Економіка

НБУ дал разъяснения по поводу запрета российских платежных систем

19 Жовтня 2016 15:16

Накануне Украина продлила и расширила действие санкций в отношении РФ, ограничив, в числе прочего, деятельность на ее территории российских платежных систем.

Соответствующий указ подписал президент Украины Петр Порошенко. Документ опубликован на президентском сайте.

В список компаний, чья деятельность на территории Украины ограничена, включены, в числе прочих, платежные системы «Золотая корона», «Колибри», «Международные денежные переводы Лидер», «Юнистрим», Anelik и Blizko. Платежной системой «Колибри» управляет Сбербанк России, а системой Blizko —  «Связь-Банк».

По этому поводу Национальный банк Украины дал свои разъяснения.

Указом Президента України від 17.10.2016 № 467/2016 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16.09.2016 “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Відповідно до цього рішення строком на один рік застосовані санкції до платіжних організацій міжнародних платіжних систем, створених резидентами Російської Федерації:

1)    заборонено узгодження умов та порядку діяльності в Україні міжнародних платіжних систем:

“ANELIK”, якою управляє ТОВ КБ “Анелик РУ” (Російська Федерація),

“BLIZKO”, якою управляє ПАТ АКБ “Связь-Банк” (Російська Федерація),

“Колибри” (стара назва – “Блиц”),  якою управляє ПАТ “Сбербанк России” (Російська Федерація),

“ЮНИСТРИМ”, якою управляє АТ КБ “ЮНИСТРИМ” (Російська Федерація);

2)    заборонено здійснення діяльності на території України:

РНКО “Платежный центр” (Російська Федерація), яка є платіжною організацією міжнародної платіжної системи  “Золотая Корона”,

НКО АТ “ЛИДЕР”  (Російська Федерація), яка є платіжною організацією міжнародної платіжної системи  “Международные Денежные Переводы ЛИДЕР”.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України також скасовується реєстрація договорів резидентів України про участь у міжнародних платіжних системах “ANELIK”, “BLIZKO”, “Колибри” (стара назва – “Блиц”), “ЮНИСТРИМ”, “Золотая Корона”, “Международные Денежные Переводы ЛИДЕР”.

Ураховуючі застосовані санкції, Національний банк України зобов’язав банки та небанківські установи України припинити надання послуг міжнародних платіжних систем, створених резидентами Російської Федерації, завершити взаєморозрахунки за здійсненими операціями та повернути до Національного банку України свідоцтва про реєстрацію договорів/змін до договорів про участь у таких міжнародних платіжних системах.

Повідомляємо, що з переліком внутрішньодержавних та міжнародних платіжних систем, які мають право здійснювати діяльність в Україні, можна ознайомитися на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України у розділі “Платіжні системи та розрахунки”.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling