяни. Тому партія УДАР не бере участі у роботі «конституційних асамблей», створених чинною владою», - зазначив Голова Харківської обласної організації Політичної партії «УДАР Віталія Кличка».


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling