Экономика

Снежное осталось без пенсий

21 июня 2014 13:13

Город Снежное в Донецкой области остался без пенсий, отпускных для учителей, финансирования медицинской и социальной сферы. Об этом пишет "Голос Украины".

Повністю зупинено бюджетні розрахунки і виплату пенсій у Сніжному (Донецька область). Востаннє мешканці міста отримували пенсії 14 червня. Після того виплати призупинені з ініціативи уряду – так само, як у Слов’янську і Краматорську, де доставка грошей і робота установ зупинена через бойові дії. Городяни в розпачі, місцева влада, депутати і профспілки пишуть звернення до Президента і Прем’єр-Міністра.  Переконують, що обстановка в місті спокійна, загрози для роботи фінансових установ немає. Від невиплат потерпають звичайні люди.

- У місті 24 тисячі пенсіонерів, і заборгованість по пенсіях уже становить 27 мільйонів гривень. Плюс 6 мільйонів днями потрібно на зарплату бюджетникам. Зупинилося все: фінансування соціальної сфери – шкіл, лікарень, бюджетних організацій. Рятувальники, тюрма – всі без грошей. Не закуповуються медикаменти, в тому числі наркотичні препарати. Не оплачується харчування школярів, вихованців інтернату, дитсадків. Зростають борги за електроенергію і комунальні послуги. Люди не отримують зарплату і пенсію – і не платять, - зазначила виконуюча обов’язки міського голови Олена Петрухіна.

За словами очільниці міста, Сніжне неможливо порівняти зі Слов’янськом: бойові дії на території не ведуться, в’їзд і виїзд вільний, ходить громадський транспорт, працюють магазини, не закриті установи, діють заводи й шахти. Після того, як озброєні прихильники самопроголошеної «Донецької народної республіки» зайняли будівлю Пенсійного фонду, співробітникам підшукали інше місце, робота фонду не зупинена, каже співрозмовниця. «Ми всі страшенно обурені. Місто живе – як можна нам усе перекрити? Так, є озброєні люди, але немає випадків масових мародерств. Виконком міської ради займається життєзабезпеченням. Нас ніхто не захоплював. Утримуємо ситуацію, як можемо. Чому наших людей позбавили виплат?» - ставить питання Олена Петрухіна.

Мешканці міста звернулися за підтримкою до народного депутата України Андрія Пономарьова, який піднімав проблему відновлення бюджетних виплат у Сніжному в розмові з керівником Кабінету Міністрів Арсенієм Яценюком.

- Під загрозою і зарплата шахтарів міста. Не знаю, як вирішать це питання. Можливо, потрібно перерахувати гроші іншим шляхом, адже в Донецьку були захоплені обласні управління Держказначейства і Національного банку України, - вважає депутат міської ради Микола Матяш.

Депутат каже, що «терору» в місті справді не спостерігається: «Окремі бандюки приїздять, вимагають у тих, хто копанками займається, гроші. А там власники втекли, залишилися управлінці – звідки у них великі гроші? «Дірки» (так у місті називають нелегальні шахти – Авт.) бояться працювати. Повезеш вугілля, його заберуть – і залишишся без грошей».

Настрої мешканців – напружені. «Навіть ремонт не хочеться робити. Збирався вдома десь  підфарбувати, десь плиточку покласти, - а дружина накинулася: мовляв, чого стараєшся, все одно розіб’ють», - розводить руками депутат міськради.

За інформацією місцевих мешканців, у Сніжному постійно перебувають близько 300 бойовиків, які зайняли будівлі Пенсійного фонду і дитячо-юнацької спортивної школи. «На блокпостах чергують головним чином місцеві. А ті, хто в бойових діях бере участь, - ті в основному росіяни. Там же озброєння, яке коштує мільйони, - хіба його можна довірити новачкам? Весь час чути стрілянину біля Савур-Могили (висота поблизу міста – Авт.) У Куйбишевому на кордоні також стріляють. У місті – ні», - поділився спостереженнями один із городян.

Співрозмовник додав, що сепаратисти влаштували полігон у районі недобудованих очисних споруд, де навчають добровольців поводитися зі зброєю. Від тих вимагають дані паспорта. «А потім ці списки будуть тут фігурувати. Уявіть собі: років через п’ять прийдуть до такого «ополченця» і скажуть, приміром: ось тут треба міст підірвати. Випробуваний метод. Люди не розуміють, що будуть на «гачку» все життя», - пояснив мешканець міста.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling