Общество

Психологи Нацгвардии применяют в ООС методики НАТО

14 февраля 2019 13:50

Об этом говорится в сообщении пресс-службы НГУ:

Офіцери мобільних груп психологічної підтримки відтепер проходять інструктажі від представників відділу психологічного забезпечення ГУ НГУ та Національної Академії НГУ перед виконанням службово-бойових завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил. Перше таке заняття пройшло на базі Слов’янського полку.

Наука, практика, нові технічні можливості та досвід держав NATO. Саме такими категоріями члени мобільних груп психологічної підтримки описали свій перший профільний інструктаж. До нього долучились психологи підрозділів, які виконують завдання у рамках ООС на теперішній момент.

«Ми охопили питання вивчення особового складу, його психодіагностику, проведення заходів психопрофілактики, психологічної реабілітації бійців, скринінгові тестові методики за американською моделлю, відпрацьовані практичні питання проведення дебрифінгу з особовим складом після психотравмуючої події, а також використання проективних методик під час вивчення особового складу», – пояснив начальник служби психологічного супроводження службово-бойової діяльності відділу психологічного забезпечення ГУ НГУ полковник В’ячеслав Олійник

Поки впровадження інструктажів такого рівня для груп психологічної підтримки тільки розпочинається. Проте учасники занять запевняють, що цей напрямок роботи має великий практичний потенціал.

«Мобільні групи психологічної підтримки виконують службово-бойові завдання в пунктах тимчасової дислокації. При цьому розгортаються пункти психологічної допомоги, – пояснив офіцер-психолог групи морально-психологічного забезпечення штабу угруповання НГУ ОС підполковник Олег Колісник. – Сьогодні такі групи залучаються в районі проведення ООС, проте у перспективі вони можуть використовуватись в зонах надзвичайних ситуацій техногенного та стихійного характеру».

Одним з найбільш популярних розділів занять став дебрифінг. Психологи поділилися з нами своїми враженнями та спостереженнями.

«Дебрифінг – це захід, який проводиться з бійцями, які пережили травмуючу подію. Ми ніби заново переживаємо свій досвід, згадуємо обставини, стан психіки, емоції. І так вирішуємо проблеми військовослужбовців», – розповів офіцер служби психологічного забезпечення капітан Віталій Нестеренко

«Я мала змогу поділитися з колегами власним практичним досвідом. За нашою методикою дебрифінг треба проводити в парі з іншим психологом. Ми акцентуємо увагу на встановленні довірливих стосунків та пробуджені командного духу. Це допомагає перемогти наслідки психотравми», – старший офіцер відділення психологічного забезпечення військової частини 3018 Аліна Лазебна.

До мобільних груп психологічної підтримки входять також капелани, тому вони мають теж проходити такі інструктажі. Крім того, у Національній гвардії успішно застосовується мобільний комплекс психологічної підтримки, завдяки якому можна вирішувати великий спектр найрізноманітніших завдань, наприклад, діагностичного та реабілітаційного характеру.

Сергій Молотков

Нікіта Тафійчук

Богдан Кондратов


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling