Политика

"Наша Украина" призвала депутатов одуматься и внести изменения в закон о выборах президента

19 октября 2009 11:39

В понедельник Политический Совет партии «Наша Украина» принял обращение к Верховной Раде Украины, в котором призывает парламентариев вернуться к рассмотрению изменений к Закону Украины «О выборах Президента», на которых настаивает Президент Украины и украинская экспертная среда, а также учесть рекомендации авторитетных международных институций.
 
Текст обращения:
 
Довготривале протистояння між політичними силами, представленими фракціями у Верховній Раді, непрофесійна і у багатьох випадках згубна для суспільства і держави політика Уряду, нехтування національними інтересами заради власних та вузько корпоративних вже сьогодні поставили Україну на краю провалля, зірвавшись з якого держава втратить свою незалежність, а народ – сподівання на довгоочікувану стабільність та добробут.
 
Україна переживає не лише тотальне руйнування економіки. Криза вже давно вийшла за межі виключно цієї сфери. Впродовж кількох останніх років окремі політичні сили цілеспрямовано руйнували і продовжують нищити українські здобутки на ниві утвердження демократії та європейських політико-правових цінностей, які є основою подальшого розвитку нашої держави.
 
Переконливим і яскравим прикладом такої ситуації є ухвалений Верховною Радою України, а точніше силами Партії регіонів та Блоку Юлії Тимошенко, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України».
 
Президент України Віктор Ющенко та партія «Наша Україна» неодноразово наголошували на тому, що законодавчі зміни, запропоновані альянсом ПР–БЮТ, є відкритим і зухвалим наступом на українську демократію, права і свободи громадян; що ухвалення цих змін призведе до неможливості проведення в Україні прозорих, легітимних і демократичних виборів Глави держави. Партія «Наша Україна» рішуче підтримує дії Президента Віктора Ющенка і щодо зупинення цього процесу шляхом накладення вето, і у його зверненні до Конституційного Суду України.
 
Шановні колеги!
 
Не тільки в Україні, а й поза її межами, зміни до виборчого законодавства від Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко викликають несприйняття та обурення своєю недемократичністю та відвертим прагненням використати закон і його норми виключно у власних політичних цілях.
 
10 жовтня 2009 року Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) у своєму висновку висловила серйозне занепокоєння більшістю прийнятого українським парламентом закону. Свої застереження до нього подало також Бюро демократичних ініціатив та прав людини ОБСЄ. Реакція світового співтовариства, найбільш фахових та авторитетних експертів в даній галузі вкрай негативна.
 
Показово, що в основному ця критика збігається з позицією Президента України Віктора Ющенка та багатьох вітчизняних експертів, які впродовж обговорення відповідних змін до законодавства про вибори Президента України постійно наголошували на їх недемократичності та шкідливості для України.
 
Ми звертаємо на це увагу народних депутатів України усіх фракцій та нагадуємо, що вперше з часів Помаранчевої революції Україні недвозначно вказали на те, що її національне законодавство свідомо обмежує права і свободи громадян, в тому числі на здійснення вільного вибору.
 
«Наша Україна» переконана, що відповідь на спроби згортання демократичних цінностей має дати український парламент, інакше він увійде в історію не лише як самий непрацездатний законодавчий орган, а й як такий, що суттєво обмежив у правах народ, який покликаний представляти. Від державницької позиції парламенту і від його доброї волі залежить чи піде наша країна вперед шляхом демократії, чи її відкине на десятиріччя назад.
 
«Наша Україна» закликає парламентарів повернутися до розгляду змін до Закону України «Про вибори Президента», на яких наполягає Глава держави та українське експертне середовище, а також врахувати рекомендації авторитетних міжнародних інституцій.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling