Политика

Политолог: Почему Трамп заговорил о Крыме

15 февраля 2017 17:59

«Думаю, призначення заяви представника Білого дому щодо Криму та України – внутрішнє»,- написав у фейсбуці політолог Петро Оліщук.

«Не випадково, що заява відбулася якраз після відставки радника Трампа Фліна. Останньому якраз ставили в вину те, що він вів перемовини з російським послом щодо скасування санкцій ще до вступу на посаду.

Це скандал і досить ганебний. За всіма правилами інформаційної роботи, треба було негайно переключити увагу на щось та погасити ситуацію.

Відповідно, в Адміністрації Трампа поспішили зробити таку заяву, яка дезавуює ідею про проросійськість Трампа.

І тут найкращий спосіб це зробити, сказавши, що Крим – український.

Проте, і після цієї заяви так само було висловлено сподівання на "співпрацю Кремля і Білого Дому".

Характерно, що сам Трамп особисто поки нічого проти Росії не казав, тримаючи паузу.

Не забуваймо, що зараз у Конгресі знову говорять про схвалення Акту на підтримку України, який вже було ухвалено минулого року, і який "завис" на рівні комітету Сенату, та так і не набув чинності.

Зараз, в умовах нинішньої ситуації, схвалення Акту було ймовірним. Більше того – ймовірним було і подолання гіпотетичного вето Трампа. А це б суттєво похитнуло позиції нового президента, та й позбавило його шансу на маневр у майбутньому.

Тому команда Трампа зіграла на випередження.

Тепер Акт на підтримку України може знову "зависнути".

Яке це все має практичне значення:

– велика угода Росії та США зараз є неможливою. Очевидно, у цьому "допомогли" кавелерійські наскоки Трампа, чиє оточення занадто поспішило, прикладом чого є доля Фліна;

– ця заява – стосується позиціонування Трампа в середині США, як "правильного американця", а не "агента Путіна". Це не значить, що Україна і справді хвилює Трампа;

– необачними кроками Трамп допоміг у оформленні в політичних колах США досить потужного лоббі, яке є певною мірою проукраїнським, і яке не вийде ігнорувати.

Далекосяжні висновки робити зарано. Співпраця з Кремлем все одно не відкидається. Просто вона може бути значно менш публічною та офіційною. Очевидно, ми лише спостерігаємо початок процесу»,- підсумував експерт.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling