Новини

Райнин спас от закрытия детский садик для слепых детей

31 Серпня 2015 20:16

Комунальний заклад «Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс  ім. В. Г. Короленка» Харківської обласної ради починає свій 128 навчальний рік. При ньому починає свою роботу і дошкільний підрозділ. 

Як повідомляє директор учбового закладу Олександр Білоусов, завдяки широкому розголосу щодо проблем з фінансування дошкільного підрозділу та особистому втручанню у вирішення цієї проблеми Голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна, депутатів обласної ради, Департаменту освіти і науки ХОДА вдалося врятувати цей унікальний дитячий садок.

За ініціативи очільника харківщини Ігоря Райніна під час останньої сесії обласної ради депутатів були внесені зміни до обласного бюджету (рішення №1284 від 27.08.2015), якими передбачено фінансування дошкільного підрозділу з 1 вересня по 31 грудня 2015 року в сумі 420 360 грн. 

Адміністрація НВК, педагогічний колектив, батьки дітей з особливими потребами дошкільного підрозділу вдячні Голові Харківської обласної державної адміністрації Ігорю Райніну, голові обласної ради депутатів Сергію Чернову, директору Департаменту освіти і науки ХОДА Анатолію Бабічеву, а також журналістам та Харківській громаді за небайдужість до долі незрячих дошкільнят. 

«Всі разом ми врятували унікальний дошкільний підрозділ, де завдяки педагогам, обслуговуючому персоналу навчають маленьких незрячих дітей найелементарнішим, але таким потрібним навичкам: вмиватися, їсти, вдягатися, а також основам письма та читання рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Ми зворушені, що звичайні харків’яни та очільники області так щиро відгукнулися на наш заклик про допомогу», - зазначив директор НВК Олександр Білоусов. 

З 1 вересня у дошкільному підрозділі починають навчання хлопчики та дівчатка з тяжкими порушеннями зору в двох спеціалізованих групах. 

У червні тифлопедагоги та вихователі отримали лист із департаменту науки та освіти обласної державної адміністрації. У ньому повідомлялося, що вимоги Бюджетного кодексу України більше не дозволяють передавати освітню субвенцію для дошкільних підрозділів спеціальних навчальних закладів з державного бюджету до місцевих. 

Такий лист із попередженням співробітників від обласного департаменту освіти отримали 8 дошкільних підрозділів харківських обласних спеціальних навчально-виховних комплексів. 

В 1981 році на базі Харківської загальноосвітньої школи-інтернату для сліпих дітей був створений єдиний в Україні дошкільний підрозділ, в якому виховуються діти з 15 областей України. Це єдиний нині дошкільний заклад для сліпих дітей на східній Україні з цілодобовим перебуванням Він був і є майданчиком для наукових та пілотних, експериментальних проектів з виховання сліпих дітей. За цей час у дошкільному підрозділі було створено унікальну тифлопедагогічну, наукову та матеріально-технічну базу для всебічного розвитку сліпої дитини. Тут створені особливі умови та здійснюється індивідуальний підхід до кожної дитини. Цей дошкільний заклад є початковою ланкою 12-річної освіти сліпої дитини В НВК імені Короленка. А отже, тут відбувається підготовка дитини до подальшого навчання у школі. 

За 33 роки існування випускниками дитячого садочка стали майже 200 вихованців, вони здобули значних успіхів та стали: юристами, педагоги, науковцями, журналістами, спортсменами, діячами науки та культури. 

Основним завданням тифлопедагогів та вихователів є формування цілісної особистості з дитини, яка неспроможна рухатися, говорити, їсти, вдягатися, самообслуговувати себе. 

З дітьми працюють спеціально навчені педагоги, які розуміють психо-фізичні особливості сліпої дитини. Педагоги вчать сліпих дітей елементарним, начебто звичайним речам: вмиватися, чистити зуби, полоскати ротову порожнину, ходити до туалету, вдягатися (застібати ґудзики, блискавку, зашнуровувати взуття), тримати ложку, ковтати їжу, орієнтуватися у просторі тощо. Окрім спеціальних занять проводяться загально-розвиваючі та освітні заняття згідно з базовим компонентом дошкільної освіти, затвердженим МОН.

 


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling