Статті

Книга пам’яті Богдан Вовненко, позивний "Варг"

15 Травня 2018 07:04

Звання, посада, підрозділ: солдат резерву, помічник гранатометника відділення ручних протитанкових гранатометів гранатометного взводу батальйону спеціального призначення «Донбас» військової частини 3027 Північного оперативно- територіального об’єднання Національної гвардії України.

Дата і місце народження: 28 серпня 1975 року, м. Київ.

Дата і місце загибелі: 29 серпня 2014 року, с. Червоносільське, Амвросіївський район, Донецька область.

Обставини загибелі. Уранці 29 серпня 2014 року під час виходу так званим зеленим коридором з Іловайського котла Богдан їхав у кузові вантажного автомобіля ЗІЛ. На ділянці дороги між селами Многопілля та Червоносільське у правий бік машини влучив снаряд, випущений з протитанкового ракетного комплексу «Фагот». Ще один потрапив у двигун вантажівки.

Третього вересня тіло «Варга» разом із тілами 96 інших загиблих в Іловайському котлі привезли до моргу м. Дніпропетровська (нині Дніпро). 16 жовтня 2014 року його тимчасово поховали на Краснопільському цвинтарі м. Дніпро як невпізнаного героя.

Впізнаний за експертизою ДНК. Згідно із заповітом Богдана, родичі та друзі розвіяли його прах над Дніпром з Пішохідного моста.

Залишилися дружина та маленька донька.

Нагородження: Указом Президента України № 622/2015 від 03 листопада 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Богдан був системним адміністратором, менеджером, керував власним інтернет-проектом із продажу запчастин до мотоциклів. Захоплювався рок-музикою, був активним учасником неформальних рухів київських мотоциклістів та прихильників соціоніки (сучасної науки, що вивчає процес обміну інформацією між людиною і зовнішнім світом).

Вів авторський кулінарний інтернет-сайт «Шмакота!» (останній рецепт на ньому — коктейлю «Слава Україні!» — вже після загибелі чоловіка опублікувала дружина Алла).

  • 15 мл горілки
  • 15 мл лікеру “Блакитний Кюрасао”
  • 30 мл бананового лікеру

Коктейль “Слава Україні” зараз є майже в кожному барі. Але далеко не в кожному його подають саме з банановим лікером, замінюючи його ананасовим або апельсиновим соком. Як на мене, це – недопустима профанація.

Приготування

В склянку для миттєвих коктейлів налити банановий лікер.

Горілку та лікер “Блакитний Кюрасао” перемішати в шейкері та влити по барній ложці з мадлером згори на банановий.

П’ється коктейль згори, за 5-6 ковтків.

Активний учасник Революції Гідності. Після анексії Росією Криму Богдан уклав контракт і був зарахований до батальону спеціального призначення Національної гвардії України «Донбас».

Вже під час перебування в зоні проведення антитерористичної операції написав в одній із соцмереж: «Знаєте, до подій 21.11.2013 я збирався валити з того болота, на яке перетворювалась Україна. Було два варіанти: Румунія або Греція. Після 30.11.2013 я думав тільки про помсту київському “Беркуту”. Після 10–11.12 я бажав відстояти свої та моїх братів-українців права. Після 18–20.02.2014 я куй-куди звідси поїду. Моя земля тут. І я бу- дуватиму краще життя тут, на своїй землі. Українці! Я пишаюсь тим, що належу до такої волелюбної нації. Це моя земля. І мені тут жити, моїм дітям, моїм онукам і правнукам. Коли ми були в Лисичанську, до нас завітали люди з “Волонтерської сотні”. Серед іншого, вони передали нам листи з Харкова. Знаєте, такі маленькі клаптики паперу з побажаннями. Так от, цінність цих листів... скажімо так: спокійно читати їх не міг ніхто з нашого підрозділу, сльози навертались на очі навіть у найбільш брутальних вояків. Дякую від імені нашого підрозділу і тим, хто писав ці листи, і тим, хто їх доставив...»

Дружина Богдана Алла займається волонтерською діяльністю, вона є засновником інтернет-сайту «Допомога армії».

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling