Статьи

Книга пам’яті: Позивний "Пантя"

30 марта 2018 07:06

Рожанський Пантелеймон Петрович (позивний «Пантя»), 21 рік

Звання, посада, підрозділ: солдат резерву, помічник гранатометника 3-го відділення 3-го взводу оперативного призначення 2-ї роти оперативного призначення батальйону оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького вій- ськової частини 3066 Північного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.

Дата і місце народження: 9 серпня 1993 року, смт Лі- тин, Вінницька область.

Дата і місце загибелі: 5 січня 2015 року, м. Артемівськ (нині Бахмут), Донецька область. Обставини загибелі. Загинув 5 січня 2015 року близько 19.00 під час здійснення ротації в зоні проведення на Сході України антитерористичної операції в дорожньо-транспортній пригоді на трасі Київ — Довжанський поблизу міста Артемівська (нині Бахмут) Донецької області. Похований у смт Літин Вінницької області. Залишилися батьки та 10-річна сестра.

Нагородження: Указом Президента України № 365/2015 від 28 червня 2015 року «за осо- бисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Віктор, однополчанин: «Заліз це наш “Пантя” на дах ГРП з монокуляром. Замалював на картонці, відірваній від ящика печива “Марія”, позиції “сепів”, які влаштувалися на териконі, віддаленому від нас на відстань 4–4,5 км. Із цією картонкою потім працювала ротна, батальйонна і (!) розвідка АТО. І арта вчинила класично: переліт, недоліт, а третій снаряд — у саму маківку! А четвертий — послали за терикон; там як рвонуло щось і — величезна зелена заграва на півнеба! Ми від щастя стрибали і кричали як навіжені — ну справжнісінький вам феєрверк на Новий рік! Світла пам’ять та вічна слава тобі, “Пантя”!..»

Однополчанин, старший лейтенант резерву Анатолій Мартинюк опублікував у мережі «Фейсбук» сво- єрідну зворушливу епітафію загиблим побратимам, більшість із яких він знав особисто, бо раніше командував саме цім підрозділом:

«Позивний “Пантя” - Пантелеймон Рожанський із селища Літина, мій земляк з Вінниччини. У тебе чудові, працелюбні і мужні батьки. Я тепер розумію, у кого ти вдався. У тебе прекрасна і розумна сестричка. Я тепер розумію, хто для неї взірець. Ти не хвилюйся, брате, за неї - у неї тепер цілий батальйон захисників, старших братів…

Ти був дуже пильним і помічав те, чого не помічали інші. Саме ти виявив на териконі на Кондратьєвському бойовиків-сепаратистів та вояків російського спецназу, з’ясувавши кількість і вид озброєння ворога, завдяки чому по тому терикону вчасно відпрацювала наша артилерія».

На малій батьківщині у с. Сосни поховали загиблого внаслідок ДТП в зоні АТО Пантелеймона Рожанського. Провести героя в останню путь зібралися сотні Літичан, друзів та небайдужих мешканців району.

Серед присутніх також були представники влади місцевого, районного та обласного рівня, солдати, товариші по службі, представники військового комісаріату.

21-річний солдат Рожанський Пантелеймон Петрович загинув 5 січня 2015 року під час здійснення ротації добровольців та військовослужбовців за контрактом Національної гвардії України в зоні проведення АТО (Джерело: http://vn.presspoint.in.ua/ 2015/01/10/31408).

Герои АТО


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling