Харьков

Лозовские предприниматели устали от поборов

21 апреля 2011 11:38

Предприниматели, ведущие деятельность на Лозовском рынке, обратились с открытым письмом к главе правления Харьковского областного союза потребительских обществ "Облпотребсоюз" Вячеславу Близняку.

Лозовские предприниматели заявляют, что их заставляют выкупать свои рабочие места, причем по цене значительно превышающей мыслимые цифры. Так, павильон размером 2 на 4 метра предлагается по цене 27 тысяч гривен, плюс 2000 грн "за дополнительный метр территории рынка".

Вместе с тем, по расчетам предпринимателей, стоимость павильона по самым смелым прикидкам не может стоить больше 17000 гривен.

"Мы так понимаем, что цена 17000 грн. за единицу продукции, это цена, которую получает производитель металлоконструкций, а остальные 10 000 грн., это сумма, которую получает дирекция рынка", - считают предприниматели.

"Звернення
 
Шановний В'ячеслав Борисович, пишемо Вам з надією на розуміння.
 
Ми, підприємці, які здійснюють свою підприємницьку діяльність на території Центрального ринку, який знаходиться у підпорядкуванні СП «Лозівський колгоспний ринок», намагалися, через своїх представників, досягти згоди з директором СП «Лозівський колгоспний ринок» Нікітченко М.А., по питанням, які стосуються умов ведення бізнесу на території ринку.
 
Провівши перемовини, ми зрозумілі, що директор ринку нас не хоче чути, а тому, ми, вирішили звернутися до Вас, як до голови правління Харківської обласної спілки споживчих товариств «Облспоживспілка», оскільки «Облспоживспілка» є засновником СП «Лозівський колгоспний ринок», з тим самим питанням, з яким ми зверталися до Нікітченко М.А.
 
З початку про саму ситуацію.
 
Багато років поспіль, між підприємцями нашого міста та керівництвом СП «Лозівський колгоспний ринок», виникають конфлікти, причинами яких ставали різні ситуації, але спільними зусиллями, за допомогою попереднього керівництва обладміністрації, за Вашою допомогою, за допомогою депутатів Верховної Ради підприємцям вдавалося знаходити рішення по ним.
 
З огляду на складність економічної ситуації в місті, та загалом в державі, низька купівельна спроможність клієнтів, збільшення податкового навантаження (пенсійні внески) на підприємців та не визначена ситуація, після введення в дію Податкового кодексу, і як наслідок зменшення прибутків, а інколи взагалі їх відсутність, примушує нас гостро реагувати на дії дирекції СП «Лозівський колгоспний ринок».
 
В рамках реконструкції ринку, відбувається заміна прилавків на торгові павільйони. Питання б не виникало, якби СП «Лозівський колгоспний ринок», за власні кошти, здійснило реконструкцію власної території, побудувало торгові місця, а вже потім здавало б підприємцям ці місця в оренду, як, наприклад, це роблять інші власники торгових площ, які здаються в оренду у нашому місті. Але на території СП «Лозівський колгоспний ринок» ситуація інша, ми повинні, за власні кошти, побудувати свої торгові місця, а потім, ці ж самі торгові місця, дирекція ринку здає нам в оренду.
 
Оскільки за торгові павільйони сплачує не СП «Лозівський колгоспний ринок», а самі підприємці, то нас цікавить:
 
-         Чому ми повинні купувати торгові павільйони у підрядника, який запропонований/нав'язаний нам дирекцією СП «Лозівський колгоспний ринок»?
-         Чому нам заборонено придбати торгові павільйони у того підрядника (виробника металоконструкція), який запропонує нам значно вигіднішу/меншу ціну?
            Питання стало в ціні торгового павільйону, розміри якого 2м (ширина) х 4м (довжина) х 2.47м.(висота).
 
Ціна, яка «пропонується», складає 27 000 гривень, а за право отримати додатковий метр території, з підприємців, вимагають сплатити, на користь керівництва ринку, 2 000 грн. з кожного. Це пояснюється тим, що підприємець, зараз, займає три метри, а якщо придбає 4-х метровий торгівельний павільйон, то йому треба буде зайняти додатковий метр. От і виходить, що, загалом, кожен підприємець повинен сплатити 29 000 гривень і вибору у нас немає, або плати, або шукай інше робоче місце. На продану підприємцям металоконструкцію не видається жодного документу, який би потім засвідчував, що придбана ними металоконструкція (торговий павільйон) є їхньою власністю, а також відсутні документи, які б засвідчували, скільки саме сплатив підприємець за металоконструкцію 17 000 грн. чи 27 000 грн.
 
Оскільки ми вміємо рахувати власні кошти, то здатні, приблизно, підрахувати собівартість виробу, який нам пропонується придбати. Ми зробили власні підрахунки, врахувавши кількість матеріалу, яка йде на виготовлення цього павільйону, за роздрібними ціні на метал, у магазинах міста, і виявилося, що вартість матеріалу, максимум, складає 6 000 гривень, наголошуємо, за роздрібною ціною матеріалів, гуртова ціна металу буде меньшою. А щоб підрахувати, скільки коштує робота, за правило, ми взяли вартість матеріалу, і вийшло:
- вартість матеріалу 6 000 грн. + вартість роботи 6 000 грн., ітого дорівнює 12 000 грн. Додаємо сюди вартість ролети (штори, якими закривається цей павільйон) 3 тис 600 грн., то виходить, приблизно 15 600 грн., а не 27 000 грн, як «пропонує», без вибору, керівництво ринку.
 
Ми так розуміємо, що ціна 17 000 грн. за одиницю продукції, це ціна, яку отримує виробник металоконструкцій, а решта 10 000 грн., це сума, яку отримує дирекція ринку.
 
Як підтвердження реалістичності ціни у 17 000 грн, можемо Вам повідомити, що такий самий виріб, які встановлюються на території ринку, за ціною 17 000 грн, нам пропонують в м. Павлоград, Дніпропетровської області і це ціна з доставкою на місце.
 
Всі чудово розуміють, що вартість торгового павільйону завищена. Крім завищеної ціни на торговий павільйони, з підприємців ще вимагається, звісно в усній формі, 650 грн. за пагонний метр перекриття між рядами: 650 грн. х 4метри = 2 600грн., з кожного, але матеріал, який йде на виготовлення цього перекриття, коштує значно менше.
 
На зустрічі, яка відбулася 30 листопада 2010 року, за ініціативи міського голови, зі слів Нікітченко М.А., наші представники з'ясували, що реконструкція на ринку здійснюється за рахунок підприємців, а СП «Лозівський колгоспний ринок» не є третьою стороною у стосунках між виробником металоконструкцій та підприємцями, тобто це справи підприємця і виробника, а тому, підприємці самі, мають можливість обрати того виробника, який запропонує меншу ціну.
 
За результатами зустрічі, за згодою Нікітченко М.А. та Лозівського міського голови, склали протокол (копія додається), бо здійснювали запис на аудіоносії (диск з аудіозаписом додається), а також, відеозапис зустрічі здійснювала місцева ТРК «Лозова».
 
З боку підприємців протокол було підписано, але директор СП «Лозівський колгоспний ринок» Нікітченко М.А., на пропозицію, поставити підпис під протоколом тристоронньої зустрічі, відповів відмовою (протокол направлявся також поштою, але письмової відповіді ми так і не отримали). Цією відмовою він підтвердив своє небажання знайти компромісне рішення по конфлікту, який існує на території ринку, фактично відмовившись від своїх слів про те, що підприємці самі мають право придбати торгові павільйони і мають право встановити їх на свої робочі місця. Хоча, після зустрічі, окремо, він давав інтерв'ю, яке транслювалося на місцевому каналі, в якому говорилося, що дирекція ринку не проти, аби підприємці самостійно знайшли підрядника, який виготовить для них торгові павільйони.
 
Через відсутність письмового документу, в якому б значилося, що дирекція СП «Лозівський колгоспний ринок» погоджується з тим, що підприємці самостійно обирають виробника металоконструкцій, а також не втручається у взаємовідносини між виробником та замовником металоконструкцій, ми знаходимося у невизначеному становищі і не можемо замовити металоконструкції у того виробника, який дає нам меншу ціну. Бо без підпису керівника ринку, під таким дозволом/згодою, ми побоюємося завозити металоконструкції та встановлювати їх на свої торгівельні місця.
 
Також, на частині території ринку, відсутні перекриття між рядами, а це, у дощову погоду, або під час випадіння снігу, створює незручності для підприємців. Через відсутність перекриття у підприємців псується майно. Можна б було самостійно встановити ці перекриття, але і тут існує проблема, підприємці не мають письмового дозволу виготовити самостійно, аналогічне перекриття, яке встановлено на інших рядах і встановити його на своїх рядах, а також дирекція ринку не виявляє бажання самостійно встановити ці перекриття, примушуючи спочатку сплатити суму, яку озвучують представники дирекції ринку.
 
Ми намагалися знайти виробника, який встановлював, до останнього часу, металоконструкції на території Центрального ринку, аби отримати від нього письмову інформацію про вартість металоконструкцій, та про його асортимент. Дана інформація потрібна для того, аби з'ясувати, чи має він письмовий дозвіл від директора СП «Лозівський колгоспний ринок» на встановлення власних виробів на цій території, чи у них існує якась інша домовленість. Якщо така домовленість існує, то чи можемо ми домовитися з виробником про меншу ціну.
 
Скориставшись інформацією про виробника Васильченко С.І. (копія витягу з єдиного державного реєстру додається), яку надали нам підприємці, що придбали металоконструкції раніше, у 2008 році (копія договору додається), ми направили листи на адресу приватного підприємця, а також на ім'я директора СП «Лозівський колгоспний ринок» із запитанням про вартість торгових павільйонів та накриття між рядами.
 
З поштового відділення ми отримали повідомлення про те, що за цією адресою ФОП Васильченко С.І.. не проживає, хоча в реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вказано саме ту адресу, на яку ми направляли листи. Ця обставина свідчить про те, що виробник металоконструкцій приховує інформацію і не бажає надати письмову відповідь про асортимент своїх виробів, про їх вартість, та чи маються у нього сертифікати на його вироби.
 
Від директора СП «Лозівський колгоспний ринок», попри те, що є підтвердження факту отримання листа (нам надійши повідомлення про отримання наших листів), ніякої письмової відповіді не надійшло, що є грубим порушенням ЗУ «Про звернення громадян».
 
Через відсутність письмової відповіді, від директора СП «Лозівський колгоспний ринок», в якій би значилося, хто саме, в даний час, виготовляє металоконструкції, яка їх вартість, а також, чи має він письмовий дозвіл, від директора ринку, встановлювати металоконструкції на цій території, ми не знаємо реквізитів, у кого саме ми повинні замовити металоконструкції, та кому саме повинні перерахувати кошти.     
 
Для того, аби з'ясувати, чи підлягають обов'язковій сертифікації металоконструкції, які встановлюються на території Центрального ринку, голова Лозівської профспілки підприємців, членами якої ми є, звернувся із письмовою заявою до Держспоживстандарту, на яку отримав письмову відповідь (копія додається) про те, що такі вироби обов'язковій сертифікації не підлягають.
 
Відсутність письмового підтвердження, стосовно нашого права самостійно, за власні кошти, виготовляти та встановлювати металоконструкції на своїх торгових місцях, а також відсутність будь якої інформації про виробника, який, з дозволу дирекції СП «Лозівський колгоспний ринок», виготовляє металоконструкції і встановлює на території ринку, про асортимент його виробів та вартість металоконструкцій, створює для нас ситуацію, через яку, ми, у будь який час, можемо позбутися свого робочого місця і через це втратити джерела для існування.
 
Іншою обставиною, яка робить нас безправними, є відсутність договірних стосунків між дирекцією СП «Лозівський колгоспний ринок» та підприємцями.
 
На територіях інших ринків міста, аби підприємець отримав право здійснювати свою діяльність, у обов'язковому порядку, йому пропонується укласти договір, згідно з яким, він має право займати визначені договором квадратні метри площі. Також договором визначена вартість одного метра квадратного торгового місця. Маючи договір, підприємець встановлює, на тій території, яку орендує, своє торгове місце, будь то кіоск, або павільйон, якій він придбав за власні кошти, за тією ціною, яка є для нього прийнятною та починає здійснення своєї діяльності, чого не можна сказати про підприємців, які здійснюють свою діяльність на території СП «Лозівський колгоспний ринок». У будь який час нам можуть збільшити вартість оренди торгового місця, або, через незгоду зі збільшенням вартості оренди, у нас можуть забрати торгове місце, просто віддавши це місце іншому.
 
У даний час, на ринку відбуватися дії, які можна класифікувати, як здирництво.
 
З 01 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України. Цим кодексом не передбачено існування такого податку, як ринковий збір, а тому, ми припинили здійснювати цей платіж. Платежі, які ми зараз здійснюємо, обмежуються лише платежами за послуги ринку і так було до останнього дня.
 
Починаючи з 22.02.2011 року з нас почали вимагати додаткові платежі за послуги, які ми не отримуємо і про існування яких ми нічого не знають.
 
Сплативши кошти, підприємець отримує касовий чек (копія додається), в якому відсутні реквізити юридичної особи, яка надає послугу, також в ньому відсутній фіскальний номер. Людина, яка збирає кошти, не представляється, не надає підприємцям жодних документів, які б посвідчували її особу, які б засвідчували правомірність її дій і замість того, аби підтвердити законність своїх дій, у випадку, якщо підприємець не згоден з діями даної особи, як аргумент, в розмові з підприємцями, використовується представник не то правоохоронного органу, не то представник охоронної фірми .
 
Через відсутність будь яких договірних стосунків з керівництвом СП «Лозівський колгоспний ринок», у будь який час, будь хто з працівників ринку може підійти до нас і, здійснюючи на нас психологічний та фізичний тиск, вимагати будь яку суму коштів не відомо за що, а ми, у свою чергу, не маємо підстав для звернення до суду.

Ці дії працівників ринку є грубим порушенням Закон України "Про захист прав споживачів", оскільки ми є споживачами послуги, які надає, або повинне надавати нам СП “Лозівський колгоспний ринок”.
 
Шановний В'ячеслав Борисович, хочемо наголосити на тому, що ми, тривалий час, закривали очі на те, що у нас відсутні будь які права, без зайвого галасу, у визначений день(якщо хтось зацікавиться цим питанням, може прийти і поспостерігати за чергою до кабінету), здійснюємо готівкові розрахунки за оренду торгового місця, натомість не отримуємо жодних квитанцій за це, через те, що нас продовжують принижувати, можемо, у будь який час, звернутися до правоохоронних органів із письмовою заявою про те, що керівництво ринку займається приховуванням прибутків, таким чином роблячи нас співучасниками цього злочину.
 
Ми мирні люди, ми хочемо спокійно працювати, заробляти собі на життя та годувати свої сім'ї, але коли дирекція ринку забирає у нас останнє, примушуючи віддати всі кошти за металоконструкцію, не даючи нам вибору, то в такій ситуації ми можемо вдатися до більш рішучіх дій. Ми готові звернутися до Президента із заявою в якій повідомити про факти існування корупції, бо те, що відбувається на ринку, інакше, як корупцією, не називається. Боротьба з корупцією, є основним завданням, яке ставить Президент і він наголошує, що не звертатиме увагу на те, до якої політичної сили має відношення той чи інший корупціонер.
 
Просимо Вас відреагувати на нашу заяву і стати тією ланкою, яка зможе врегулювати конфліктну ситуацію, яка пов'язана з реконструкцією ринку.
 
Ми просимо Вас, як засновника СП “Лозівський колгоспний ринок”, надати нам письмову відповідь, або надати доручення директору СП “Лозівський колгоспний ринок” підготувати таку відповідь та надіслати її голові профспілки підприємців м.Лозова, який є нашим представником, в якій би значилося, що підприємцям надається право, самостійно, виготовити металоконструкції або надається право замовити металоконструкції у іншого виробника, за тією ціною, яка влаштує підприємців, аналогічні тим металоконструкціям, що вже встановлені на території ринку, та встановити ці металоконструкції на своїх торгових місцях. Якщо ми такого права не маємо, то, у такому разі, просимо письмово підтвердити це.
 
У скрутні часи, люди повинні знаходити спільну мову, а не ускладнювати одне одному життя, а оскільки, стабільність роботи СП “Лозівський колгоспний ринок” цілком залежить від стабільності роботи підприємців, які орендують територію на ринку, то, у такому разі, іншого виходу, як порозумітися, ми не маємо.
 
Письмову відповідь просимо надіслати за адресою, мікрорайон 1 будинок 23 офіс №5 м.Лозова, Харківської області. 64600, Голові ЛМП ПСП.
 
З повагою,
підприємці:…"


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling