Политика

Муженко поставил задачу разводить собак для охраны складов

6 октября 2017 10:04

На базі національного парку «Межигір’я» відбулися відкриті змагання спеціальних розшукових собак за програмою «Служба собак-детекторів», які проводилися вже втретє. Участь у них узяли 25 кінологічних розрахунків із різних силових відомств та цивільних організацій. Учасників розподілили на три групи: А (виявлення вибухових речовин), Б (виявлення наркотичних речовин) та В (виявлення тютюнових виробів). За умовами конкурсу необхідно було якнайшвидше відшукати певну речовину на чотирьох контрольних точках

Кінологи Збройних Сил України брали участь у такому заході вперше й були представлені чотирма командами в найскладнішій групі А, де змагалися 17 кінологічних розрахунків. У підсумку сержант Андрій Дібольський із псом Хардом із Центру розмінування посіли призове друге місце, відставши від переможця лише на дві секунди.

— Результатом, звичайно, задоволені, зважаючи на те, які тут зібралися професіонали, — каже сержант. — Такі змагання дуже корисні — є можливість обмінятися досвідом, познайомитися з програмою підготовки інших кінологічних розрахунків.

Загалом нині підготовці кінологів приділяється чимала увага. Нагадаю, на початку цього року у Збройних Силах України створено кінологічну службу.

Робота із чотирилапими саперами є вкрай актуальною, адже в країні ведуться бойові дії. АТО рано чи пізно закінчиться й усю територію Донбасу доведеться розміновувати. А для цього потрібно дуже багато сил і засобів. У Лівані, наприклад, де у 2000-х працювали й наші сапери, розмінування території триває досі.

— Оскільки нашу службу створено на початку року, коштів на закупівлю собак і розбудову інфраструктури не було передбачено. Тому ми почали плідно співпрацювати з Кінологічною спілкою України й із цивільними організаціями, які займаються розведенням, вирощуванням та утриманням собак. Від них отримуємо псів на благодійній основі, — розповів начальник кінологічної служби Збройних Сил України Головного управління оперативного забезпечення ЗС України полковник Сергій Меленчук. — Цього року отримали 40 собак, які тепер проходять навчання.

А їх потрібно ще чимало. Начальник Генерального штабу поставив завдання щодо запровадження кінологічних підрозділів на всіх арсеналах, базах та складах ЗС України. Такі підрозділи вже є в частинах Сухопутних військ та Повітряних Сил, а до кінця року вони будуть на всіх військових аеродромах.

За словами фахівців, собака здатний ефективно працювати без відпочинку до чотирьох годин. Тому в місцях, де багато різних запахів або велике скупчення людей, виставляються два розрахунки, які працюють по черзі.

Підготовкою ж кінологічних розрахунків для Збройних Сил України займається 143-й центр розмінування.

— Чотирилапі помічники можуть знайти такі вибухонебезпечні речовини, які не відшукати навіть металошукачем. Та на виховання справжнього професіонала треба витратити чимало часу та зусиль, — пояснює командир загону кінологів та собак Центру розмінування підполковник Валентин Чорний. — Вибирати хорошого військового собаку потрібно ще в ранньому віці. З цуценятами доцільно провести відповідні тестування й перевірити їхні рефлекси — як вони реагують на рухи і різні звуки, стресові ситуації, як їдять, граються, як адаптуються до нової ситуації тощо.

Ще один спосіб, яким визначають придатність собаки, — звичайний м’ячик. Ним треба постукати об підлогу, а потім затиснути ногою. І всі цуценята відреагують по-різному. Той собака, який гарчить, підійде для вартової служби, а той, що дістає його лапою або не звертає на це ніякої уваги, може стати чудовим шукачем.

Окрім того, собака має бути фізично здоровим — без каліцтв чи спадкових захворювань, а також мати хороший нюх. І це важливіше, ніж два попередні пункти. Якщо у пса міцні нерви й відмінна фізична кондиція, але немає нюху, він не підходить для такої специфічної роботи.

— Якщо під час відбору за нашими вимогами підійде один з десяти собак, уже можна вважати, що пощастило. Часто, щоб знайти такого пса, треба переглянути хоча б два-три десятки, — додає полковник Сергій Меленчук.

Через зміну обстановки і способу життя пес інколи замикається в собі. Чотирилапому варто дати зрозуміти: його люблять та розуміють, з ним готові гуляти й дарувати позитивні емоції.

Справжнє навчання для собак розпочинається з піврічного віку. Тварини живуть у Центрі розмінування із дотриманням режиму дня та харчування. Їх тренують щодня із різними навантаженнями. Собак дресирують через гру. У процесі тренінгу тваринам пояснюють, як їм потрібно шукати, як поводитися, і водночас заохочують похвалою й погладжуванням. Аби підготувати справжнього профі, з твариною слід займатися щодня. Для цього в центрі є всі належні умови — тренувальні перешкоди та бар’єри, імітація мінного поля тощо.

Під час дресирування собаку обов’язково треба зацікавити. Кінолог має розуміти, відчувати хвостатого партнера, вміти підштовхнути, де треба, до роботи або, навпаки, — зупинити. Інтуїція фахівця допомагає відчувати, чи може пес сьогодні працювати. Помилку зробити легко, а вихід із подальшої ситуації буває складним.

Собаку спочатку вчать шукати улюблену іграшку. Потім до неї поступово підкладають зразок запаху. Незабаром апорт прибирають. Шляхом такого заміщення пес учиться шукати вже сам запах.

Спершу це порох, потім запахи тротилу — в малій концентрації. Поступово шляхом заміщення м’ячик періодично прибирають. Залишається потрібний запах. І якщо пес знайде те, що від нього вимагають, його треба заохотити з усією прихильністю та любов’ю.

— Так шляхом заміщення пес шукає конкретний запах. Його привчають шукати в багажі, сумках, під час огляду будівель, приміщень, при роботі на землі й у транспорті, — продовжує підполковник Валентин Чорний. — Коли пес щось знайшов, він сигналізує: сідає, лягає або показує у бік предмета стійкою. Важливо, щоб собака, коли знайшов небезпечний предмет, не чіпав його мордою, лапою, зубами.

Подекуди виникають фактори, які перешкоджають роботі собаки. Це запахи мастил, технічні приміщення. Хибний результат трапляється через сильні протяги або вітер — собака може піти за його напрямом від основного джерела. Погано впливають високі та низькі температури.

Дуже важливо правильно вибрати кінолога, який працюватиме із собакою. Трапляється, що до вже навченого, досвідченого собаки приставляють партнера-початківця, якого навчають під конкретного пса.

Потрібно слідкувати за мотивацією військовослужбовця, що зголосився служити із собакою. Адже йому треба буде проводити з чотирилапим другом фактично 24 години на добу, до того ж кінолог відповідає не тільки за себе, а й за дії тварини. Робота цього тандему тільки тоді буде успішною, коли дії партнерів будуть узгоджені.

Народна армія


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling