Статті

Он был ангелом

21 Березня 2017 19:21

Так говорять про лейтенанта медичної служби, бійця окремої медичної роти імені Миколи Пирогова Нацгвардії України його колеги. 

30-річний житель села Крихівців Івано-Франківської міськради Ярослав Чомко загинув 13 січня 2015 року під містом Артемівськом. За попередніми даними, потрапив під обстріл, рятуючи життя наших бійців.

Гвардійці кажуть, що він був надзвичайно світлою людиною. «Приїжджайте до нас на передову і все довідаєтеся».

Ярослав Чомко єдиний у родині, котрий опанував фах медика. У 2009 році він закінчив інтернатуру Івано-Франківського медичного університету. Як розповів відомий громадській діяч викладач цього навчального закладу Степан Андрійців, Ярослав завжди відзначався патріотичною позицією. Він був активним учасником київського Майдану. Зокрема, медична група, до складу якої він належав, надавала допомогу потерпілим «майданівцям» у Жовтневому палаці. На фронт також пішов добровольцем, ставши одним з бійців окремої медичної роти імені Миколи Пирогова, пише Галичина

Слід окремо сказати кілька слів про цей підрозділ. Хоча б тому, що без них чимало українських бійців гинуло, не отримавши вчасно кваліфікованої медичної допомоги. Саме з цією метою було створено відповідну роту, яку очолив керівник медичної служби батальйону Нацгвардії імені Сергія Кульчицького полковник Ігор Ільків. В інтернеті цей підрозділ ще називають мобільним шпиталем. Він розташовувався у місті Артемівську Донецької області на базі центральної районної лікарні. Маючи кілька позашляховиків та реанімобілів, лікарі безпосередньо виїжджали на поле бою, евакуйовивали поранених бійців і доставляли їх до лікарні, надаючи дорогою невідкладну допомогу.  Портал Главное неодноразово розповідав про цих героїчних медиків.

Один з офіцерів цієї роти - Ярослав Чомко був зі звичайної української родини. Не встиг одружитися. Батьки зуміли виховати його патріотом. У них залишився молодший син.

31-річного Ярослава Чомка поховали на Прикарпатті.

14 жовтня 2015 року, на стіні головного корпусу Івано-Франківського медичного університету відкрили меморільну дошку Ярославу Чомку.

На відкриття дошки з Києва приїхали десятеро побратимів Ярослава Чомка – медиків з госпіталю на вулиці Прорізній. Також – представники Чорної Сотні Майдану,  бійці, які захищали Донецький аеропорт. Були присутні представники медуніверситету, рідні та знайомі Чомка.

“Він лікував хворих, поранених майданівців. Це була людина з великої букви, справжній патріот, і хто, як не він, заслуговував на те, щоб жити довго й щасливо. Він ще не був одружений, і все в нього мало бути попереду. Але, мабуть, Бог найкращих забирає”, – сказала киянка  Ірина Захарченко, координаторка волонтерів на Майдані, –   Ми пройшли Майдан. Там було  пекло. Але те що трапиося в АТО – це для нас був шок”.

Батьки Ярослава Чомка зняли тканину з барельєфа. Представники духовенства, на чолі з івано-франківським митрополитом Володимиром Війтишином, його освятили.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling