Новости

Послушайте, как чехи поют украинские народные песни

8 января 2016 08:44

У чеському гурті «Міланош» – жодного українця, утім, народні пісні про козаків, чорнобрових дівчат та калину у них звучать майже без акценту. В колективі три дівчини та два хлопці, серед яких – повар, режисер та навіть експерт-еколог. А от спів українських пісень – швидше хобі, розповідає Радіо Свобода.

Учасники «Міланоша» перезнайомились між собою кілька років тому. Тоді хлопці з гурту – Мілан Мікшічек і Лукаш Косек – їздили до України на літню школу зі співу українських, російських та польський народних пісень. Вони розповідають, що організував ці заняття український дослідник давніх пісень Юрій Пастушенко. Лукаш називає його «гуру для «Міланоша», адже більшість пісень в репертуарі чехи навчились саме від нього.

«Ми всі два тижні там розмовляли такою дивною слов’янською мовою. Російські пісні вчили російською, українські пісні – українсько-польською. Були і поляки, і чехи, і українці, і росіяни – якось розуміли одне-одного», – говорить Лукаш.

У постійному репертуарі «Міланоша» близько 40 пісень, утім, серед них, переважно, ті українські народні, яких рідко можна почути. Наприклад, «Володар, відчиняй ворота», «Ой, ходила Степанида по воду» чи «Щонеділі п’ю-п’ю».

«Вивчити українські слова для нас – не проблема, просто деякі пісні «не звучать» або нам некомфортно їх співати», – говорить Дана Радкова.

На прохання сказати пару слів українською, співаки з «Міланош» знічуються і запевняють, що розуміють усі тексти своїх пісень, а от говорити у побуті не було нагоди. Коли беруть нову пісню, то завжди уточнюють у наставника Пастушенка чи інших друзів значення кожного слова.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling