Думки

Як боротись з дитячими самогубствами? Важлива ваша думка

7 Листопада 2017 16:02
Игорь КОТВИЦКИЙ

За фасадами гучних процесів останніх тижнів залишились не поміченими новини про моторошні події, які мали б значно сколихнути свідоме суспільство. Зокрема, мова йде про непоодинокі самогубства дітей.

8 жовтня десятикласник з Балаклійського району Харківщини кинувся під приміський електропотяг «Харків-Ізюм» та загинув. Одна із версій яку розглядає слідство – доведення до самогубства.

7 жовтня подібний випадок стався у місті Погребище на Вінниччині, де покінчив життя самогубством 18-річний юнак. Це вже третій випадок за два місяці у цьому ж місті, до того знайшли 17 і 18 річних юнаків, які також самі покінчили життя.

Що ж примушує підлітків так вчиняти?

Правоохоронці відмічають повторну активізацію так званих «груп смерті», таких як «Синій кит». В цих групах, як правило, куратори за допомогою психологічних прийомів доводять дітей до самогубства.

Синій кит не потонув?

Блокування мережі «Вконтакті», в якій містилось до 16 тисяч сторінок подібних груп дало тільки тимчасовий ефект. Таким же шляхом пішли Індія та Бангладеш, які мають намір заблокувати групи «Вконтакті» з метою знизити дитячі суїциди. Однак, по-перше, саме «блокування» мережі технократичне покоління досить легко обходить, одночасно, кількість груп постійно зростає. По-друге, існують й інші групові чати поза заблокованою соціальною мережею, куди з цікавості долучаються підлітки.

Законодавство

Законодавство України в питанні протидії доведення до самогубства без застосування примусу розвинуто не достатньо, чинні норми статті 120 Кримінального кодексу потребують перегляду.

Завтра на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності має бути розглянутий законопроект №6748 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо розширення переліку кримінально-карних способів доведення до самогубства чи самокалічення або замаху на самогубство чи самокалічення)», що якраз спрямований на вдосконалення норм статті 120 КК.

Тож, як Ви вважаєте, як в правовому полі необхідно боротись із зростанням дитячих самогубств під впливом «груп смерті» в мережі «Інтернет»?

І, чи варто вводити кримінальну відповідальність за створення «груп смерті»?


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling