Экономика

Вице-президент ЕК выступил с заявлением по ситуации с газом

5 марта 2018 17:45

Заява Віце-президента Єврокомісії Шевчовича щодо ситуації з природним газом після консультацій із російською та українською сторонами

Після контактів української влади щодо ситуації з газовою системою України та імпортом газу з Росії, які відбулися наприкінці минулого тижня, Віце-президент Європейської Комісії, Єврокомісар з Енергетичного Союзу Марош Шевчович провів відповідні розмови з представниками української та російської влади. Останніми днями Шевчович мав перемовини з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, Головою НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболєвим та Міністром енергетики Росії Алєксандром Новаком. Головною темою діалогів було занепокоєння України щодо рівня тиску під час постачання газу з Росії для транзиту в Європейський Союз, а також з приводу нещодавнього рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу.

Всі чинні зобов'язання щодо постачання і транзиту газу до ЄС виконуються.

У "Нафтогазі" також поінформували Шевчовича про те, що після вжиття українською владою спеціальних заходів ситуація є керованою та знаходиться під контролем. Також для забезпечення стабільності постачань для побутових споживачів “Нафтогаз” укладає контракти на додаткові поставки газу із Польщі.

Європейська Комісія залучила Європейську мережу операторів газотранспортних систем (ENTSOG) для моніторингу та допомоги у вирішенні цієї ситуації.

Своєю чергою, Новак запевнив, що транзиту газу до країн-членів ЄС ніщо не загрожує. Стосовно рішення Стокгольмського арбітражу, Шевчовича поінформували, що “Газпром” має намір розірвати контракти з “Нафтогазом”. Проте така процедура потребує певного часу й не матиме негайних наслідків для газових потоків.

У такий спосіб Шевчович закликає сторони долучитися до пошуку задовільного рішення щодо цього питання: “Європейська Комісія готова брати участь і виступати посередником у тристоронньому процесі, який в минулому довів свою ефективність у подоланні розбіжностей між сторонами. Через складність і чутливість цього питання ми й надалі вивчатимемо можливості такого процесу в двосторонньому порядку. Україна та Росія підтвердили свою готовність залишатися в тісному контакті з Європейською Комісією. Я буду уважно стежити за ситуацією для гарантування постійного транзиту російського газу через Україну в ЄС, оскільки це залишається нашим пріоритетом.”


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling