Харьков

"Главное" просит прокурора возбудить уголовное дело против милиции

20 Липня 2011 11:16

Сегодня Харьковскому областному прокурору будет направлено заявление о совершении преступления. Речь идет о неправомерных действиях милиции 7 июля 2011 года, когда были обысканы редакции двух харьковских изданий – газеты "Главное" и одноименного интернет-сайта.
 
Соответствующее обращение подготовлено учредителем изданий - "Исследовательским центром медиатехнологий".
 
В нем указаны факты нарушений нескольких статей Конституции Украины, ряда законов, регулирующих работу СМИ, а также норм Уголовно-процессуального кодекса Украины.
 
"Главное" просит прокурора возбудить уголовное дело против следователя Следственного управления ГУ МВД в Харьковской области, оперуполномоченных УБОП и сотрудников "Беркута".
 
"07.07.2011 року старшим слідчим СУ ГУМВС України в Харківській області ст. л-том міліції Кісільовою за участю оперуповноважених УБОЗ ГУМВСУ в Харківській області Данилюка, Ковальова, Петренко, у супроводі співробітників батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Харківській області, з використанням в якості підстави постанови Київського районного суду м. Харкова про проведення обшуку по кримінальній справі № 10100068, порушеній за фактом заволодіння шляхом обману земельною ділянкою на території Харківської РДА площею 697,5082 га, в приміщенні редакції газети «Главное» незаконно (безпідставно, з перевищенням службових повноважень та з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів) проведено обшук.
 
На момент обшуку в редакції перебували журналісти: Брук Д.В., Алєксєєв В.Г., Стаханов А.С., Маслов Є.Ф., Германова Ю.Д., Донченко О.Ю., Петрикова І.Ю.
 
Перед початком обшуку слідчому працівниками редакції повідомлено, що в приміщенні працюють журналісти, які не мають ніякого відношення до кримінальної справи. Вислухавши це, слідча заборонила їм працювати і розпочала із оперативними працівниками проводити обшук, попередивши, що до осіб, які будуть перешкоджати його проведенню, будуть застосовані відповідні заходи співробітниками «Беркут», які були озброєні автоматами.
 
В ході обшуку без відповідних постанов суду про розголошення таємниці авторства та джерел інформації журналіста, про арешт поштово-телеграфної кореспонденції, на всіх робочих місцях журналістів проведено огляд матеріалів журналістських розслідувань, листів читачів, вхідної кореспонденції редакції та інших матеріалів. На робочому місці журналіста Логвіненка Л.А. вилучені копії документів, які не мають ніякого відношення до кримінальної справи № 10100068, а саме: державного акту на право власності на ім'я Двигун В.А., супровідного листа-повідомлення прокуратури Харківської області на ім'я Тарасова О.Д. (див. протокол обшуку).
 
Обшук тривав біля двох годин. Весь цей час слідчим Кісільовою журналістам газети «Главное» заборонялося працювати під загрозою застосування насильства з боку співробітників «Беркут». Після закінчення обшуку (згідно протоколу обшук скінчився в 14 год. 05 хв.) за вказівкою слідчого Кісільової співробітники батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Харківській області не випускали журналістів з редакції та незаконно утримували їх до 20 годин (тобто незаконно позбавили їх волі, обмеживши їх конституційне право на свободу пересування), без їжі, води, не відпускаючи у туалет. Також тих журналістів газети «Главное» (Чистілін В.І., Логвиненко Л.А., Павленко М.Ю.), а також дизайнера-верстальника Добродєєву Катерину, які намагалися попасти до редакції на свої робочі місця, за вказівкою слідчого Кісільової не допускали в приміщення, не зважаючи на те, що обшук вже скінчився.
 
В результаті перевищення службових повноважень слідчим Кісільовою було завдано істотної шкоди: зірвано випуск номеру газети та відправка його в типографію, порушені права працівників редакції газети «Главное» як журналістів та як громадян.
 
Відповідно до статті 28 Конституції України ніхто не може бути підданий нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.
 
Статтями 31, 33 Конституції України кожному гарантовано таємницю листування та іншої кореспонденції, а також свобода пересування.
 
Згідно вимог ст. 186 КПК України при обшуку можуть бути вилучені лише предмети і документи, які мають значення для справи, а також цінності і майно обвинуваченого або підозрюваного з метою забезпечення цивільного позову або можливої конфіскації майна. Предмети і документи, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до справи.
 
Відповідно до ст. 6 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» діяльність друкованих засобів масової інформації - це збирання, творення, редагування, підготовка інформації до друку та видання друкованих засобів масової інформації з метою її поширення серед читачів. Втручання в діяльність друкованих засобів масової інформації поза межами, визначеними цим Законом, забороняється.
 
Згідно п. 1, п. 11 ч. 2 ст. 26 зазначеного Закону журналіст має право на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання відкритої за режимом доступу інформації; на збереження таємниці авторства та джерел інформації, за винятком випадків, коли ці таємниці обнародуються на вимогу суду. Відповідної вимоги суду слідчим ході обшуку журналістом пред'явлено не було.
 
Таким чином, обшук робочих місць журналістів газети «Главное» за відсутністю судового акту про обнародування таємниці авторства та джерел інформації журналіста, а також про накладення арешту на поштову кореспонденцію, проведено з перевищенням слідчим службових повноважень, з істотним порушенням прав журналістів та громадян, гарантованих Конституцією та законами України.
 
Крім того, як вбачається з тексту постанови суду про обшук редакція газети «Главное» не має ніякого відношення до кримінальної справи. В постанові суду не зазначені підставі для проведення обшуку в редакції газети «Главное». З постанови вбачається, що суду не відомо про те, що частину приміщень будівлі займає редакція газети «Главное», це вказує на недбале ставлення слідчого при підготовці подання про проведення обшуку та надання суду неповної та необ'єктивної інформації щодо приводів, підстав та інших обставин, які нібито викликали необхідність проведення там обшуку. Текст постанови вказує на те, що суд не мав інформації стосовно всіх юридичних осіб, які фактично займають приміщення в будівлях за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 88, та не міг провести оцінку щодо наявності/відсутності підстав для проведення обшуку.
 
Згідно змісту постанови суду підстави проводити обшук в приміщеннях редакції ЗМІ були відсутні, судом надано дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою за місцем встановлення телефонів № 700-49-25, що належить ПАТ «Інвестор», №719-41-33, що належить ПАТ «АКБ «Базис», № 717-13-11, що належить ДП «Інвестор Еліт Буд».
Відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» відповідальність за скоєння злочину проти журналіста у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу. Статтею 343 КК України передбачена відповідальність за вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків.
 
Кримінальним Кодексом України передбачено наступну відповідальність:
 
- за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - за ч. 1 ст.
171,
- за перевищення службових повноважень, що супроводжувалося погрозою
застосування насильства - за ч. 2 ст. 365,
- за незаконне позбавлення волі - за ч. 1 ст. 146.
 
Наведене свідчить про те, що в діях старшого слідчого СУ ГУМВС України в Харківській області ст. л-та міліції Кісільової, оперуповноважених УБОЗ ГУМВСУ в Харківській області Данилюк, Ковальова, Петренко містяться ознаки злочинів, передбачених ч. 1 ст. 171, ч. 2 ст. 365, ч. 1 ст. 146 КК України; в діях співробітників батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Харківській області, що супроводжували обшук, містяться ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 146 КК України.
 
На підставі викладеного та ст. ст. 94, 97, 98 КПК України,
 
ПРОШУ:
 
1. Порушити кримінальну справу стосовно старшого слідчого СУ ГУМВС України в Харківській області ст. л-та міліції Кісільової, оперуповноважених УБОЗ ГУМВСУ в Харківській області ДанилюкА, Ковальова, Петренко за ознаками злочинів передбачених ч. 1 ст. 171, ч. 2 ст. 365, ч. 1 ст. 146 КК України.
 
2. Порушити кримінальну справу стосовно співробітників батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Харківській області, що супроводжували обшук, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 146 КК України.
 
3. Про результати розгляду повідомлення про злочин інформувати у встановлений законом строк наданням копії відповідної постанови".
 
Кроме того, "Главное" сегодня направит заявление в Межведомственную рабочую группу по анализу состояния соблюдения законодательства о свободе слова и защите прав журналистов, которую возглавляет пресс-секретарь президента Украины Дарка Чепак.
 
В этой связи отметим, что согласно Протокольному решению, которое было утверждено на первом заседании группы, вопрос об обыске в "Главном" будет рассмотрен на ближайшем заседании Межведгруппы.
 
Кроме того, как стало известно, с жалобами и сообщениями о совершении преступления к Харьковскому областному прокурору обратились ряд структур, расположенных по тому же адресу, что и "Главное", - Сумская, 88.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling