Харьков

На Харьковщине поддержали Всеукраинской образовательный проект «Открывай Украины»

11 октября 2016 21:14

Всеукраїнській освітній проект з елементами гри «Відкривай Україну» розпочинає діяти: вже відкрито реєстрацію для всіх бажаючих і паралельно відбуваються презентації проекту в школах по всій Україні.

Що це?

«Відкривай Україну» – це можливість для підлітків змінити своє життя, життя своєї школи та життя свого рідного міста; це можливість відкрити для себе Україну, чудових і неймовірних людей, що вчаться та живуть з тобою поряд. «Відкривай Україну» - це проект, що спланований для учнів 7-11 класів, мріям яких тісно на шкільному подвір'ї. Цей проект для тих, хто постійно пробує себе у чомусь новому, хоче усвідомити свою ідентичність безвідносно до оцінок дорослих. «Відкривай Україну» - це можливість для дорослих згадати юність, приєднавшись до дій команди підлітків, передати свій досвід та всім разом змінити Україну на краще.

Де це?

Проект «Відкривай Україну» охоплює всю Україну . «Всі ми знаємо, що в малих містах України можливостей для реалізації мрій та амбітних планів підлітків менше, ніж в обласних центрах, хоча і там їх не дуже багато.  Тому цього року проект передбачає участь команд, що представляють лише загальноосвітні школи 1-3 ступенів саме малих міст України, з населенням 10 – 250 тисяч людей, і надає можливість школярам 7-11 класів власноруч змінити на краще життя своєї школи та міста», - розповідає член команди обласних координаторів проекту в Харківській області Андрій Грицаєнко. Звісно, Харківська область теж не стоїть осторонь: вже з минулого тижня по містах області проходять презентації проекту, учні починають реєструватись на сторінці проекту. У Харківської області проект буде реалізовуватися у 13 містах таких як Богодухів, Лозова, Ізюм, Мерефа, Люботин, Балаклія, Красноград, Куп’янськ та інші. Від кожної школи у проекті бере участь 1 команда, яка складається з 15 школярів та вчителя.

Коли це?

Проект «Відкривай Україну» відбуватиметься впродовж всього 2016/17 учбового року, а фінал конкурсу пройде наступного вересня.

«Відкривай Україну» - це освітній, повністю волонтерський проект з елементами гри, який складається з двох частин: навчальної і конкурсу проектів учнів.  На кожному з етапів учасники працюватимуть над власними проектами у одному з шести напрямків:

- Навколишнє середовище.

- Здоровий спосіб життя.

- Медійний напрямок.

- Соціальний напрямок.

- Урбаністика.

- Культура і мистецтво.

1 етап – це початок навчання проектній діяльності, підготовка і реалізація шкільного проекту. Цей етап проходить з листопада 2016 року до середини січня 2017 року. Упродовж першого етапу основна діяльність команди зосереджена у школі. Також учасники постійно взаємодіють з онлайно-платформою: вона стає провідником, «дорожною картою», що направляє команду та встановлює кінцеві строки для виконання кожного етапу проекту. Крім того, динаміка навчання прописана таким чином, що учасники змушені постійно аналізувати власний та чужі проекти, що стимулює їх порівнювати та самостійно оцінювати якість своєї роботи. Основне завдання першого етапу - занурити учасників у світ проектної діяльності. «Ми віримо, що пошук відповідей на запитання та розв’язків для проблем – це єдиний дійсно ефективний спосіб навчитись будь-чому, - каже Андрій – Створення шкільного проекту – це встановлення проблематики та актуалізація запитань»

2 етап – це підготовка і реалізація міського проекту, що проводиться з січня до кінця квітня 2017 року. Отримавши досвід створення власного, шкільного, проекту, учасники стикаються з цілою низкою труднощів та проблем. А, отже,  вони готові навчитись чомусь новому, оскільки самі ХОЧУТЬ ці проблеми розв’язати.Тому процес реалізації міського проекту супроводжується потужним онлайн-навчанням та тренінгами за шістьма напрямками:

критичне мислення

робота в команді

робота з ідеями

навичкі на тему проекту

зовнішні комунікації

проектний менеджмент.

На другому етапі онлайн-платформа також працює як потужний інструмент навчання, але продовжує виконувати і всі попередні функції, в тому числі, як система ефективної самооцінки і самомотивації.

Нарешті, в травні у кожному обласному центрі пройде півфінал проекту, після чого у вересні 2017р. команди переможців обласних півфіналів мають взяти участь у фіналі проекту у Київі, а п`ять команд-переможців вирушать до Европи, США та Азії.

«Впродовж реалізації всього проекту «Відкривай Україну» всі учасники та вболівальники можуть відслідковувати поступ всіх команд у режимі реального часу, бачити напрямки та зміст проектів, які реалізовують команди, – підкреслює куратор проекту в Харківській області Ірина Маркевич. - Результати команд відображаються на інтерактивній карті України. Таким чином, вся Харківська область і, навіть, Україна зможе спостерігати за тим, які проекти, у який спосіб та наскільки ефективно реалізовують діти у кожному з міст. І, звісно, всі бажаючи, вся Україна, зможуть допомагати своїм дітям в реалізації їх проектів».

Організатор проекту - Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну». Проект реалізується за підтримки МОН України та підтримано багатьма громадськими організаціями. В Харківській області проект реалізується за сприяння Департамента науки і освіти ХОДА (директор – Анатолій Бабічев), НГО «Сила людей» (Андрій Грицаєнко і Дмитро Невідомий) та БО «Благодійний фонд «Харків з тобою» (Ірина Маркевич та Олена Рофе-Бекетова).


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling