Политика

ЕС готов помочь Украине в создании межведомственного координационного органа управления границами

26 сентября 2017 16:26

Сьогодні, в Адміністрації Держприкордонслужби України відбулась робоча зустріч Голови Держприкордонслужби Петра Цигикала із Головою Представництва ЄС в Україні Хьюгом Мінгареллі.

На початку зустрічі очільник прикордонного відомства поінформував колег про ситуацію на державному кордоні України, зазначивши, що обстановка загалом на кордоні контрольована, а з країнами Європейського Союзу – стабільна. Але разом з тим основними загрозами залишаються нелегальна міграція, торгівля людьми, наркотрафік і, звичайно, незаконне переміщення товарів.

Саме тому для відомства досить важливе значення має співпраця з FRONTEX, місіями EUAM та EUBAM, спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, а також із представниками міжнародних проектів та програм. Зокрема, стратегічні радники EUAM беруть участь у засіданнях Віртуального аналітичного центру з питань інтегрованого управління кордонами.

Окремо Петро Цигикал звернув увагу на питання реформування прикордонного відомства, що відбувається в рамках загальної реформи сектору безпеки та оборони України. У тому числі, у відповідності до Концепції інтегрованого управління кордонами, головним напрямкам якої є інтеграція до єдиного європейського та світового безпекового простору. До речі, в рамках реалізації даної програми вже проведено 3 міжнародні конференції. Прикордонне відомство наразі працює над узгодженням питання створення міжвідомчого координаційного органу, який буде поєднувати усіх суб’єктів інтегрованого управлінні кордонами та скеровуватись повноважною особою на рівні міністра або віце-прем’єр-міністра України.

Під час промови Голова Держприкордонслужби також зауважив про важливість виконання рекомендацій в рамках візової лібералізації та запровадження найкращих світових практик управління кордонами. Зокрема, створена Службою система біометричного контролю функціонує у безперервному режимі в пунктах пропуску для авіаційного сполучення та на кордоні з ЄС, і дає змогу автоматично перевіряти всі типи біометричних документів подорожуючих. Не менш важливим кроком було підключення пунктів пропуску до міжнародної бази даних Інтерполу.

Петро Цигикал наголосив, що Держприкордонслужба зайняла і чітко витримує принципову позицію в боротьбі з корупцією. В рамках антикорупційної програми реалізовується проект «Нове обличчя кордону» та дорожня карта реформування внутрішньої безпеки.

Голова Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі у свою чергу зазначив, що схвалює нашу співпраця з FRONTEX, місіями EUAM та EUBAM, та іншими міжнародними проектами. Також була позитивно оцінена ініціатива прикордонного відомства щодо створення міжвідомчого координаційного органу суб’єктів інтегрованого управління кордонами, для чого Європейський Союз готовий надавати всебічну допомогу, як експертну так і технічну.

На завершення зустрічі Голова Держприкордонслужби наголосив, що розвиток співпраці з Європейським Союзом у сфері забезпечення прикордонної безпеки є пріоритетними для відомства. Слід зазначити, що саме Адміністрація Держприкордонслужби є бенефіціаром низки проектів за програмами ЄС, зокрема щодо підтримки управління міграцією та притулком в Україні.

Також Петро Цигикал подякував Хьюгу Мінгареллі за співробітництво увагу та підтримку, яку він приділяє Україні та прикордонному відомству зокрема.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling