Криминал

Харьковские правозащитники: "Квартирный юрист-мошенник не должен уйти от правосудия"

2 июля 2015 14:15

Харківські суди з 2009 року не можуть засудити юриста-шахрая, який залишив без житла 15 родин.  30 червня в черговий раз не відбулось судове засідання в апеляційному суді Харківської області по справі Максима Олійника, якого звинувачують у шахрайстві та протиправному заволодінні чужим майном. Потерпілі стверджують, що шахрая покривають посадові особи правоохоронних органів, які проводять досудове розслідування численних епізодів упереджено та поверхнево.

За словами правозахисника Олени Авілової, підозрюваний використовував стан відчаю у потерпілих, люди, потрапивши у складну життєву ситуацію, зверталися до нього за правовою допомогою. Дізнавшись все про своїх клієнтів та зрозумівши, що можна отримати якийсь зиск, наприклад, нерухомість чи автомобіль, він зловживав довірою. Після певної психологічної обробки постраждалі зверталися до нотаріусів та підписували необхідні документи. Правозахисник вважає, що Олійник використовував правову неосвіченість потерпілих. Отримавши необхідні документи вже за декілька днів шахрай відчужував все майно довірливих громадян. А люди залишалися просто на вулиці без власних квартир та будинків та були вимушені шукати дах над головою.

Скільки чоловік постраждало від оборудок Олійника на разі не відомо. До суду звернулося 15 харків’ян. Однією із постраждалих виявилася 80-річна Ельвіна Моргун. Бабуся після «допомоги» цього юриста втратила трикімнатну квартиру. Жінка в пошуках справедливості вже кілька років оббиває пороги судових інстанцій та кабінети правоохоронців, але добитися справедливості поки що не може. Чи то до самотньої пенсіонерки нікому не було діла, чи просто ніхто не хотів мати справу з «крутим» юристом. Так чи інакше, а судова тяганина триває уже 6 років - віз, як кажуть у народі, і нині на місці.

Зі своєю проблемою потерпілі звернулися до Центру з надання безоплатної правової допомоги, юрист Анна Ринденко проконсультувала та допомогла зібрати всі необхідні документи. Ситуацію вдалось зрушити з місця лише після звернення народного депутата України Романа Семенухи до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та до Генерального прокурора Віктора Шокіна. Підозрюваний був взятий під варту і здавалося, нарешті у суді все мало б прийти до свого логічного фіналу. Але судове засідання знову перенесли - до суду не з’явився захисник підсудного.

«Чергове перенесення судового розгляду є черговою спробою знову затягнути час та, зрештою, «похоронити» саму справу. Судова тяганина може тривати досить довго. А Ельвіні Моргун вже 80. І кожний похід до судової зали відбирає у жінки чимало сил і здоров’я.  Якщо ж потерпілої, не дай Бог, не стане – справу закриють у зв’язку з її смертю»  - прокоментувала правозахисник потерпілої, юрист Олена Авілова.

Громадський активіст Сергій Захаров, який також довірився цій людині і втратив свій будинок та квартиру вважає, що уже все давно можна було б розставити по місцях і винести вирок, але правоохоронці не особливо  цим переймалися. Сам же Захаров займається справою Олійника ще з 2009 року  і  переконаний, що сам Олійник та його спільники не могли б довгий час безкарно скоювати злочини без підтримки тих же правоохоронців чи високих покровителів. Тож і побоюється, що завдяки корупційним зв’язкам горе-юрист може зрештою вийти сухим із води і знову візьметься за старе.

Правозахисники та потерпілі вважають, що довести цю справу до суду, можливо лише завдяки громадському тиску. Тому звертаються до ЗМІ з проханням, якомога ширше висвітлювати цей процес, адже існує ймовірність, що шахрай, завдяки своїм корупційним зв’язкам у правоохоронних органах, так і не буде покараний.

Проблема корупції в Україні попри все продовжує зростати і потрібна рішуча відповідна реакція вищих державних установ. Народний депутат України Роман Семенуха заявив, що потрібно внести значні зміни до Конституції України щодо судової реформи аби знищити корумповану систему, яка, на жаль, вже в’їлася в наше життя.

«Перше, що потрібно зробити – це розпочати судову реформу. Вона має стати ключовою в розбудові країни. Я впевнений, якщо парламент ухвалить рішення про внесення змін до Конституції України та запровадить судову реформу, правосуддя буде абсолютно іншої якості. Справедливий суд – основа держави, а без реформування неможливі ніякі інші зміни» - підкреслив Роман Семенуха.

Юристи Центру з надання безоплатної правової допомоги будуть і надалі допомагати потерпілим аби домогтися справедливості та зроблять все можливе, щоб апеляційний суд Харківської області розглянув цю справу якомога швидше.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling