Общество

Генконсульства Польши устроили саботаж?

20 апреля 2016 22:04

Интересный материал публикует "Польское Радио". Он называется "Польским аграриям катастрофически не хватает сезонных рабочих из Украины". Не секрет, что украинцы массово отправляются на сезонные работы в Польше: в Украине с работой плохо, а с хорошо оплачиваемой еще хуже. 

Но в этом году "что-то пошло не так". Зарегистрировать визовую анкету ни на сайте польского МИД, ни на сайте визового центра невозможно! Правда, можно найти "бизнесменов", готовых поставить тебя в очередь на прием документов для получения визы за сумму, начиная от 700 грн…

***

Нижньосілезькі рільники занепокоєні, оскільки їм не вистачає до праці українців. Щороку на сезонні польові роботи великі господарства у Польщі беруть на роботу громадян України. Тим часом, сезон вже поволі розпочинається, а українців не вистачає. Як твердять, їм складно пробитись через величезні черги та бюрократію польських консульств.

Черги за візами біля польського консульства у Львові вишиковуються вдень і вночі. Ярослав Понурко має невеликий бізнес – возить людей з України на роботу до Польщі. Раптом йому забракло пасажирів, хоча усі польські консульства в Західній Україні буквально взяті в облогу.

«До візового центру стоїть дуже довга черга. Люди очікують півтора місяця на місце у черзі, аби подати документи. Пропадають запрошення, пропадає робота», – скаржиться він.

Пйотру Сніжицькому з села Боґдашовиці у Нижньосілезькому воєводстві потрібні на сезонну роботу 30 працівників. Вже багато років він працевлаштовує українців. Усі задоволені. «Ці люди приїжджають сюди, бо у себе не мають перспектив, так як раніше не мали поляки. Крім того, допомагаючи їм, ми допомагаємо собі, бо завдяки їм розвивається наша економіка», – говорить він.

У 2015 році нижньосілезькі підприємці виявили бажання працевлаштувати 73 тис. іноземців, в абсолютній більшості з України. А лише за перший квартал 2016 року – аж 30 тис.

Минулого року Управління праці Нижньосілезького воєводства видало дозволи на роботу для понад трьох тисяч іноземців, здебільшого з України, але приїхати та працювати хоче значно більше.

Цього року на Нижню Сілезію на роботу приїхали півтори тисячі українців. Решта очікує в чергах.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling