Общество

КИУ: 30 тыс. украинцев живут с "советскими" паспортами

28 декабря 2015 18:30

Комітет виборців України закликає законодавців спростити процедуру отримання українського громадянства для понад 30 тисяч жителів, які досі живуть із радянськими паспортами.

Про це в понеділок під час засідання "круглого столу" в Укрінформі заявив керівник Одеської обласної організації КВУ Ігор Бринаш, повідомляє Главное.

"Україна приєдналася до Конвенції ООН з надання громадянства за спрощеною процедурою, але закон не діє, тому що немає інструкцій, вказівок, підзаконних актів... Тобто в законодавчому полі порядок отримання громадянства для таких людей залишився без змін", - зазначив Бринаш.

За його словами, більшості чиновників байдуже до проблем людей без українського паспорта і навіть намагаються на цьому заробити. "Вимагають хабарі, погрожуючи депортацією або переміщенням до спецприйомників", - додав активіст.

Він пояснив, що більшість людей без документів не намагаються вирішити свою проблему через недостатню обізнаність і брак грошей. "Люди по-різному опинилися без паспорта. Для Одеської області поширена ситуація, коли  люди тікали з колишньої Молдавської республіки під час придністровського конфлікту. Тікати надовго не збиралися, а тому переїхали до прикордонних регіонів Одеської області. Конфлікт затягнувся, а вони так і лишилися без документів", - зауважив Бринаш.

На думку активіста, окрім спрощення порядку отримання українського громадянства, державі необхідно докласти зусиль для просвіти людей без громадянства.

"Це не тільки проблема окремих людей, які не мають змоги користуватися своїми правами, а й проблема держави, оскільки вона не доотримує податки", - підсумував Бринаш. 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling