Статті

Книга пам’яті: Бойко Олександр Олександрович

9 Квітня 2018 07:06

Звання, посада, підрозділ: підполковник, заступник командира загону — командир другої розвідувально-пошукової групи окремого загону спецпризначення військової частини 2250 Національної гвардії України.

Дата і місце народження: 03 грудня 1981року, м. Вознесенськ, Миколаївська область.

Дата і місце загибелі. 03 червня 2017року, с. Золоте, Луганська область. Повертаючись із завдання, група спецназу Національної гвардії України в районі с. Золоте (Луганська область) потрапила в засідку.

Нагороди: Указом Президента України № 259/2017 від 2 вересня 2017 року, "за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов'язку", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Рішенням Хмельницької міської ради присвоєно звання "Почесний громадянин міста Хмельницького" (посмертно).

В ході ближнього бою підполковник О. О. Бойко залишився прикривати відхід групи, отримав численні поранення та героїчно загинув у бою.

Підполковник Олександр Бойко особистість в Національній гвардії України воістину легендарна. До початку війни на сході України він більше 10 років прослужив у 8-му окремому полку спеціального призначення, пройшов літню кампанію 2014 року, брав участь в обороні Луганського аеропорту.

2015 року з сім'єю переїхав із Хмельницького в Івано-Франківськ, де зайнявся створенням нового спецпідрозділу.

Друзі Олександра кажуть, що це була виняткова людина — гідний офіцер і командир, цілеспрямований і врівноважений, у нього завжди були ґрунтовні погляди, гідні життєві цінності і тверда, немов вроджена, офіцерська честь. Людина, яка не могла терпіти підлість, зраду, брехню, а особливо — користолюбність.

Товариші по службі розповідають, що, повертаючись із завдання, група спецназу Національній гвардії України в районі с. Золоте (Луганська обл.) потрапила в засідку. В ході ближнього бою, прикриваючи відхід групи, Бойко отримав численні поранення. Це — те, що бачили його однополчани. На той час противник став підтягувати додаткові сили, група вимушено відступила. Винести тіло полеглого підполковника означало приректи всю групу на загибель — швидкість пересування знизилася б в рази.

Було прийнято непросте рішення — повернутися за тілом пізніше, проте, повернувшися пізніше на поле бою, бійці тіло свого командира не знайшли. Командування припустило, що тіло підполковника забрали бойовики для обміну — цілком рядовий випадок на цій війні.

Світлана, дружина підполковника Олександра Бойко ділиться болем:

«Мені сказали, що в групі було 5 осіб, один з них медик. Саша зазвичай дуже обережний і ніколи не вів своїх хлопців у неперевірене місце. Він дбав про хлопців, за кожного переживав. Завжди був завбачливий, надто переймався про мене з дитиною, щоб раптом не залишити одних. А тому заздалегідь вживав заходів, щоб не отримати поранення.

Але того вечора мені подзвонили і сказали, що мій чоловік загинув. І його нібито не змогли забрати, тому що вогонь був настільки сильний, що лише медик ледве зміг підповзти до нього, щоб надати допомогу.

Його підлеглий Кирило сказав, що після поранення встиг зняти з нього амуніцію, бачив поранення живота, бачив, що було дуже багато крові, дуже багато. І, за словами Кирила, для них було занадто небезпечно відразу забрати Сашу. Також мені спочатку сказали, що в підрозділі знають, де його залишили, є точні координати, на місце були відправлені групи пошуку.

І начебто була домовленість із сепарами, щоб не відкривали вогонь під час пошуку. Але якусь частину не було проінформовано про угоду і вона порушила тишу. Тепер бойовики більше не йдуть на поступки».

Після цього було організовано низку пошукових рейдів, в ході яких розвідники зуміли охопити максимальну площу «сірої» зони, де пройшло бойове зіткнення.

Навіть такі заходи дали результат не відразу.

Після довгих пошуків тіло підполковника спецназу Нацгвардії Олександра Бойка було знайдено і доправлено до Сєвєродонецька.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling