Политика

Виталий Портников: Выборы во Франции. Потеря иммунитета и опасность для всей Европы

7 мая 2017 15:03

7 травня стане важливим днем не тільки для Франції, але і для всієї Європи. Підсумки президентських виборів в одній з ключових країн континенту надовго визначать розвиток Європейського союзу і те, які цінності будуть превалювати серед європейців. Для українців це теж означає вибір майбутнього. Якщо єдина Європа в її нинішньому вигляді перестане існувати, Україна в буквальному сенсі слова застрягне в цивілізаційному «чистилищі» – і це стане для країни справжнім вироком.

Згідно з останніми даними соціологічних опитувань, ліберальний кандидат Еммануель Макрон впевнене випереджає лідера ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен. Є надія, що суперечливий політик не з’явиться в Єлисейському палаці, що антиєвропейські, ксенофобські, пропутінські гасла Ле Пен ніколи не стануть мейнстримом французької політики. Але навіть поразка Ле Пен не зможе приховати глибокої кризи французької політичної системи.

Вперше в історії П’ятої республіки кандидати головних політичних партій країни виявилися поза великою політикою. Соціалісти чинного президента Франсуа Олланда більше не можуть вважатися провідною лівою партією Франції. Республіканці, які багато в чому визначали розвиток Франції після Шарля де Голля, висунули своїм кандидатом політика, чия репутація в результаті потягла на дно і саму партію. Республіканці збиралися після провалу соціалістів повертати собі владу і практично не сумнівалися в успіху. Але тепер партійна система Франції – в руїнах.

І не тільки вона. Зараз у Франції згадують вибори, на яких тоді чинний президент Жак Ширак впевнено переміг у другому турі виборів батька Марін Ле Пен, одіозного Жана-Марі Ле Пена. Це була видатна перемога. За Ширака проголосувало 80 відсотків французьких виборців – як правих, так і лівих поглядів. Головним завданням було не підтримати Ширака, а продемонструвати, що ксенофоб і расист Ле Пен не може розраховувати на повагу французького суспільства.

Про такий тріумф Макрон може тільки мріяти. Є небезпека, що за Ле Пен завтра проголосують як деякі ліві, так і деякі праві виборці. Лідер Національного фронту подобається людям, які втратили політичний імунітет. Які вже не так болісно, як раніше, реагують на демонстративне презирство Ле Пен до свободи і рівності – принципів Французької Республіки. Кого не лякають зв’язки лідера Національного фронту з Кремлем – причому не тільки ідеологічні, які базуються на загальній неприязні до єдиної Європи та демократії, а й фінансові.

Ця втрата імунітету і є найбільша проблема Франції і найбільша проблема Європи. Українцям варто було б уважно поставитися до цієї проблеми. Адже український політичний імунітет зараз тільки формується. І для нової української демократії теж дуже важливо не стати легкою здобиччю популістів, авантюристів і друзів Кремля.

Оригинал


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling