Новости

На Волыни найдена печать великого киевского князя Рюрика (фото)

14 ноября 2016 07:02

На березі волинського озера знайшли печатку князя Рюрика. Таку знахідку подарувало озеро Пулемецьке поблизу села Пульмо, що у Шацькому районі на Волині, повідомляє Наталія Малімон на порталі «День».

Це так звана булла, свинцева князівська печатка, і фахівці визначають, що її власником був князь Рюрик Ростиславович. На пластині зображені святі Михайло та Василь, написи виконані кирилицею. Знахідка відноситься до 13 століття, а князь Рюрик Ростиславович є сином Ростислава Мстиславовича, онуком Мстислава Великого і правнуком Володимира Мономаха. Як великий  князь київський,  володів і волинськими землями, втратив їх і вони стали частиною Галицько-Волинського князівства.

У волинській пресі пройшло повідомлення, що печатку передали в експозицію Любомльського краєзнавчого музею (бо Шацьк  свого музею не має), але його директор Олександр Остапюк повідомив, що наразі такого подарунка музей не отримував. А придбати, якби продавали,  печатку музей не в змозі: нема коштів. Останній раз, каже він, музей у Любомлі купував раритетні речі  вже 7 років тому. Знає, що і зараз  у районі  є так звані «чорні» археологи, які знаходять справжні цікавинки, але до музею їх і не несуть, а пропонують приватним колекціонерам.

Державі ж поповнення музейних експозицій не цікаве. Тому Остапюк вважає позитивним моментом те, що чоловік, який знайшов печатку Рюрика,  принаймні виклав її фотознімок в інтернет, таким чином річ  пішла в науковий обіг. А  згодом, можливо, і стане печатка музейним експонатом.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling