Экономика

Впервые с 2013 года в Украине началась стабилизация на рынке труда

13 июля 2018 13:01

На території України вперше за тривалий час ( із 2013 року ) почала відбуватись стабілізація ситуації на ринку праці: відбулося зростання чисельності зайнятого населення та зниження рівня безробіття.

Про це заявив виконуючий обов’язки Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко під час наради керівництва Служби щодо підсумків роботи за перше півріччя та визначення пріоритетних завдань діяльності до кінця поточного року, яка проходила у Херсоні.

«Покращення ситуації на ринку праці є наслідком поступового економічного зростання. Так зростання ВВП в І кварталі склало 3,1% порівняно з І кварталом минулого року. Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості збільшилася на 8% до 616 тис. одиниць. Кількість працевлаштованих за сприяння державної служби зайнятості становила 428 тис. осіб. При цьому, 47% з них були працевлаштовані оперативно до надання статусу безробітного», ‒ наголосив В. Ярошенко.

За словами В. Ярошенка, за статистичними зростання чисельності зайнятих до 16 млн осіб є вкрай позитивною динамікою, а зниження рівня безробіття до 9,7% за методологією МОП є показником, що характеризує поступовий вихід ринку праці із кризи. Разом із тим, рівень безробіття в Україні все ж є вищим за показники майже по всіх країнах ЄС (середній рівень безробіття в ЄС ‒ 7,4%).

Як зазначив керівник Служби, серед основних проблем є професійно-кваліфікаційний дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Зокрема, 70% ‒ випускники освітніх закладів здобувають вищу освіту, 30% ‒ професійну. Хоча в Європі показники протилежні. Як наслідок, в окремих містах серед зареєстрованих безробітних понад 80% мають вищу освіту (Одеса – 89%, Київ – 87%, Львів – 85%, Харків – 82%, Дніпро – 80%). При цьому, найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників (швачки, слюсарі, електромонтери, електрогазозварники, муляри, маляри, монтери колії, бетоняри, водії, трактористи, токарі, столяри, пекарі тощо).

Ще однією проблемою є значні обсяги неформальної зайнятості. За даними Держстату у неформальному секторі зайнято 3,5 млн осіб – це 22% зайнятого населення. Але реально ці цифри можуть бути більшими. Також негативним фактором на ринку праці є невисокий рівень заробітної плати у порівнянні із країнами ЄС, що стимулює проблему трудової міграції.

Серед основних завдань плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року визначено сприяння продуктивній зайнятості та реформа ринку праці, розвиток послуг у територіальних громадах.

На сьогодні завершено процес реорганізації Служби в частині зміни організаційної структури. В результаті реорганізації із 517 базових центрів зайнятості 55 залишилися в статусі юридичної особи, 429 - перетворено на філії. Передано адміністративно–господарські функції з базового на регіональний рівень, зокрема нарахування допомоги по безробіттю. На сьогодні вивчається питання щодо можливості передачі ще окремих функцій на обласний рівень. Передача функцій дозволила збільшити чисельність працівників, які надають послуги клієнтам служби зайнятості.

«Нами впроваджуються інноваційні підходи на засадах рекрутингу, нові онлайн сервіси, налагоджена комунікація з роботодавцями щодо підбору персоналу шляхом електронного спілкування», ‒ підкреслив В. Ярошенко.

Для попередження ризиків довготривалого безробіття з січня цього року запроваджено профілювання безробітних та соціальний супровід під час та після працевлаштування за підходом кейс-менеджменту.

Профілювання пройшли 250 тис. осіб, з них 16 тис. особам, з числа вразливих категорій, запропоновано надання соціальних послуг за підходом кейс-менеджмент.

Кількість безробітних, які навчалися у ЦПТО, зросла на 18% та становила 31 тис. осіб. Зростання відбулося у 15 регіонах, найбільш суттєво – у Харківській, Івано-Франківській, Волинській, Житомирській, Полтавській та Закарпатській областях.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling