Статті

В'ячеслав встиг закрити гранату собою

13 Квітня 2018 07:00

Галва В’ячеслав Анатолійович (позивний «Кузьмич»)

Звання, посада, підрозділ: полковник Головного управління розвідки Міністерства оборони України у відставці, інструктор з підготовки фахівців спецпризначення, інструктор з бойової підготовки батальйону МВС «Азов».

Дата і місце народження: 4 січня 1973 року, ст. Безрічна, Оловяннінський район, Чітинська область, РРФСР.

Дата і місце загибелі: 26 серпня 2014 року, м. Новоазовськ, Донецька область.

Обставини загибелі. Загинув 26 серпня 2014 року в районі м. Новоазовська під час відбиття разом із розвідгрупою батальйону «Азов» атаки російських бойовиків. Похований у м. Києві на Берковецькому кладовищі (діл. № 45, р. 17, м. 6). Залишилися батьки, двоє синів та дружина.

Нагородження: пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси» (посмертно).

Офіцерську кар’єру розпочав на посаді командира розвідувальної групи спеціального призначення окремої роти спеціального призначення Прикарпатського військового округу.

В рамках обміну досвідом між Україною і США пройшов спеціальну підготовку в контртерористичній групі за программою ФБР. 2002 року пройшов навчання в Центрі підготовки «Коммандо́» (Франція), — автономні дії в тилу супротивника. Пройшов підготовку в Центрі розмінування у м. Кам’янці-Подільському, отримав статус командира групи розмінування 2-го рівня. У Центрі підготовки льотного складу Повітряних сил ЗСУ в м. Судаку пройшов курс виживання у гірсько-лісовій місцевості й на морі. У Центрі медицини катастроф у Києві пройшов курс надання невідкладної медичної допомоги під час надзвичайних ситуацій, отримавши статус інструктора-парамедика. Пройшов спеціальний курс підготовки снайперів під керівництвом інструктора спецпідрозділу SAS Великої Британії — дії снайперів у контртерористичній операції в умовах міста.

2010 року звільнився з лав Збройних сил України. Працював інструктором з бойової підготовки та крав мага́ (івр. — «контактний бій»), займався підготовкою співробітників особистої охорони.

Під час війни на сході України В’ячеслав добровольцем поїхав на фронт, де застосував свій величезний досвід у підготовці бійців-добровольців різних підрозділів за пришвидшеним курсом. Зайнявся підготовкою бійців батальйону «Азов», разом із якими брав участь у бойових операціях. За документами він був зарахований як рядовий міліції 1-го відділення 1-го взводу 1-ї роти батальйону міліції спецпризначення при Донецькому УМВС.

Наприкінці серпня 2014 року підрозділи ЗСУ, прикордонники, батальйони МВС «Азов» і «Дніпро-1» зупинили наступ російських військ на м. Маріуполь. 25 серпня 2014 року розвідувальний підрозділ батальйону «Азов», із яким був «Кузьмич», підірвав танк противника і першим зайшов у м. Новоазовськ. Наступного дня вранці В’ячеслава викликали до штабу в м. Урзуфі, дорогою його автомобіль підірвався на протитанковій міні. За іншими даними, він отримував на базі при штабі боєприпаси, «загублені» ворогом під час відступу — два джипи, завантажені бойовим спорядженням. Взяв до рук одну з гранат, і пролунав вибух, В’ячеслав встиг закрити гранату собою. 28 серпня в Будинку офіцерів у Києві відбулося прощання з легендарним військовиком, поховали його на Берковецькому кладовищі. Експерт з понад 10 бойових дисциплін, В’ячеслав Галва створив 4-денну методику інтенсивного навчання, за якою готував бійців. Його досвід на сьогодні є унікальним для нашої країни.

«Справу, яку починав В’ячеслав Анатолійович, ми повинні з вами продовжувати в усьому, — підкреслив директор Черкаського колегіуму «Берегиня», у якому навчався В’ячеслав, Василь Андрійович Титаренко. — В’ячеслав продовжив справу свого батька, адже той теж був офіцером, три роки воював в Афганістані».

«Ніхто не знає, що нам доведеться виборювати, захищати, та в нас є такий яскравий приклад сили, мужності, незламності, любові до України.

Ми вирішили увіковічнити пам’ять про В’ячеслава Галву, адже саме наша школа виховала таких Героїв, і нам є чим гордитись», — розповіла випускниця Віроніка Скрипай.

«Це був друг дитинства, людина, яку хотілося наслідувати. Зустрічаючись по службі, я завжди був радий йому й із захопленням розповідав про нього. Це Людина з великої літери, герой, професіонал», — підкреслив побратим Олександр Олександрович Томашенко.

Найважче з усіх присутніх говорити було мамі загиблого бійця: «Я хочу, щоб ви брали приклад з мого сина. Він вчився на подвигах захисників-попередників. Я ним горджуся, він — Герой!» Депутати міської Ради м. Черкаси ухвалили рішення перейменувати вул. Руднєва на вул. В’ячеслава Галви.

У Черкаському колегіумі «Берегиня» відкрито меморіальну дошку на честь полковника головного управління розвідки Міністерства оборони України, бойового інструктора, учасника бойових дій на сході України Галви В’ячеслава Анатолійовича.

Ініціаторами відкриття меморіальної дошки були всі 11-класники колегіуму.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling