Статті

На блокпостах загинули троє вінницьких нацгвардійців

29 Червня 2017 06:38

Уродженець села Вернигородка Козятинського району Олександр Москалюк загинув у бою.

Він ішов на поміч оточеним бійцям 32-го блокпоста у допоміжній колоні і потрапив під обстріл сепаратистів. Тоді бойовики знищили усю техніку українських військових. Із 14 жовтня 2014 року Олександра вважали безвісти зниклим. 

Олександр Васильович Москалюк народився 25 лютого 1963 року. Працював адвокатом. Коли повідомили, що він підпадає під мобілізацію - вирішив не гаяти часу і їхати на Схід. До війська Олександра Москалюка призвали 7 серпня, у лави Нацгвардії він прибув як оборонець, його направили на 32-й блокпост, неподалік містечка Сміле.

Дружина Ірина розповіла, що збирали чоловіка у військо усім селом. Односельці допомогли коштами і придбали обмундирування й засоби індивідуального захисту. 14 жовтня Олександр перестав відповідати на телефонні дзвінки, а згодом зі знайомого номера дружині почали телефонувати невідомі.

- На мій номер і номери рідних почали дзвонити якісь люди, - розповіла пані Ірина. - Казали, що ми повинні приїхати у Луганську область, щоб нам повернули тіло чоловіка. Вимагали 20 тисяч доларів, дзвонили постійно, не давали спокою.

За словами Ірини, голоси були з кавказьким акцентом. Спочатку казали, що гроші за викуп загиблого військового потрібно привезти у Луганськ, потім - у Сміле. Але жінка не піддалась на шантаж терористів, звернулася до приймальні одного з місцевих депутатів, просила допомогти, але питання пошуку зниклого Олександра це не вирішило. Пані Ірина поїхала до Києва, подала усі необхідні матеріали до пошукового центру при СБУ. Але усі запити, які працівники установи подавали на Схід, були марними - про місце перебування Олександра Москалюка ніхто нічого не знав. 

- Про смерть бійця стало відомо лише тоді, коли наші військові відійшли до 31-го блокпоста, - каже Віталій Шум, заступник командира в/ч 3008, у якій служив Олександр Васильович. - Москалюк загинув тоді, коли вже повертався з блокпоста, кумулятивний снаряд сепаратистів влучив у БТР, у якому був військовий. Після цього мародери знайшли у полі його телефон і почали шантажувати родину дзвінками.
Поховали капітана Олександра Москалюка 31 жовтня. 

Із бійцем Нацгвардії Олександром Колівошком попрощалися 4 листопада 2014 року. Наступного дня йому мало виповнитись 22. Олександр ніс службу на 29-му блокпосту. 31 жовтня близько четвертої дня сепаратисти з мінометів обстріляли блокпост. 

- 31 жовтня загинув 21-річний молодший сержант, помічник гранатометника Олександр Колівошко з Крижопільщини. Його мобілізували у серпні, - повідомив заступник командира в/частини 3008 Віталій Шум. - Сепаратисти обстріляли блокпост Бахмутка неподалік населеного пункту Донецьке. Ще трьох бійців із частини, в якій перебував Олександр, було поранено. 5 листопада Олександру мало виповнитися 22 роки.

28 жовтня, одразу після того, як наші бійці відійшли з блокпоста №32 неподалік Смілого, сепаратисти почали погрожувати облогою і обстрілювати сусідні блокпости 31 і 29. Третього листопада о 7:30 місцевий таксист під білим прапором привіз на 31 блокпост на Луганщині ультиматум про здачу зброї. Ситуація на цих блокпостах залишається вкрай напруженою. 

Другого листопада внаслідок вибуху під Маріуполем загинув майор військової частини 3012 Нацгвардії, що дислокується в Одесі, Геннадій Хитрик. Геннадій проживав у смт.Стрижавка Вінницької області, на військовій службі перебував із 1993 року. 

Цей вибух біля одного з блокпостів неподалік Маріуполя військове командування і СБУ назвали терактом. Геннадій Хитрик і його військовий товариш Микола Руснак зупинили для огляду авто, на якому приїхав мешканець одного з навколишніх сіл і який нібито збирався передати гуманітарний вантаж для бійців полку "Азов". 

- Коли військовослужбовці підійшли до транспортного засобу, стався потужний вибух. Микола Руснак загинув на місці, за життя Геннадія Хитрика боролися лікарі одного з медичних закладів Маріуполя, але, на жаль, поранення виявилися дуже важкі, - повідомляють на сайті Нацгвадрії. 

Водія автомобіля доправили у лікарню. У прес-центрі СБУ повідомили, що для теракту авто використано без відома місцевого мешканця, а машину, споряджену вибухівкою російськими фахівцями, супроводжував безпілотник й передавав координати її руху. 

- Коли машина під'їхала до блокпоста сил АТО, зловмисники привели в дію вибуховий пристрій за допомогою мобільного телефону, - повідомили у понеділок у прес-центрі СБУ, а також прозвітували, що уже затриманий і безпосередній учасник підготовки теракту. Це - заступник командира одного з підрозділів бойовиків так званої "армії ДНР" громадянин України із позивним "Гюрза". Також співробітники СБУ з'ясували, що безпосередніми керівниками цієї терористичної операції були ватажки підрозділів так званої "армії ДНР" з позивними "Сват" і "Чехов".

Геннадію Хитрику 26 липня виповнилося 38 років. Товариші згадують його як життєрадісну людину та надійного офіцера, який завжди був готовий надати допомогу.

13 жовтня 2016 року в залі Клекотинської середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Шаргородського району відбувся мітинг-реквієм по вшануванню всіх земляків Героїв - учасників АТО  та відкриття меморіальної дошки колишньому учневі даної школи, загиблому захиснику Вітчизни - воїну АТО,  Геннадію Васильовичу Хитрику.

На даний скорботний захід, здавалося, прибули жителі усього села Клекотина та села Мурафи, яке знаходиться поряд, а також учні місцевих двох навчальних закладів. Усе велике подвір’я школи не вміщало прибулого люду. 

У вщент заповненій залі були присутні представники районної влади, депутати Рад всіх рівнів, як обласної, районної та місцевої, представники окремих районних організацій політичних партій, учасники АТО, учителі  та учні Клекотинської  та Мурафської СЗШ І-ІІІ ст..

З особливою увагою, теплотою та співчуттям учасники мітингу-реквієму зустрічали родину загиблого підполковника Геннадія Хитрика: батька Василя Петровича (полковника у відставці), дружину Оксану, сина (курсанта Хмельницької академії прикордонних військ), доньку Анастасію та брата Максима.

Також вшанувати пам'ять загиблого офіцера прибули його побратими та заступник командира військової частини 3012 Національної Гвардії України Олександр Заболотний.

Мітинг-реквієм по вшануванню всіх героїв – учасників АТО розпочався із хвилини мовчання, як символу пам’яті та скорботи за всіма воїнами-захисниками України, які віддали найдорожче - своє життя, захищаючи священні кордони нашої Батьківщини.

Далі звучали патріотичні пісні у виконанні педагогів, учнів місцевої школи та учасників АТО с.Клекотина.

Найбільш хвилюючим для всіх присутніх був виступ військового священика (капелана) А.Білоуса та батька загиблого воїна АТО – полковника у відставці В.Хитрика.

По закінченні мітингу-реквієму усі його учасники вийшли на подвір’я Клекотинської СЗШ І-ІІІ ст. для того, щоб здійснити церемонію відкриття меморіальної дошки, колишньому учневі даної школи, начальнику групи бойової та спеціальної підготовки Одеського полку охорони громадського порядку, загиблому воїну АТО - підполковнику Геннадію Васильовичу Хитрику.

Дану меморіальну дошку виготовлено та встановлено за кошти однокласників загиблого захисника Вітчизни – воїна АТО.

По матеріалам Місто

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling