Криминал

Прокуратура пришла на помощь СБУ по делу о скупке голосов в Сумах

23 февраля 2019 13:18

На днях в Сумах полицейские пытались задержать скупщиков голосов за действующего президента Петра Порошенко.

Как сообщалось, 21 февраля в 11.40 на линию "102" в Сумах позвонила Валентина Ивановна Шкура, 1957 года рождения, и сообщила, что по адресу улица Курская, дом 127, выдают деньги за голосование за одного из кандидатов, за кого именно не сказала, потому что ей самой деньги не выдавались, так как она сама отсутствует в списках избирателей.

Через два часа оперативная группа извлекла из подвального помещения на Курской двоих:
Мальцева Игоря Викторовича, проживающего в Киеве, и Лиховида Виталия Николаевича, проживающего в Никополе.

Поскольку у одного из них был предмет "похожий на пистолет", их задержали и доставили в отделение полиции.

Они отказались давать показания о своей деятельности, сослались на 63 статью Конституции, и пробыв в участке три часа, в пять вечера были освобождены и пошли домой. Предмет, похожий на пистолет оказался законным травматическим пистолетом. Состава преступления в их действиях не обнаружили.

Ночью в городское управление полиции Сум прибыла оперативная группа областного СБУ и прокуратуры, которая проводит обыска у всех сотрудников полиции, которые были причастны к этому задержанию.

Сегодня стало известно, что прокуратура Сумской области согласовала составленное следователями СБУ в Сумской области сообщение о подозрении в отношении начальника сектора Сумского ОП ГУ НП в Сумской области, "который отдал заведомо незаконный приказ".

Досудовим розслідуванням установлено, що 21 лютого 2019 року об 11 год. 38 хв. на лінію «102» надійшло повідомлення про можливий підкуп виборців у приміщенні по пр. Курський, 127. За вказаною адресою прибув дільничний поліцейський, який згодом викликав слідчо-оперативну групу Сумського ВП, до складу якої входило чотири особи, у тому числі й експерт. Окрім того, за вказаною адресою прибули ще два екіпажі патрульної поліції УПП в Сумській області. Тобто, всього на місці події перебувало дев’ять співробітників поліції.

Правоохоронці, з’ясовуючи обставини можливого правопорушення, встановили особи двох присутніх у приміщенні. Водночас будь-яких ознак вчинення кримінального чи адміністративного правопорушення працівниками поліції на місці події не виявлено та не зафіксовано. Попри відсутність будь-яких законних підстав, начальник сектору Сумського ВП, який входив до складу слідчо-оперативної групи, віддав незаконний наказ щодо застосування до двох згаданих осіб, які перебували в приміщенні, фізичної сили, їх затримання та доставлення до відділу поліції. Під час доставлення працівниками патрульної поліції на одного з них були одягнуті кайданки.

Під час поверхневого огляду в одного з чоловіків у сумці виявлено предмет, схожий на зброю. Однак чоловік пояснив, що це «флобер», на який не потрібен дозвіл і який можна вільно купити в будь-якому магазині. Затриманий запропонував поліцейським забрати його і оглянути, щоб пересвідчитись у цьому. Не зважаючи на цей факт і присутність на місці події експерта, на чоловіка вдягнули кайданки застебнувши у положенні «руки за спину», у яких затриманий перебував понад 50 хв., і відвезли у відділ поліції. За цей час правоохоронці не з’ясували, що це за «небезпечний» предмет, не склали стосовно затриманих будь-яких процесуальних документів відповідно до вимог КПК України чи КУпАП. Загалом затримані незаконно утримувалися в приміщенні відділу поліції понад 3 години, а саме з 13.39 год. до 16.48 год.

Сьогодні, 23 лютого 2019 року, начальникові сектору Сумського ВП ГУ НП в Сумській області, який віддав незаконний наказ про затримання і доставлення до відділу поліції двох осіб, вручено повідомлення про підозру. Його дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 365 (умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, що супроводжувалися насильством та застосуванням спеціальних засобів) КК України. Вирішується питання про відсторонення його від посади.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling