Думки

Посилення відповідальності за порушення ПДР заради життя і безпеки

10 Листопада 2017 13:20
Арсен АВАКОВ

Сьогодні на спеціальному засіданні Уряду затвердили пропозиції МВС щодо змін до нормативно-правових актів у сфері безпеки дорожнього руху. Найближчим часом пакет документів буде переданий до Верховної Ради. Сподіваюсь на підтримку депутатського корпусу й термінове прийняття відповідних рішень. Нові правила контролю дорожнього руху та радикальне посилення покарань за порушення – особливо для водіїв у стані сп'яніння – рішучий крок до безпеки та порядку на дорозі!

Нижче – докладна доповідь щодо новел, які ми пропонуємо.

* * *

СТАН СПРАВ

На сьогодні в нашій державі склалася катастрофічна ситуація у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Наприклад, у 2016 році в Україні сталося майже 155 тисяч ДТП, з яких понад 25 тисяч – із постраждалими особами. Унаслідок ДТП минулого року травмовані понад 32 тисячі осіб, загинули 3 187.

Протягом дев'яти місяців цього року вже сталися майже 117 тисяч ДТП, з яких понад 19 тисяч – із постраждалими особами: травмовані понад 25 тисяч осіб, загинули 2 317.

За статистичними даними, у середньому в Україні внаслідок ДТП щодоби гинуть 8 осіб, 92 особи зазнають тілесних ушкоджень.

————-

Для порівняння, у період з 1 січня 2016-го до 1 січня 2017 року в зоні АТО загинули 763 військовослужбовців та правоохоронців. Тобто на дорогах України у 2016 році загинуло БІЛЬШЕ людей, ніж у зоні АТО, де відбуваються бойові дії із застосуванням сучасного озброєння!

————-

Проведений нами аналіз дозволяє визначити причини дорожньо-транспортних пригод в Україні:

1) перевищення максимально дозволеної швидкості руху транспортного засобу;

2) порушення правил маневрування;

3) порушення правил проїзду перехресть;

4) недотримання безпечної дистанції;

5) керування транспортним засобом у стані сп'яніння.

Щодо останньої причини необхідно зробити ремарку, оскільки керування транспортним засобом у нетверезому стані, як правило, тягне за собою порушення водієм інших правил дорожнього руху, у тому числі зазначених вище, унаслідок утрати концентрації, зменшення уваги, нівелювання почуття небезпеки тощо. Тобто ця причина ДТП, як правило, іде в комплексі з іншими.

Серед серйозних чинників, що обумовлюють збільшення кількості порушень правил дорожнього руху, особливо таких, як керування транспортним засобом у нетверезому стані, слід окремо виділити неефективність сучасних правових механізмів притягнення осіб, що вчинили порушення ПДР, до адміністративної відповідальності.

Так, від початку цього року за вчинення адміністративних правопорушень, передбачених ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння), складені 88 тисяч адміністративних протоколів.

З них розглянуті судами лише близько 44 тисяч, тобто лише 50 відсотків.

За результатами розгляду справ цієї категорії були накладені штрафи на 31 тисячу осіб.

Загальний розмір штрафів, накладених з початку року за керування транспортними засобами у нетверезому стані, становить 352 мільйони гривень.

Разом з тим з цієї суми фактично стягнуто в державний бюджет лише 31 мільйон гривень, або 8,7 відсотка!

Акцентую, що проти цих 8,7 відсотка виконаних рішень на іншій чаші терезів 2 317 загиблих цього року внаслідок ДТП!

Тобто переважна більшість судових рішень про накладення штрафу за керування транспортним засобом у нетверезому стані залишаються невиконаними.

Безумовно, усвідомлення водіями того, що навіть у разі виявлення і документування поліцією факту порушення ними правил дорожнього руху, вони все одно матимуть безліч можливостей де-факто уникнути відповідальності, – додає їм сміливості у вчиненні правопорушення на дорозі.

* * *

МИ ПРОПОНУЄМО

Зважаючи на ситуацію з дотриманням правил дорожнього руху, з урахуванням основних причин та умов, що сприяють порушенням, ми пропонуємо вжити низку заходів нормативно-правового характеру:

1. Внести зміни до статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.

Перш за все, пропонуємо збільшити покарання за вже передбачені цією статтею Кримінального кодексу України злочини.

Крім того, пропонуємо внести зміни до цієї статті Кодексу, якими передбачити окрему відповідальність водія за порушення правил дорожнього руху, учинене в нетверезому стані, і передбачити за це суворе покарання.

Пропонуємо встановити відповідальність за порушення ПДР особами, які керують транспортними засобами, учинене в нетверезому стані, що спричинило середньої тяжкості тілесне ушкодження, і передбачити за це покарання – позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від трьох до п'яти років.

За порушення ПДР особами, які керують транспортними засобами, вчинене у нетверезому стані, що спричинило смерть особи або заподіяло тяжке тілесне ушкодження, – покарання у вигляді позбавлення волі від семи до дванадцяти років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від п'яти до десяти років.

2. Установити максимально дозволену швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах 50 км/год. (зараз максимальна межа швидкості в населених пунктах становить 60 км/год).

Чому саме так?

За результатами досліджень, проведених різними міжнародними організаціями, зокрема Всесвітньою організацією охорони здоров'я, така швидкість вважається найоптимальнішою з точку зору забезпечення безпеки учасників дорожнього руху, з урахуванням швидкості реакції водія, пішохода та максимального гальмівного шляху в разі раптового виникнення перешкоди перед транспортним засобом під час його руху.

Установлено, що при зменшенні максимально допустимої швидкості в населених пунктах із 60 до 50 км/год кількість ДТП, зокрема ДТП з тяжкими наслідками, суттєво знижується.

Тому в переважній більшості держав Європи та США максимальна допустима швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах становить саме 50 км/год.

—————-

Я хочу, щоб всі ми зрозуміли, – це не питання обмеження когось у правах і можливостях, це – питання нашої безпеки! Повторюся, у нас на дорогах гине вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО під час бойових дій!

—————-

3. Збільшити розміри штрафів за деякі види адміністративних правопорушень.

Зокрема:

• за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більше, ніж на 50 км/год, установити штраф 3400 грн. (зараз за це штраф 510 грн.);

• за залишення місця ДТП установити штраф 3400 грн. та передбачити можливість позбавлення за це права керування транспортним засобом на строк до шести місяців(зараз за це штраф 255 грн.);

• за керування транспортним засобом особою, яка не має права керування транспортним засобом, установити штраф у розмірі 10 200 грн., а вразі вчинення цього порушення повторно протягом року – штраф 40 800 грн. (зараз за це передбачено штраф 510 грн.);

• за керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортним засобом, установити штраф у розмірі 20 400 грн., а за повторне вчинення цього порушення протягом року – штраф у розмірі 40 800 грн. (зараз за це передбачений штраф у розмірі 510 грн.).

——————

Фактично ми пропонуємо за останні два зазначених вище порушення ПДР передбачити розміри штрафів, аналогічні розмірам штрафів за керування транспортним засобом у нетверезому стані.

Адже сьогодні часто трапляються випадки, коли транспортним засобом керує особа, яка взагалі ніколи не мала права керування транспортним засобом або була позбавлена цього права, зокрема за керування в нетверезому стані.

Острах для таких людей, які свідомо сідають за кермо, знаючи, що вони взагалі не мають права керування транспортним засобом, мінімальний, оскільки найгірше, що на них чекає у разі зупинення поліцією, – це штраф у розмірі 510 грн.

——————

4. Збільшити строки накладення адміністративних стягнень до одного року з моменту виявлення правопорушення (замість нині передбачених трьох місяців) за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що зменшують їх увагу та швидкість реакції.

—————–

Необхідність запропонованої зміни обумовлена тим, що на сьогодні в силу цілої низки причин об'єктивного і суб'єктивного характеру (штучне затягування розгляду адміністративних матеріалів, перевантаженість або неукомплектованість судів тощо) масово трапляються випадки, коли на день розгляду справ цієї категорії вже минув строк для накладення адміністративного стягнення.

У зв'язку з цим провадження щодо особи, яка керувала транспортним засобом у нетверезому стані, закривається, а особа фактично уникає відповідальності за це.

—————-

5. Внести зміни до статті 21 (Передача матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації або трудового колективу) та статті 22 (Можливість звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності порушення) Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачити, що положення цих статей кодексу не поширюються на деякі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зокрема:

керування транспортним засобом у нетверезому стані;

• керування транспортним засобом особою, яка не має права керування транспортним засобом або позбавлена права керування транспортним засобом.

————–

Необхідність такого кроку викликана тим, що після суттєвого підвищення розміру штрафів за керування транспортним засобом у нетверезому стані почала набирати обертів практика звільнення судами особи від відповідальності за це порушення з передачею матеріалів адміністративної справи на розгляд трудового колективу чи громадської організації на підставі статті 21 КУпАП або звільнення від відповідальності через малозначність цього порушення.

В обох випадках особи, які реально керували транспортним засобом у стані сп'яніння (що було зафіксовано і задокументовано в установленому порядку), узагалі уникли відповідальності, не сплативши за це жодної копійки штрафу, і вважаються такими, що не вчиняли це правопорушення.

Зокрема, за дев'ять місяців цього року:

• 330 осіб, які керували транспортним засобом у нетверезому стані, були звільнені від відповідальності з передачею справ на розгляд громадській організації чи трудовому колективу;

• 178 осіб, які керували транспортним засобом у нетверезому стані, були звільнені від відповідальності за це порушення через визнання його малозначним.

—————-

6. Ужити заходів щодо практичного запровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

Попри всі перестороги, заперечення і несприйняття цієї системи з боку окремих політиків та представників громадськості, ми вважаємо запровадження системи фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху найбільш дієвим, ефективним та безальтернативним механізмом боротьби з цими порушеннями та їх профілактики!

——————–

Така система сьогодні працює в більшості країн Європейського Союзу та розвинутих країн світу, причому їхній досвід свідчить, що запровадження цієї системи радикально змінило ситуацію з безпеки на дорогах у кращий бік.

Наприклад, у сусідній Польщі після запровадження системи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху кількість ДТП по державі зменшилася на 30 %!

З метою запровадження системи автоматичної фіксації низка суттєвих кроків на державному рівні вже зроблена.

Впровадження і ефективне функціонування цієї системи потребує прийняття низки законодавчих, урядових та відомчих нормативно-правових актів. І ми сподіваємося на підтримку Парламенту та Уряду в цьому питанні.

——————–

7. Внести зміни до Порядку видачі посвідчення водія, якими передбачити, що строк дії водійського посвідчення, отриманого особою вперше, становитиме два роки.

Якщо протягом двох років особа вчинить не більше двох адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху або не вчинить їх узагалі, то після закінчення дворічного терміну їй видається посвідчення водія строком дії 30 років без здачі додаткових екзаменів.

В іншому разі для отримання посвідчення водія на 30 років особа буде зобов'язана знову скласти відповідний іспит на право керування транспортним засобом.

————–

Міністерством внутрішніх справ уже вжита низка заходів, спрямованих на унеможливлення отримання посвідчення водія в обхід установлених процедур, зокрема, за допомогою різних "посередників", через фіктивну здачу екзаменів.

* * *

Зі свого боку МВС продовжує роботу з вироблення ефективних сучасних механізмів забезпечення безпеки дорожнього руху, профілактики порушень, своєчасного і оперативного виявлення порушень та притягнення до відповідальності осіб, які їх учинили, у взаємодії з представниками громадськості, експертним середовищем, іншими органами виконавчої влади і народними депутатами з урахуванням передового досвіду європейських держав, США, Канади та інших розвинених країн світу.

"Ніщо так не спонукає правопорушника до вчинення правопорушення, як усвідомлення того, що він не буде покараний за скоєне!" – цей афоризм часів Давньоримського права не втрачає актуальності, тому ми маємо зробити покарання невідворотним.

Прошу підтримки громадськості та кожного з вас – заради життя та безпеки!


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling