Думки

ОСН – шлях до якiсних комунальних послуг та своєчасних ремонтiв у будинках

27 Червня 2017 11:59
Ольга РІДНА

ОСН – шлях до якісних комунальних послуг, справедливих тарифів, своєчасних ремонтів будинків, до впорядкування прибудинкових територій

Кожен житель багатоквартирного будинку постійно стикається з такими проблемами, як неналежна якість надаваних комунальних послуг (воду неможливо пити з крану, газ подається з тиском нижче аварійного та ін.), непрозорість тарифів та незрозумілість нарахувань при сплаті за послуги КП та ін. Люди не знають своїх прав, не розуміють, до кого звертатися, і як взаємодіяти з чиновниками.

Як змінити ситуацію і досягти належного рівня життєзабезпечення у вашому будинку?

– Почати організовуватись! Тобто, знайти декілька небайдужих людей у вашому будинку, переконати інших та утворити ОСН (орган самоорганізації населення).

Що дає утворення ОСН?

можливість ініціювати від ОСН внесення  до програми  соціально-економічного і культурного розвитку міста заходів, що забезпечують належне утримання будинку та впорядкування прибудинкової території, та брати участь у розподілені бюджетних коштів на виконання цих заходів (наприклад, брати участь у програмах теплозбереження та модернізації будинків за рахунок місцевого бюджету, та ін.) (п.1, п. 3, ч.1, ст.14 Закону України № 2625-III);

можливість безпосередньо впливати на своєчасність ремонтів будинків та міжквартальних доріг біля них, контролювати прозорість цін на матеріали та якість ремонтних робіт (п.6, ч.1, ст.14 Закону України № 2625-III);

можливість контролювати якість та обґрунтованість тарифів на комунальні послуги; (п.6, ч.1, ст.14 Закону України № 2625-III);

користуватися правом власника на території, що знаходиться у межах відповідного органу самоорганізації населення (включно з отриманням коштів за оренду нежитлових приміщень будинку, прибудинкової території під парковками та торгівельними кіосками, та використанням цих коштів, на благоустрій вашого будинку (ч.4, ст.14, ч.1, ст.15 Закону України № 2625-III).

ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), які зараз намагаються запровадити та які жваво обговорюється в суспільстві, жодного відношення не мають до ОСНів, бо мають інший статус та інші повноваження. Планується, що в найближчий час всі багатоквартирні будинки набудуть статусу ОСББ, з прив’язкою до певних управляючих компаній. Це будуть компанії приватної або інших форм власності, але не комунальні, тобто не підпорядковані місту. Управляючі компанії мають право встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги та визначати вартість виконаних ремонтних робіт на власний розсуд. Завдяки утворенню ОСББ міська влада, нарешті, зможе здихатись від вагомої частини проблем в утриманні будинків, переклавши їх на плечі жителів багатоповерхівок. Досвід ОСББ і управляючих компаній не новий,  запозичений владою у «братів» з Росії. У кого є за «порєбріком» родичі або знайомі, може поцікавитись, як обдирають жителів багатоповерхівок тамтешні управляючі компанії, перетворивши їх на заручників у власній оселі.

В чому різниця між ОСН і ОСББ?

ОСН – це орган самоорганізації населення (громадян), найбільш наближений до людей

ОРГАН ВЛАДИ, який утворюється, обирається та контролюється саме громадянами – жителями відповідного територіального рівня: будинку, вулиці, кварталу, мікрорайону.
(абз.5 ст.140 Конституція України, ст.5 Закону України № 280/97-ВР, Закон України № 2625-III)

Порівняльна таблиця прав та обов’язків ОСН та ОСББ

ОСН ОСББ
ОСН – орган самоорганізації населення ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків
Представницький орган – суб’єкт місцевого самоуправління,  який, серед іншого, має право представляти та захищати інтереси громадян, які обрали ОСН у міській раді та її виконавчих органах, в міських державних органах виконавчої влади. Господарчий орган – юридична особа, яка має право на управління власним майном, та бере на себе відповідальність за забезпечення належного утримання будинку
Має право на виділення коштів з міського бюджету для проведення робіт по ремонту та благоустрою будинку та прибудинкової території. Балансоутримувачем будинку залишається КП Жилкомсервіс (чи інше КП, підпорядковане виконавчому комітету міської ради), яке і надалі зобов’язане проводити поточні та капітальні ремонти будинку. Розпоряджається тільки тими коштами, які надходять від жителів будинку на власний рахунок ОСББ (зазвичай, таких коштів не вистачає на капітальні ремонти). Тобто, при утворенні ОСББ мешканці перебирають на себе відповідальність за утримання і обслуговування всього свого будинку (в тому числі й таких, що перебувають в аварійному стані і  де по 20-30 років не проводились ремонтні роботи).

ОСН має право вносити до міської ради пропозиції до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку та до проекту міського бюджету, які спрямовані на забезпечення належного утримання будинку та впорядкування прибудинкової території. ОСН має право на  участь в обговоренні планування забудови прилеглої до будинку території та на лобіювання інтересів жителів, якими він  обраний  перед міською радою та міським головою.

До таких питань, серед іншого, належать:

– відкриття нової (або закриття) крамниці;
– надання соціальної допомоги мешканцям;
– затвердження нового, чи відміна діючого транспортного маршруту;
– відкриття школи, дитячого садка, молодіжного клубу, спортивної секції;
– ремонт та реконструкція комунальних мереж та комунікацій;
– проведення святкових заходів, публічних акцій та ін.

ОСББ не мають статусу представницького органу і не є владою на певній території.
В разі внесення ними пропозицій до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку та проектів міського бюджету, під час обговорень проектів планування забудови території, або в разі лобіювання ними інтересів мешканців будинку перед міською радою її виконавчими органами та міським головою ОСББ діють не від імені жителів, а як окремі пересічні громадяни
Територія, на якій утворюється ОСН, не обмежена одним багатоповерховим будинком. Це може бути вулиця, квартал, мікрорайон. Територія діяльності обмежена будинком або житловим комплексом

Органи самоорганізації населення діють на підставі Конституції України, Закону України «Про органи самоорганізації населення», інших законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади.

У Харкові утворення ОСН регламентовано Рішенням Харківської міської ради 7 і 8 сесії 6 скликання № 364/09 від 23.12.2009 р.

ОСББ діють на підставі Конституції України, Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»

Що треба зробити, щоб утворити ОСН у своєму будинку чи мікрорайоні?

ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

1. Знайти у своєму будинку (кількох будинках) 3-5 ініціативних людей, які донесуть інформацію про переваги ОСН до інших жителів будинку, під протокол провести збори, на яких затвердити склад ініціативної групи, яка буде займатись підготовкою проведення загальних зборів громадян – жителів будинку для утворення ОСНу (ст. 39 Конституції України)

2. Провести загальні збори (конференцію) мешканців будинку (будинків). На яких прийняти рішення про утворення ОСНу, обрати ініціативну групу, якій доручити представляти інтереси жителів будинку – учасників зборів (конференції) у відповідній місцевій раді. Обов’язково скласти відповідний протокол загальних зборів (конференції) з підписами учасників.

3. Подати до міської ради (або до відповідної ради іншого рівня)  заяву про створення органу самоорганізації населення, протокол зборів (конференції) жителів за місцем проживання про ініціювання створення органу самоорганізації населення із зазначенням основних напрямів діяльності створюваного органу самоорганізації населення, а також список учасників зборів (конференції) жителів за місцем проживання із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, серії і номера паспорта та домашньої адреси кожного учасника зборів (конференції) жителів.

4. За заявою від загальних зборів міська рада (або  відповідна рада іншого рівня) надає дозвіл на створення органу самоорганізації населення. Питання про створення органу самоорганізації населення, розглядається на найближчому пленарному засіданні за участю членів ініціативної групи, обраної на загальних зборах (конференції) жителів за місцем проживання.

5. У рішенні ради про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення мають бути обов'язково визначені його назва, основні напрями діяльності, повноваження та умови їх здійснення, територія, в межах якої має діяти орган самоорганізації населення.

6. Легалізація органу самоорганізації населення є обов'язковою і здійснюється шляхом його реєстрації або повідомлення про заснування. Реєстрація органу самоорганізації населення здійснюється органом державної реєстрації. Для реєстрації органу самоорганізації населення уповноважені зборами (конференцією) жителів за місцем проживання їх представники подають до реєструючого органу заяву.

Рада може додатково наділяти частиною своїх повноважень орган самоорганізації населення з одночасною передачею йому додаткових коштів, а також матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для здійснення цих повноважень, здійснює контроль за їх виконанням.

Фінансовою основою діяльності органу самоорганізації населення є: кошти відповідного місцевого бюджету, які можуть надаватися йому міською радою для здійснення наданих органу самоорганізації населення повноважень; добровільні внески фізичних і юридичних осіб. Фінансові кошти, необхідні для здійснення органами самоорганізації населення повноважень, щорічно мають передбачатися у місцевому бюджеті за наявності відповідної фінансової можливості та витрачатися відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у бюджеті міста.

Орган самоорганізації населення обирається терміном на строк повноважень ради, яка надала дозвіл на його утворення, якщо інше не передбачено рішенням ради чи положенням про орган самоорганізації населення.

Якщо кожен з нас почне діяти за таким планом, проявить ініціативу, почине з себе, від будинку в якому мешкає, з своєї вулиці, стане владою, а не об’єктом споживання, то вже скоро переконається, що будинки та дороги біля них ремонтуються, газ, електрика та тепло подаються вчасно та належної якості (а не з тиском нижче аварійного рівня), вода без іржі, яку можна пити, а не купувати двічі,  взагалі якість життя змінилась на краще

Детальну методичну інформацію про особливості утворення ОСН, про відповідну законодавчу базу, про позитивний досвід ОСНів ви можете отримати за телефоном 096 6452439 або посиланням


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling