Политика

Россия – агрессор. Рада проголосовала

6 октября 2017 10:30

Верховная Рада признала на законодательном уровне Россию агрессором. Это следует из принятого в первом чтении законопроекта об особенностях государственной политики по обеспечению государственного суверенитета Украины над временно оккупированными территориями в Донецкой и Луганской областях.

Как сообщает «Главное», «за» проект №7163 проголосовало 233 народных депутата при минимально необходимых 226 голосах.

Перед голосование секретарь СНБО Александр Турчинов объяснил, что документ необходимо принимать именно сейчас, потому что Россия завуалировать агрессию против Украины за миротворческой миссией.

Стоит отметить, что законопроект был проголосован с условием изъятия из его текста ч.1 ст.7, в которой упоминаются Минские соглашения.

Законопроектом пропонується визначити правовий режим окремих районів Донецької та Луганської областей як тимчасово окупованої території України. Проект визначає мету та засоби державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, особливості реалізації й захисту прав громадян України, які проживають на цих територіях та порядок керівництва заходами із забезпечення національної безпеки і оборони на територіях Донецької та Луганської областей.

Згідно з проектом, «метою державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях є:

звільнення цих територій та відновлення конституційного ладу на них;

захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії;

зміцнення незалежності, державності, забезпечення єдності та територіальної цілісності Української держави».

Проектом передбачається визначити порядок керівництва заходами із забезпечення національної безпеки і оборони на територіях Донецької та Луганської областей.

Документом також вносяться зміни до таких законів України: «Про правовий режим воєнного стану», «Про Збройні Сили України», «Про військово-цивільні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законопроект прийнято з вилученням частини першої статті 7:

«Під час здійснення органами державної влади України, їх посадовими особами політико-дипломатичних заходів із відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону України забезпечується пріоритетність виконання безпекових положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від   19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року з метою створення необхідних умов для політичного врегулювання відповідно до норм і принципів міжнародного права та законодавства України».


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling