Политика

Полиция вычислила воевавшего на Донбассе боевика из России (фото)

26 августа 2017 12:01

Все, що мали поліцейські, – неопізнаний труп в формі російського зразка та відбитки пальців, що не значилися у жодній базі. 10 місяців оперативної роботи, територія пошуків – дві країни. Правоохоронці задіяли Інтерпол, підняли архіви вже неіснуючих установ, але встановили громадянина України, який колись емігрував в РФ, а потім повернувся вбивати своїх співвітчизників.

Тіло було виявлене військовослужбовцями після зіткнення з диверсійно-розвідувальною групою противника біля Водяного під Маріуполем в жовтні 2016 року. Його забрали з поля бою та доставили у морг. При собі диверсант, вдягнений у камуфляж з нашивками РФ, мав розгрузку, автомат Калашникова з підствольним гранатометом, карту місцевості.

У подальшому тіло бойовика обміняли на своїх загиблих, однак поліцейські мали зразки ДНК та відбитки пальців, аби встановити особу учасника НЗФ. В оперативних заходах були задіяні працівники Мангушського відділення поліції спільно з карним розшуком обласного главку.

Було встановлено, що в українських базах людини з такими відбитками немає. За допомогою Інтерполу дактилоскопічну карту було направлено до РФ, звідки прийшла інформація про те, що відбитки, ймовірно, належать громадянину України 1977 року народження.

Як з’ясувалося пізніше, чоловік останній час мешкав в Орську Оренбурзької області (РФ), звідки і відправився на війну в Україну та вступив у лави терористів.

Згідно баз даних, воював у складі 1-ої мотострілецької бригади «ДНР», брав участь у бойових діях в Іловайську, штурмував Дебальцеве та Вуглегірськ. В інтерв’ю російським ЗМІ зрадник казав, що приїхав «перемогти фашизм», бо не хоче жити в такій країні, забувши, що вже давно проживає зовсім в іншій державі.

Щоб поставити крапку в цій справі, поліцейським було потрібно провести опізнання померлого, однак це виявилося непростим завданням.

Дані чоловіка «пробили» по всім базам, в результаті чого встановили його батьків, які мешкали у м. Марганці Дніпропетровської області. Однак під час перевірки виявилося, що вони вже померли. Аби знайти інших рідних, правоохоронцям довелося у буквальному сенсі «вивчити» історію сім’ї, відстежити переміщення її членів.

Крок за кроком вийшли на двоюрідного брата, але він виявився незрячим і нічим не міг допомогти поліції. Пошук по РАГСам також нічого не дав.

Тоді почали перевіряти зв’язки чоловіка за обліками Державної фіскальної служби та встановили, що на початку 2000-х років він платив аліменти. Але банк, через який здійснювалися платежі, вже давно не існував. Щоб знайти жінку, на рахунок якої надходили кошти, оперативникам довелося шукати правонаступників банківської установи та підіймати всі архіви.

Колишня дружина пояснила, що шлюб вони зареєстрували в РФ, а розлучилися вже в Україні, при цьому свідоцтво про розлучення не оформляли – тому і у РАГСах даних про це немає.

Жінка опізнала свого колишнього чоловіка по фото. Поліція виконала завдання – особу бойовика встановлено, рідним повідомлено про його долю.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling