Статті

Валентин Білошкурський мав чітку життєву позицію

27 Липня 2017 06:32

Дата та місце народження: 17 грудня 1979 р., м. Вінниця.

Дата та місце загибелі: 29 травня 2014 р., м. Слов'янськ, Донецька область.

Звання: Прапорщик.

Посада: Інструктор (старший кулеметник).

Підрозділ: Полк спеціального призначення "Ягуар", Західне ОТО НГУ.

Обставини загибелі: Загинув поблизу Слов'янська в районі проведення АТО. Знаходився у гелікоптері Мі-8МТ Національної гвардії України, який після розвантаження харчових продуктів та проведення ротації особового складу на п'ятому блокпосту, повертаючись з району гори Карачун, зазнав обстрілу, що вівся з лісосмуги, та був підбитий. Катастрофа, спричинена пострілом із переносного зенітного ракетного комплексу, забрала життя шістьох військовослужбовців НГУ: генерал-майора Сергія Кульчицького, полковника Сергія Бульдовича, майора Віталія Куриловича, капітана Сергія Кравченка, прапорщиків Валентина Білошкурського і Віктора Ліпського, та шістьох працівників спеціальної роти міліції УМВС України в Івано-Франківській області: старших лейтенантів міліції Петра Безпалька і Василя Семанюка, старшого прапорщика міліції Володимира Шарабуряка, прапорщика міліції Володимира Лисенчука, старшини міліції Петра Остап’юка, старшого сержанта міліції Віктора Яков’яка. Дивом уціліти судилося лише одному із членів екіпажу – другому пілоту капітану Олександру Макеєнку, який дістав тяжкі травми.

Сімейний стан: Залишились дружина та донька.

Місце поховання: м. Вінниця, Центральне міське кладовище, Алея Слави

Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 року, "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу", нагороджений орденом «За мужність» I ступеня (посмертно).

14 листопада 2014 р. на Донеччині, поблизу Слов’янська було урочисто відкрито і освячено перший меморіал жертвам «неоголошеної війни» на сході Україні – пам’ятний хрест, встановлений на місці, де близько 12.30 29 травня впав збитий бойовиками-сепаратистами вертоліт Мі-8МТ Національної гвардії із бортовим номером «16», який повертався з блокпосту № 5 у районі гори Карачун.

У травні 2015 року на фасаді будівлі Іванівської середньої загальноосвітньої школи, Вінницького району відбулось відкриття пам’ятної дошки прапорщику  Білошкурському Валентину Васильовичу. На шкільному дворі зібрались вчителі, учні, рідні та військовослужбовці калинівського полку оперативного призначення, де служив Валентин.

Почесне право відкрити меморіальну дошку було надано заступнику командира частини по роботі з особовим складом підполковнику Олександру  Волоху: «Валентин Білошкурський мав чітку життєву позицію. Був патріотом, любив рідну Україну. Із життя пішов як герой захищаючи її. Він завжди залишається в нашій пам’яті».

Під час заходу присутні вшанували пам'ять Валентина хвилиною мовчання, запрошені гості висловили слова вдячності родині та  вчителям за те що виростили й виховали такого сина і громадянина, який здійснив найвищий подвиг – ціна якого життя.

По закінченню проведення заходу, були покладені квіти до пам’ятної дошки.

23 серпня 2015 р. у вінницькому парку ім. Козицького урочисто відкрито мультимедійну дошку, що увічнює пам’ять бійців, полеглих за Україну – серед них є і Валентин Васильович Білошкурський, донька якого Анастасія взяла участь у церемонії.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling