Статті

Книга пам’яті: Бегма Костянтин Олександрович

14 Березня 2018 06:49

Звання, підрозділ, посада: міліціонер взводу № 8 батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Шахтарськ» Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Дніпропетровській області (07.2014–08.2014), рядовий міліції.

Дата і місце народження: 18 липня 1983 року, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область.

Дата і місце загибелі: 16 липня 2014 року, с. Красногорівка, Ясинуватський район, Донецька область.

Обставини загибелі. 16 липня 2014 року К. О. Бегма і троє бійців його батальйону здійснювали заходи з охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки на території м. Мар’їнка Донецької області, де потрапили під обстріл (хлопці потрапили у засідку та були обстріляні з мінометів), у зв’язку з чим боєць отримав поранення, не сумісні з життям.

Нагородження: вдячні земляки нагородили Костянтина Бегму нагрудним знаком «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня (посмертно).

Бегма Костянтин Олександрович народився у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. 2006 року закінчив Криворізький технічний університет. За кілька років одружився, і 15 серпня 2012 року дружина Анна народила йому донечку Даринку. А 8 липня 2014 року, коли дружина перебувала на п’ятому місяці вагітності, Костянтин, склавши присягу на вірність українському народу, став рядовим батальйону патрульної служби міліції особливого призначення

«Шахтарськ» Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Дніпропетровській області.

«Я не можу сидіти вдома і спостерігати, як інші гинуть за свій народ, за свою землю», — сказав він рідним і добровольцем пішов в армію, незважаючи на умовляння рідних. Не міг зрозуміти Костянтин, ніяк не вкладалося у нього в голові, як можна просто так прийти зі зброєю на чужу землю і силою захопити її.

Спекотного 30 липня 2014 року разом з іншими працівниками полку «Шахтарськ» Костянтин був відряджений до м. Слов’янська Донецької області для несення служби з охорони громадського порядку в районі проведення антитерористичної операції. 15 серпня він привітав донечку з її дворіччям, а вже 16 серпня 2014 року його не стало. Рядовий міліції Костянтин Бегма та троє бійців розвідувальної групи — Олександр Бричук, Олександр Гришан та Сергій Кравець вийшли на розвідку на території м. Красногорівка Донецької області. Несподівано вони потрапили у засідку та були обстріляні з міномета. Костянтин отримав травми, не сумісні з життям, — обширне поранення тулуба з численними ушкодженнями внутрішніх органів та кісток тазу. Його товариш Олександр Бричук загинув від поранення голови. Двоє товаришів залишилися живими і в подальшому розповіли побратимам про героїчну смерть Костянтина та Олександра.

21 серпня 2014 року у Кривому Розі було оголошено Днем жалоби через загибель у зоні проведення антитерористичної операції трьох військовослужбовців-криворожан, серед яких був і Костянтин Бегма. Рівно через 4 місяці дружина Анна народила йому синочка Георгія, але побачити батька живим тому вже не судилося.

Костянтину так і не виповнився 31 рік. У нього залишилися батьки, дружина, донька і син. Рідні, близькі, друзі, сусіди, однокласники й просто ті, хто знав Костянтина особисто, відгукуються про нього як про чуйну й турботливу людину із загостреним почуттям справедливості, яка пожертвувала своїм життям заради рідної землі.

На рідній землі пам’ятають полеглого героя. Одразу після загибелі Костянтина земляки оголосили збір коштів на допомогу дружині Анні, яка залишилася сама з дворічною донькою. Родина могла залишитися без засобів для існування, крім того, за кілька місяців жінка мала народити ще одну дитину, тож ситуація, у якій вона опинилася, була вкрай важкою та невизначеною. Криворожани активно відгукнулися на прохання про матеріальну допомогу, а рідні й близькі допомогли вдові морально пережити цю страшну трагедію.

На фасаді школи № 116, де Костянтин навчався з 1990-го до 2000 року, йому встановлено меморіальну дошку.

У жовтні 2016 року орденом Матері були нагороджені матері, які виховали справжніх патріотів, серед них — Бегма Світлана Миколаївна.

На честь полеглого героя в зоні проведення антитерористичної операції було перейменовано одну з вулиць у Тернівському районі м. Кривого Рогу.

Також сім’я героя у грудні 2015 року отримала двокімнатну квартиру в Кривому Розі.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling