Статьи

Режим Володимира Путіна - це скажений пес

24 ноября 2017 14:03

5-й саміт «Східного партнерства» відбувається у Брюсселі в п'ятницю. Глави держав та урядів держав-членів ЄС, а також шести східноєвропейських партнерів (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна) розглянуть перспективу подальшого співробітництва. Основним табу цієї зустрічі «Східного партнерства» є Росія та її підтримка країн, які, на думку Москви, все ще належать до її «сфери впливу», так само як і занепокоєння європейських столиць втручанням Росії в їхні виборчі процеси. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков відповідає на запитання журналу JDD.

Що ви очікуєте від цього саміту?

Ми очікуємо, що всі рішення які можуть бути запровадженні ЄС для нашого майбутнього, будуть ухвалені. Я хочу пересвідчитися, що Європейський Союз добре усвідомлює, що не можна закривати очі на кризу з Росією. Ця проблема має бути в центрі уваги усіх демократичних країн. Ось чому Україна захищає сьогодні наші спільні цінності. Режим Володимира Путіна це мов скажений пес, і ми стримуємо цього пса на нашому кордоні. Ми не дозволяємо йому перетнути український кордон. Ми страждаємо від бойових дій на кордоні, від гуманітарної катастрофи на окупованих територіях, від масованих кібернетичних атак з боку Росії.

Що ви очікуєте від Франції, зокрема?

Ми з великим оптимізмом дивимося на Раду європейських міністрів і на позицію Президента Макрона. Нам здається, що він є прихильником конкретних дій для розв’язання кризи, яку ми переживаємо з російським сусідом. Ми очікуємо від Франції якомога більшого залучення з метою аби російські війська були вигнані з території Донбасу. Україна повинна контролювати свої кордони через запровадження миротворчої місії так, щоб країна не отримувала ані зброю, ані інші засоби, які підживлюють цей конфлікт в інтересах росіян. Мінські угоди привели до припинення вогню, що є хорошою справою, але це не припинило війну, а тим паче окупацію. Згодом ми проведемо реальні місцеві вибори. Ми будемо готові працювати з цивільним населенням. Наразі ми розмірковуємо над прийняттям закону про колаборантів, на кшталт того, що був прийнятий у Франції після Другої світової війни – закон про амністію для тих, хто не воював і хто не має крові на руках. Соціологія сьогодні показує, що 60% населення на окупованій території хоче повернутися в Україну, 20% не хоче, і ще 20% хоче повернутися в Україну але гадає, що їм там не будуть раді і боїться. Тому нам доведеться знайти формулу повернення для усіх цих людей.

Ангела Меркель зайнята внутрішніми проблемами. Чи може це заповільнити допомогу Україні?

Якщо вона перестане допомагати нам, Франція може взяти на себе цю роль і стати лідером у цей момент.

Чи все ще тривають бої на лінії фронту?

Так, ми називаємо це холодною фазою. Кожен день є один-два загиблих і в середньому п'ятеро поранених. Але саме цивільне населення страждає найбільше. Цей конфлікт призвів до загибелі понад 10 000 людей. У Донецькій та Луганській областях існують військові підрозділи ЛНР та ДНР, які перебувають під командуванням 8-ї армії Південного округу Збройних Сил Російської Федерації. Ці групи складаються з місцевих найманців та найманців з Російської Федерації, якими керують професійні російські офіцери. На Донбасі, за нашими даними, знаходяться від 4 до 5 тисяч російських офіцерів, які посідають найвищі посади. 8-а армія використовується для бойової та матеріально-технічної підтримки. А з рядового особового складу так званих народних армій «ДНР» та «ЛНР», 30% є російськими найманцями. І головне питання сьогодення - коли російські війська покинуть українську територію? Його не можна підміняти питанням про відносини між Україною та окупованою територією. Але ми не є цілком наївними… Слід, власне, розуміти - якщо ми втратимо Донбас, це буде дуже великою раною і потребуватиме багато часу щоб вона загоїлася. Ми не маємо багато сил і якщо Європа буде зацікавлена ​​в тому аби допомогти нам, це буде чудово.

Які ще питання ви хотіли б порушити завтра?

Екологічне питання, яке є надзвичайно серйозним на цій частині території. Донбас є вуглевидобувним регіоном, і 80% шахт на окупованих територіях затоплені водою змішаною з метаном. Внаслідок цього ця суміш потрапляє у джерела питної води, яка стає непридатною для вживання. Питної води бракує. Доводиться постачати воду з інших областей України, включаючи воду з Дніпра. Крім того, ці території щільно заміновані. І фахівці сходяться на думці, що розмінування займе від семи до десяти років.

Інша велика проблема - це вимушені переселенці з Донбасу. Мільйон з половиною змушені були покинути оселі, майно, роботу, усе своє життя й втікати від війни майже без нічого. Це дестабілізує демографію, економіку, усю систему життя країни. Майже 500 тисяч людей опинилися в Києві часто без даху над головою та з документами, яким ми, з різних причин, не можемо довіряти.

Чи саміт Східного партнерства все ще видається корисним для Вас?

Так, звичайно.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling