Харьков

Филенко просит прокурора разобраться с нападением на агитпосты оппозиции

28 июля 2012 16:34

Народный депутат Украины (фракция «БЮТ-Батьківщина») Владимир Филенко обратился с открытым обращением к прокурору Харьковской области Геннадию Тюрину по поводу нападения на агитационные посты Объединенной оппозиции 24-27 июля 2012 года.

В своем обращении Владимир Филенко просит прокурора провести проверку фактов относительно нападений на активистов информационных постов Киевской районной организации политической партии «ВО «Батьківщина», изложенных в обращении, и в случае обнаружения признаков преступления возбудить уголовное дело и привлечь виновных к уголовной ответственности, а также провести проверку действий сотрудников Киевского РО ХГУ ГУМВД Украины в Харьковской области о проведении расследования событий 24-27 июля 2012 года, установлению лиц, совершающих нападения на информационные посты Киевской районной организации политической партии "ВО "Батьківщина", и прекращению дальнейшего совершения преступления.

Приводим текст открытого обращения полностью:

Прокурору Харківської області
державному раднику юстиції 3 класу
Тюріну Геннадію Євгеновичу

Народного депутата
Філенка Володимира Пилиповича
28 липня 2012 року
ВІДКРИТЕ З В Е Р Н Е Н Н Я


Шановний Геннадію Євгеновичу!

27 липня 2012 року мені стало відомо, що 24, 25, 26 та 27 липня цього ж року на активістів інформаційних постів Київської районної організації політичної партії “ВО” Батьківщина”, які були розташовані за адресою: вул. Пушкінська, 77 та вул. Сумська, 60 у м. Харкові здійснювалися хуліганські напади з боку невідомих осіб, одягнених у помаранчеві жилети. Вказані особи представлялися працівниками «Жилкомсервісу», в грубій формі пропонували припинити роботу інформаційних постів, погрожували активістам партії фізичною розправою, після чого, застосовуючи фізичну силу, намагалися демонтувати столи постів, відбирали інформаційні газети та листівки, ламали прапори з символікою Об’єднаної опозиції. Окрім цього, 27 липня 2012 року цими невідомими особами при черговому нападі на інформаційний пост було нанесено тілесні ушкодження громадянинові Тимошенко С.А, що вступився за активістів партії і намагався перешкодити вчиненню злочину. Нападники щодня приїжджали службовим автомобілем Газель з надписом «Жилкомсервіс» та реєстраційним номером АХ 38-06 ВВ. Номер та зовнішній вигляд автомобіля, а також обличчя окремих нападників зафіксовано на фото і відео-зйомку. Фото-матеріали надані співробітникам Київського РВ ХМУ ГУМВС України разом з заявами потерпілих 25 липня 2012 р. Щоденно активістами викликалися чергові наряди Київського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області та складалися заяви про вчинення злочину (зареєстровані у ЖРЗПЗ за номерами 10749, 10808, 10857, 10931).

Відповідно до ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Про роботу інформаційних постів Київської районної організації політичної партії «ВО «Батьківщина» Харківська міська рада була повідомлена ще 20 липня 2012 року, а отже активісти інформаційних постів, розташованих на вул. Пушкінській, 77 та вул. Сумській, 60 у м. Харкові здійснювали свою діяльність на цілком законних підставах.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про міліцію» основними завданнями міліції є: забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів; запобігання правопорушенням та їх припинення, охорона і забезпечення громадського порядку. Не зважаючи на це, представники правоохоронних органів не вчиняють жодних дій для попередження наступних нападів на громадян, що організовують інформаційні намети, а також для затримання невідомих осіб, які їх вчиняють, хоча кожного дня це ті самі особи і напади відбуваються майже у той самий час з очевидною закономірністю.

Відповідно до частини 5 цієї норми Закону народний депутат як представник державної влади у разі порушення прав, свобод і інтересів людини та громадянина, що охороняються законом, та інших порушень законності має право на місці вимагати негайного припинення порушення або звертатися з вимогою до відповідних органів державної влади, правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ та організацій припинити такі порушення.  

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України “Про прокуратуру” перевірка виконання законів проводиться за заявами та іншими повідомленнями про порушення законності, що вимагають прокурорського реагування.

Відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України “Про прокуратуру” при виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції мають право порушувати у встановленому законом порядку кримінальну справу, дисциплінарне провадження або провадження про адміністративне правопорушення, передавати матеріали на розгляд громадських організації.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про прокуратуру» прокурор вживає заходів до того, щоб органи дізнання і попереднього слідства: 1) одержували передбаченого законом порядку порушення кримінальних справ, розслідування діянь, що містять ознаки злочину, проведення оперативно-розшукових заходів, застосування технічних засобів, припинення та закриття справ, а також додержували строків провадження слідства та тримання під вартою; 2) при розслідуванні злочинів неухильно виконували вимоги закону про всебічне, повне і об'єктивне дослідження всіх обставин справи, з'ясовували обставини, які викривають чи виправдовують обвинуваченого, а також пом'якшують і обтяжують його відповідальність; 3) виявляли причини вчинення злочинів і умови, що сприяють цьому, вживали заходів до їх усунення.

Керуючись Конституцією України, Законом України “Про прокуратуру”, Законом України “Про міліцію”, Законом України “Про звернення громадян”, з метою відновлення порушених конституційних прав громадян України, в порядку встановленому в ст. 16 Закону України “Про статус народного депутата України”,

ПРОШУ:

Провести перевірку фактів стосовно нападів на активістів інформаційних постів Київської районної організації політичної партії «ВО «Батьківщина» викладених у зверненні.
У разі виявлення ознак злочину порушити кримінальну справу та притягти винних до кримінальної відповідальності.
Провести перевірку дій співробітників Київського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області щодо проведення розслідування подій 24-27 липня 2012 року, встановлення осіб, що вчиняють напади на інформаційні пости Київської районної організації політичної партії “ВО” Батьківщина” та припинення подальшого вчинення злочину;
Взяти під особистий контроль проведення розслідування фактів викладених у зверненні.
Про результати розгляду даного звернення та вжиті заходи повідомити мене у встановлений законодавством строк на поштову адресу: 61022, м. Харків, Майдан Свободи, 8, к.307.



З повагою,
В.П.Філенко


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling