Политика

Харьковским судьям Кухарь и Рылевой снова отказали в депутатской поддержке (обновлено)

19 сентября 2013 14:16

Во время голосования за кандидатуру судьи Виктории Рылевой оппозиция заявила о не персональном голосовании.

Как сообщает „Украинская правда”, так после того, как за Рылеву проголосовали 226 карточек, депутат от „Батькивщини” Андрей Шевченко заявил, что регионалы Калюжный и Онищенко голосовали за двоих.

Поэтому оппозиция потребовала переголосовать этот вопрос из-за "кнопкодавства".

После некоторых споров Рыбак поставил этот вопрос еще раз. За кандидатуру Рылевой отдал голос 221 депутат.

После этого Рыбак пытался поставить этот вопрос еще раз на переголосование, однако оппозиция ему это не позволила.

Кроме того, не была проголосована кандидатура Марины Кухарь на должность судьи Харьковского окружного административного суда.

Напомним, кандидатуры Кухарь и Рылеевой "откланяются" уже второй раз. Существует мнение, что претензии к Кухарь М.Д. и Рылевой В.В., возможно, обусловлены причастностью этих судей к судебному «клану», возглавляемого председателем Харьковского апелляционного хозяйственного суда Кухарь Василием Ивановичем, так как и Кухарь Марина Дмитриевна, и Рылева Виктория Вячеславовна на протяжении длительного периода в разное время являлись его помощницами. 

 

 
Отметим, семейство Кухарь неоднократно упоминалось в связи с громкими делами и скандалами, связанными с попытками рейдерских захватов и передела собственности. В частности, они фигурировали в истории с рейдерским захватом Харьковского завода шампанских вин.

Согласно тексту постановления, депутаты назначили судьей Киевского апелляционного хозяйственного суда сына председателя Высшей квалификационной комиссии судей Романа Самсина.

Также, данным постановлением судьей Апелляционного суда Запорожской области назначена Марина Гончар; судьей Апелляционного суда Кировоградской области - Демьяна Иванова; судьей Апелляционного суда Черкасской области - Наталия Охрименко.

Судьями Киевского апелляционного хозяйственного суда также назначены: Юрий Власов, Елена Копытова, Сергей Станик и Евгений Шаптал.

Из стенограммы заседения Верховной Рады Украины:

13:16:40
ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги! Володимир Яворівський. Найголовніший аргумент, чому я пропоную перенести розгляд цього питання, це те, що я буквально вчора отримав дуже аргументований пакет документів, де немає, скажімо, там образи на рішення суду. А де проаналізовано роботу цієї судді.

І найголовніше, що мене найбільше дойняло, я вам зізнаюся. Це те, коли я отримав інформацію про те, що в Харківському суді це одне гніздо є кухарів. Дядько працює головою апеляційного суду, це його невістка, це його племінниця. Невістка його теж працює в суді, син його так само працював в прокуратурі і в результаті скандалу змушений був драпанути аж Суми. Але, ще раз кажу, це емоції. Але я дуже прошу, я передам всі документи вам ці, проаналізуйте їх, приймати рішення, а тоді будемо вирішувати остаточно. Це щодо пані Кухар.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Григорович, ваша пропозиція.

ПІНЧУК М.Г. Як висловився народний депутат, скарга до нього надійшла буквально вчора. Отже, цю скаргу ми не перевіряли, можливо, перевіряли аналогічні скарги, які були перед цим. Але цієї скарги ми не перевіряли. Тому я пропоную зняти з розгляду вказану кандидатуру, направити нам в комісію, ми перевіримо і дамо відповідь.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов.

13:18:18
ЧЕЧЕТОВ М.В.
Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, я навпаки отримав декілька листів з Харківщини, де громадяни Харківщини обурені, що ми займаємося політичним тиском на суддів. І, що касається Марини Дмитрівна, то вона працює в рамках діючого закону і Конституції. І не треба політично тиснути і компрометувати цю людину. Давайте її підтримаємо і дамо змогу і далі працювати, служити закону, Конституції і народу України. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція яка?

ЧЕЧЕТОВ М.В. Пропозиція проголосувати, да.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу хвилина Ляшко.

13:19:04
ЛЯШКО О.В.
Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні депутати, я звертаюсь до вас. Кандидатура, яку ми зараз розглядаємо – це племінниця голови Харківського апеляційно-господарського суду. Шановні громадяни, чи можуть ваші діти, якщо ви не маєте блату, не маєте волохатої руки, не маєте грошей, чи можуть ваші діти стати суддями, стати прокурорами, стати міністрами, депутатами. Ні! А якщо дядько голова суду – то, будь ласка, племінниця сьогодні суддя, завтра прийде на його посаду головою.
Припиняйте клановість! Припиняйте семейственность в судовій системі, у прокурорській системі, в системі органів державної влади! Проста дитина з села, з міста нікуди пробитися не може. А якщо в тебе є папа, мама, волохата рука – будь ласка, тобі все в житті подається, як на долоні. Припиняйте оце сіборітство і семейственность! Ганьба!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Була пропозиція поставити на голосування. Тому я ставлю на голосування про обрання судді Марини Дмитрівни Кухар безстроково. Прошу народних депутатів голосувати.

13:20:44
За-215
Проти – 12, утрималось – 29, не голосувало – 140.
Рішення прийнято.
По фракціях. Рішення не прийнято. По фракціях.
Так, і ще одне, да? Господарський суд Харківської області Рильова Вікторія В'ячеславівна. От вона присутня на нашому засіданні. Народний депутат Яворівський, прошу.

13:21:23
ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.
Я вперше бачу цю особу, абсолютно ніколи її не знав. Через те тут нічого особисто, да, нічого немає. Так само я отримав і на неї, це, до речі, дуже солідна аргументація. І теж хотів би, щоб розглянув і комітет, і Вища рада юстиції, щоби розглянули ті скарги. Ще раз кажу, вони дуже об'єктивні і дуже глибокі.
Крім того, що мене ще, звичайно, дивує. Я прошу відкласти сьогодні, не голосувати за неї, а що дивує? Що вона так само, виявляється, належить до цього самого гніздов'я, про яке говорив і Олег Ляшко і про яке говорив і я. Вона працювала помічником у Василя Кухаря, і фактично це теж та ж сама команда. Хай розгляне комітет ще один раз, да. І після цього будемо вирішувати це питання.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, народний депутат Писаренко.

13:22:19
ПИСАРЕНКО В.В.
Шановні колеги, у мене є така пропозиція, щоб ми не перетворювали парламент на судилище, да, припинити, ну просто беззмістовний тиск на суддівську систему. Ви знаєте, ну, коли дійсно є скарги і факти, коли депутати оперують хоч якимись ніби даними, ось, то ми ще можемо з вами на щось дивитися.
Але коли вже говорять, що комусь не подобаються родичі, а комусь не подобаються і взагалі людина, то це не є фактом, щоб ми не голосували. Давайте відходити в принципі від європейських стандартів, про які ми дуже багато говоримо в сесійній залі. За європейськими стандартами жоден європейський парламент взагалі не обговорює кандидатури суддів, тому що лише обговорення і вже є тиском на суддівську систему, тому що є спеціальні органи суддівські. І зараз перед нами стоїть один із очільників такого органу, який нам повинен сказати, є зауваження до суддів чи немає. І я прошу парламент підтримати цю кандидатуру в разі. Якщо таких зауважень немає. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка? Ну давайте, Яворівський з реплікою.

13:23:32
ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.
Я наводжу конкретний приклад, який беру із цих скарг, які надійшли до мене. Із 496 судових рішень, винесених панною Рильвою, у касаційному порядку скасовано 241 рішення, половина. Що це за суддя? Основний аргумент, який ось є.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, Яворівський вніс пропозицію доручити Вищій кваліфікаційній комісії розглянути скарги, які є, і потім визначитись. Давайте з цим погодимося. Погодимося з цим? Погодились, зняли питання це. (Шум у залі)
Що? Завалити треба?
Добре. Не погодились всі. Тоді я ставлю на голосування.
Ставлю на голосування про обрання судді безстроково Рильової Вікторії В'ячеславівни. Прошу народних депутатів голосувати. Всі дружно голосуємо.

13:25:05
За-226
Проти-23, утримались-34, не голосували-113.
Рішення прийнято. Вікторія В'ячеславівна, депутати вас підтримали.
По фракціях. Партія регіонів-189, "Батьківщина"-0, "УДАР Віталія Кличка"-0, "Свобода"-0, Компартії-29, позафракційні-8. Питання розглянуто.
Давайте поздоровимо суддів, яких ми сьогодні обрали, і побажаємо їм плідної роботи. Дякуємо і будемо йти далі.
Я прошу, сідайте. Я надам слово народному депутату Шевченку. Сідайте, спокійно давайте послухаємо.

13:26:32
ШЕВЧЕНКО А.В.
Шановний Володимире Васильовичу, шановні судді, я перепрошую за необхідність звернути увагу на порушення Регламенту. При останньому голосуванні два народних депутатів голосували за двох. Це наші колеги Калюжний і наш колега Онищенко. Тому я думаю, що ситуація дуже неприємна, але я думаю, що ми її можемо поправити результативним голосуванням, якщо голоси в залі справді є. Тому, згідно з Регламентом просимо поставити останнє питання на переголосування. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, а де народний депутат Калюжний? Сідайте на місце, я увімкну вам мікрофон, а потім Онищенку. Прошу, увімкніть Калюжний.

ОНИЩЕНКО О.Р. Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги! (Шум у залі) Я считаю, что господа со "Свободы" могут кричать что угодно, но на самом деле я присутствую в зале и поэтому это провокации, и прошу не обращать внимания. Спасибо.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви не даєте можливість розібратися, я йду далі. Тоді дайте слово, нехай він скаже, а я послухаю. Я не чую, що він…
Я ще раз прошу, народний депутат Калюжний.

ОНИЩЕНКО О.Р. Я не могу понять, в чем вопрос? Вот рядом со мной депутат Калюжный.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, народний депутат Калюжний. Калюжний це, що ви мені розказуєте. Калюжний стоїть. А хто це стоїть?

13:27:44
КАЛЮЖНИЙ В.А.
А что вы хотите услышать, добрый день. Я на месте, Геллер на месте.

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. За кого он будет голосовать?

13:28:30
КАЛЮЖНИЙ В.А.
Тут же не за кого мне проголосовать.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви голосували за двох чи що? За кого ви голосували? (Шум у залі) Як це ставити на голосування, не розібравшись?
(Шум у залі)
Шановні народні депутати! Олександр Сергійович Єфремов! Я бачу, що тут просто затягують. Я зараз поставлю на голосування продовжити роботу сесії сьогодні до повного розгляду питань. Сідайте. Я перерву об’явлю, розберемося, і я буду доповідати вам, а другого я не можу нічого.
Розібратися, я повинен розібратися, чому на переголосування… Сідайте на місце, я поставлю на переголосування. Сідайте.
(Шум у залі)
Шановні народні депутати! Шановні народні депутати, де ця постанова?
Шановні народні депутати, сідайте на місце, я поставлю на переголосування це питання. Я прошу голосувати персонально. І я прошу, зараз поставлю на голосування продовжити роботу сесії. Ми сьогодні не розглянемо ті закони, які ми домовлялися. Не заважайте працювати. Так, я прошу уваги, народні депутати.
Я ставлю на голосування повернутися… (Шум у залі) А, як? Ми повинні переголосувати. Так ми ставимо, а, як же… Шановні народні депутати, прошу проголосувати.
Ставлю на переголосування, всі будете голосувати, на переголосування призначення судді Рильової Вікторії В'ячеславівни на посаду судді безстроково, на переголосування цього питання. Голосуйте.

13:34:12
За-221
(Шум у залі) От якраз те, а ви хотіли не переголосовувати. А тепер послухайте. Ви не захотіли переголосувати. Хлопайте тепер!
Розглядається питання про звільнення суддів.
Так, повернутися! Да! (Шум у залі) Да, да! Я запрошую до доповіді голову Вищої ради юстиції Олександра Володимировича Лавриновича. Закінчимо розглядати це питання, і тоді я дам вам всім слово.
Я ще раз ставлю на повернення до голосування. (Шум у залі) Я ставив питання, щоб переголосувати, а ви не переголосували, і тепер мене звинувачуєте. (Шум у залі) Чого всі поняли, а ви не поняли? (Шум у залі) Шановні народні депутати, суддя Рильова Вікторія В'ячеславівна не обрана суддею господарського суду Харківської області. (Шум у залі) (Оплески) Сідайте.






Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling