Харьков

Открытое письмо харьковской интеллигенции Виктору Януковичу (документ)

27 апреля 2011 16:11

Шановний Віктор Федорович!

Ми, представники громади м. Харкова, звертаємося до Вас з проханням про збереження Харківського лісопарку - унікального лісового масиву, розташованого в межах міста Харкова. Це один з найбільших лісопарків України. Основу його становить природна діброва, окремі дуби якої досягають віку 300-400 років і є пам’ятками природи!

Харківський лісопарк - зелені легені міста Харкова, необхідні для здорового життя мешканців міста. Лісопарк - це улюблене місце відпочинку, занять спортом для тисяч харків'ян. У Лісопарку регулярно проводяться змагання з різних видів спорту серед професіоналів та любителів. Лісопарк має унікальні лижні, бігові траси, велосипедні маршрути, пішохідні доріжки, маршрути для спортивного орієнтування, галявини для гри у футбол, волейбол тощо. У лісопарку розташована лижна база «Темп», на базі якої створено Центр олімпійської підготовки, проводяться змагання міжнародного рівня з лижних перегонів.

Харківський лісопарк відзначається значним біологічним різноманіттям. На його території мешкає понад 40 видів тварин і зростає більше 30 видів рослин, занесених до Червоної книги України та Червоного списку Харківської області. В лісопарку можна зустріти косуль, кабанів, зайців, білок тощо.

Згідно ст. 11 Закону "Про Червону книгу України", "Перебування (зростання) на певній території рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, є підставою для оголошення її об'єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення".

Незважаючи на вищезазначене, і на те, що Харківський Лісопарк має статус зони зелених насаджень загального користування, його площа стрімкими темпами зменшується: великі ділянки віддаються у приватну власність, відокремлюються парканами та забудовуються. При цьому ігнорується екологічна, історична та наукова цінність лісового масиву, порушуються норми природоохоронного, лісового, земельного законодавства, погіршується стан навколишнього середовища і знижується якість життя харків'ян. За останні кілька років площа лісопарку скоротилася майже втричі.

Ми, громадяни м. Харкова, дуже стурбовані долею нашого улюбленого місця відпочинку та чудового куточка природи, і наполягаємо на наступному:

1. Зупинити рішення з землевідведення на території лісопарку.

2. Провести ревізію законності відведення земель на даній території.

3. Встановити межі Лісопаркової зони м. Харкова на основі планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування лісопаркового господарства м. Харкова.

4. Надати Харківському лісопарку статус об’єкта природно-заповідного фонду.

20.04.2011р.
Представники Харківської громади


















Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling