Статьи

Путін зникне 20 серпня. Війна з Росією

14 августа 2017 13:04

Коли з офіційним візитом віце-президент США Майк Пенс відвідав Естонію в рамках співробітництва країн-членів НАТО, то мені відразу згадалася книга “Війна з Росією”, яка нещодавно з’явилася на полицях книжкових магазинів. Справа в тім, що її автор – генерал Сер Річард Ширрефф – тривалий час обіймав посаду заступника Верховного головнокомандуючого Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі та на цій проблемі знається, мабуть, як ніхто інший.

Книга “Війна з Росією” має підзаголовок Термінове попередження від вищого військового командування та дуже нагадує сценарій військових навчань Командування НАТО, що моделюють події, до яких призводять міжнародні конфлікти.

Дія роману починається 9 травня 2017-го в Харкові, коли в Москві святкують майже священний День перемоги. Саме в цей день Росія починає повномасштабну війну та майже її виграє. В 2014-му вона захопила Крим та Донбас, а тепер вже й країни Балтії під її контролем. Ще зосталося захопити Східну Польщу – та можна торгуватися із Заходом.

Сер Річард Ширрефф особисто знає російського Начальника Генштабу та командувача ЗС РФ Валерія Герасимова тому це той вимисел, який ґрунтується на фактах і є цілком імовірним сценарієм, змодельованим дуже близько до реалій. Головними діючими особами “Війни з Росією” є бійці Сил спецоперацій Британії, Латвії, Росії. А один з центральних майданчиків, де проходить це повчальне та захоплююче дійство, - штаб-квартира НАТО в Брюсселі. 

Саме там «натівці» отримують поразку за поразкою на дипломатичному фронті. Адже для того аби запрацювала стаття 5 Статуту НАТО (про допомогу країні-члену НАТО, що піддалася збройній агресії), всі 28 країн-членіів мають дійти консенсусу та проголосувати «за» руками їх послів. А ось тут і з’являються підводні течії: представники Угорщини, Греції та Німеччини відмовляються підтримати збройну відсіч Росії, що звісно, тільки йде на користь режиму президента Путіна, який фігурує в романі під справжнім прізвищем.

“Повернувши собі Прибалтику, де всі 3 балтійські країни є членами ЄС, ми також станемо членами Євросоюзу, навіть матимемо 3 голоси!” - чуємо такий собі правдоподібний жарт від Путіна на сторінках роману. Саме тому ще трішки й НАТО б перестало існувати як військовий союз. Чого, власне, і домагається Кремль.

Сюжет книги розвивається в кількох напрямках: тут і справжній трилер зі стрільбою, спецопераціями та коханням, тут і політичні кулуари, де спливає на поверхню весь бруд та підступність політиків міжнародного рівня.   

До речі, одним з чинників, що допоміг НАТО в прямому протистоянні з Москвою була спецоперація із запуском вірусу “Распутін”, що на деякий час вивіло з ладу всю комп’ютерну систему армії РФ. Схема розробки та запуску цієї програми дуже нагадувала нещодавню хакерську атаку на сайти держустанов та банків України за допомогою вірусу “Petya”, яка була реалізована ззовні і скоріш за все країною-агресором – Росією. Отже реалії та вигадки йдуть в книзі пліч-о-пліч.

Останній день дії “Війни з Росією” припадає на 20 серпня 2017-го. Саме в цей день російський президент Путін… Але про це краще дізнатися з самої книги.

…На “Книжковому Арсеналі” роман презентував Роджер Філд – редактор та літературний агент сера Річарда Ширреффа. Варто підкреслити, що українською “Війна з Росією” вийшла дуже оперативно, менше ніж за півроку після виходу оригіналу. Маю великий сумнів, що книга обсягом в 540 сторінок, вийде в РФ, бо прихильникам кремлівського диктатора (та йому самому в першу чергу!) вона навряд чи сподобається своєю правдивістю та скептичним відношенням до країни-агресора.

Отже, читаємо бестселер від англійського генерала українською!  


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling