Экономика

Яценюк рассказал, какие показатели закладываются в бюджет-2016

6 декабря 2015 19:57

Глава правительства Украины Арсений Яценюк в еженедельной программе "10 хвилин із прем'єр-міністром" рассказал об основынх показателях, которые закладыдаются в проект бюджета на 2016 год. Как сообщает "Главное", об этом информирует пресс-служба Кабмина.

Премьер отметил, что в среду Кабмин одобрит проект госбюджета-2016, и отправит украинскому парламенту.

Далее - прямаая речь Арсения Яценюка:

"В першу чергу мова повинна йти про підвищення соціальних стандартів. Нагадаю, в цьому році у вересні місяці ми підвищили соціальні стандарти на 13 і 19% відповідно. Притому що рівень інфляції був доволі високий. Нам не вдалося повністю скомпенсувати втрати українських сімей від росту цін. Але в наступному році ми закладаємо ріст доходів населення України на 12%. І це саме та цифра, яка повністю скомпенсує ріст цін і тарифів в 2016 році.

Окремо хочу зазначити про наші ключові бюджетні пріоритети. Звичайно, що це фінансування української армії. І ми пропонуємо збільшити обсяг фінансування українського війська на 10 мільярдів гривень. В поточному році це було 90 мільярдів, на наступний рік ми передбачаємо 100 мільярдів гривень.

По-друге, це забезпечення соціальної справедливості і всіх соціальних виплат. Всі базові соціальні виплати залишаться. Як для інвалідів, так і для ветеранів, так і для чорнобильців, так і виплати при народженні дитини будуть відбуватися у 2016 році.

Третє – це продовження процесів бюджетної децентралізації. В цьому році місцеві бюджети отримали значні кошти. Це мільярди гривень, які вони повинні витратити на школи, лікарні, інфраструктуру, дороги – на те, щоби життя у вашому містечку стало кращим. Така сама політика державного бюджету на наступний рік. Ми очікуємо, що доходи місцевих бюджетів додатково зростуть в наступному році ще на 30 мільярдів гривень, що дасть можливість вашій дитині ходити в кращу школу, кожному з вас ходити в кращу лікарню, і всім нам ходити по кращим вулицям, які освітлені, до речі.

Четверте – це програма субсидій. В поточному році ми виділили 24,5 мільярда гривень на субсидії для українських громадян. Ці субсидії спрямовуються для кожної української сім'ї, яка потребує допомоги у зв’язку з ростом цін і тарифів у житлово-комунальному секторі. Вже зараз 5 мільйонів українських сімей, це майже 15 мільйонів громадян країни, звернулися і отримали субсидії від держави. В наступному році ми плануємо збільшити суму на субсидії до 38 мільярдів гривень. Для того, щоб кожен, хто потребує допомоги від держави у зв’язку з запровадженням ринкових цін і тарифів на енергоносії, отримав таку допомогу.

П’яте – це капітальне будівництво. Це ті кошти, які направляються в регіони з тим, щоби будувати нові лікарні, ремонтувати школи, відбудовувати театри і давати можливість регіону будувати свою інфраструктуру. На наступний рік ми плануємо виділити таких коштів майже 7 мільярдів гривень. На потреби кожної територіальної громади, щоб відбудовувати країну

Разом з законом України про державний бюджет нам необхідно прийняти новий Податковий кодекс. Ідуть широкі дискусії з приводу того, які податки повинні бути, яка ставка таких податків, і як їх адмініструвати. Міністерство фінансів України запропонувало хорошу базу для того, щоб прийняти зважену і ефективну податкову реформу, яка, з одного боку, зменшить податкове навантаження на працівника, і з іншого боку, вивільнить додатковий ресурс для підприємств.

Наша мета сьогодні – це знайти компроміс в стінах українського Парламенту. І я закликаю членів Парламенту до того, щоб у нас був діалог, мета якого – ріст української економіки, створення робочих місць, збільшення доходів бюджету, збільшення доходів громадян і підвищення економічної активності в країні і залучення іноземних інвестицій.

Тому наші цілі податкової реформи – це зменшення навантаження на виплати заробітної платні. Це прозора і чесна програма відшкодування податку на додану вартість. Це ліквідація податкової міліції і її демілітаризація та створення Служби фінансових розслідувань. Це запровадження електронних офісів платників податків. І це залишення спрощеної системи оподаткування для тих суб'єктів, які дійсно представляють малий і середній бізнес і середній клас в Україні.

Для того, щоб всі ці законопроекти були прийняті переважною більшістю членів українського Парламенту, у вівторок під головуванням Президента України відбудеться засідання Національної ради реформ, на якій ми повинні дійти до взаємної згоди як щодо Податкового кодексу, так і щодо проекту закону України про державний бюджет. І вже в середу Уряд України, за нашою спільною домовленістю, схвалить відповідні закони та відправить до українського Парламенту".

 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling