Харьков

Аваков обратился к Президенту и Премьеру с открытым письмом

3 июня 2009 09:53

Харьковский губернатор Арсен Аваков обратился к Президенту и Премьер-министру Украины с предложениями по стабилизации работы машиностроительного комплекса. Обращение стало результатом детального анализа и изучения вопроса о работе машиностроительного комплекса Харьковской области в условиях мирового финансового кризиса и мероприятий по его преодолению на заседании коллегии областной государственной администрации, которая состоялась 26 мая текущего года.
 
В обращения изложена консолидированная позиция облгосадминистрации, руководителей ведущих предприятий области, областного объединения организации работодателей "Гранит", профсоюзов.
 
В частности, в письме Арсена Авакова говорится:
 
"Внаслідок впливу світової фінансової кризи та накопичених протягом попередніх років невирішених проблем, на даний час у промисловому комплексі, і перш за все в провідній його галузі машинобудуванні, спостерігається значне зниження обсягів виробництва та обсягу експорту високотехнологічної продукції на стратегічно важливих для економіки держави підприємствах.
 
Так, за І квартал 2009 року обсяг експорту зменшився в порівнянні з відповідним періодом минулого року майже на 80 млн. доларів США, а його питома вага в загальному обсязі машинобудівної продукції скоротилась з 54,1% до 43,4%.
 
Кризові процеси наприкінці минулого і з початку поточного року призвели до неритмічної роботи підприємств практично всіх галузей. Майже 30% працівників перебувають в умовах вимушеної неповної зайнятості.
 
Розуміючи масштаб проблем, над якими працює Уряд в цей складний період, ми проте вважаємо можливим і необхідним якраз зараз вжити заходи, які не тільки дозволять машинобудівній галузі з мінімальними втратами пройти кризу, але і закладуть на десятиріччя вперед міцний фундамент процвітання держави і неухильного зростання добробуту її громадян за рахунок формування високотехнологічної та конкурентоспроможної на світовому ринку національної індустрії.
 
На наш погляд, сьогодні пріоритетним повинно бути вирішення наступних нагальних проблем:
 
1. Підтримка обігового капіталу експортоспроможних підприємств:
 
- своєчасне відшкодування податку на додану вартість. На сьогодні сума невідшкодованого ПДВ по області складає понад 90 млн. грн. Серед провідних машинобудівних підприємств, якім не відшкодовано ПДВ: ДП завод "Електроважмаш" (15,6 млн. грн.), ВАТ "Харківський підшипниковий завод" (6,97 млн. грн.), ХДАВП (2,1 млн. грн.), ТОВ "Завод підйомно-транспортного устаткування" (2,9 млн. грн.), ДНВП "Об'єднання Комунар" (2 млн. грн.), ВАТ "Електромашина" (1,2 млн. грн.), ЗАТ "Лозівський ковальсько-механічний завод" (1,1 млн. грн.);
 
- відновлення системи кредитування підприємств-експортерів машинобудування під заставу експортних контрактів, надання державних гарантії, реалізацію державних заходів підтримки банківської системи, затверджених Урядом.
 
2. Стимулювання технічного переозброєння і впровадження енергозберігаючих технологій:
 
- звільнення від оподаткування частини прибутку, яка направляється на інвестування розвитку виробництва або введення відстрочки на визначений період від сплати цього податку (2-3 роки);
 
- введення бюджетного відшкодування відсотків по банківським кредитам, для підприємств машинобудування під впровадження енергозберігаючих технологій;
 
- спрощення порядку митного оформлення сучасного обладнання, що ввозиться в Україну;
 
- спрощення процедур погодження і дозволу при проведенні технічного переозброєння підприємств.
 
3. Зниження фіскального навантаження:
 
- реформування системи соціальних платежів і введення єдиного соціального податку на заробітну плату зі ставкою не вище 30% замість діючого пенсійного та трьох страхових внесків;
 
- введення мораторію на будь-які зміни в законодавстві, які погіршують діяльність підприємств і збільшують ставки податків.
 
4. Виконання рішень Уряду щодо розвитку внутрішнього ринку, підтримки вітчизняного товаровиробника і, перш за все підприємств, що виробляють складну сільськогосподарську техніку (трактори, комбайни), та доручення за результатами робочої поїздки Прем'єр-міністра України до Харківської області 17 березня 2009 року щодо завантаження потужностей ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Т.Г. Шевченка" і ВАТ "Ізюмський тепловозоремонтний завод".
 
Найважливішою задачею вважаємо також підтримку формування у суспільстві поважного відношення до роботодавців, що представляють як державний так і приватний сектори економіки.
 
Сьогодні ж, на наш погляд, на перший план виходить задача впровадження системних заходів щодо підтримки високотехнологічного машинобудування Харківської області, одного з найбільших і унікальних центрів науки і промисловості. Зараз, як ніколи, підприємства промисловості, незалежно від форми власності, потребують комплексної державної підтримки, результатом якої, ми впевненні, стане закріплення за Україною статусу високотехнологічного лідера серед країн Східної Європи.
 
Сподіваємось, що наші пропозиції будуть враховані в практичній роботі Кабінету Міністрів України і висловлюємо готовність до співпраці".


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling