Думки

Реформування пенітенціарної системи: що зроблено і що потрібно

21 Березня 2018 08:13
Игорь КОТВИЦКИЙ

Принцип відповідальності перед майбутніми поколіннями передбачає усвідомлення наслідків своїх дій та їхнього впливу на життя людей надалі. Усі дії, які ми робимо, так чи інакше позначаться на наступних поколіннях наших співгромадян, а іноді – й жителів інших країн. Реформа Пенітенціарної системи України є однією з найголовніших у правоохоронній діяльності, це колосальний комплекс заходів направлений на мінімізацію криміногенної ситуації в країні, що особливо актуально у період збройної агресії.

На засіданні Комітету с питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, що відбулося 14 березня, розглянули та одноголосно схвалили до першого читання проект закону «Про Дисциплінарний статут пенітенціарної системи». Україна має серйозні міжнародні зобов’язання щодо приведення пенітенціарної системи до європейських стандартів. Законопроект про «Про Дисциплінарний статут пенітенціарної системи» – одна з важливих складових цієї реформи. Схвалений Комітетом законопроект і повинен встановити правила роботи персоналу. Він визначає сутність службової дисципліни, обов’язки осіб рядового і начальницького складу пенітенціарної системи стосовно її дотримання, види заохочень та дисциплінарних стягнень, порядок і права керівників щодо їх застосування, а також порядок оскарження дисциплінарних стягнень.

До порядку денного додатково було включено і законопроект «Про правовий статус засуджених, які відбували покарання на тимчасово окупованій території або території населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, на території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, а також на території держави-агресора». Особи, які звільнені з установ в ОРДЛО і Криму на час їх виявлення мають статус засуджених, щодо яких порушено порядок виконання вироку суду, тобто з формальної точки зору, для України вони засуджені. Ця проблема неодноразова піднімалась і ось нарешті розроблений відповідний законопроект, який має на меті врегулювати правові колізії і поліпшити життя наших громадян, які звільняються з окупованих територій.

У сучасних умовах стрижнем реформування пенітенціарної системи повинна стати ідея ресоціалізації засуджених – їх перевиховання та повернення до повноцінного життя у суспільстві. І важлива роль у цьому процесі відводиться співробітникам пенітенціарної системи. З латини poenitentia перекладається, як каяття, тому особлива роль у заходах перевиховання засуджених відводиться душпастирству і менторству. З цими намірами Душпастирська рада з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України тепер працюватиме при Міністерстві юстиції. Положення про неї затверджено Наказом Мін’юсту від 05.07.2017 року № 2170/5. Відповідно до Положення, Душпастирська рада є постійно діючим міжконфесійним дорадчим органом, що працюватиме на громадських засадах. Її членами можуть бути офіційні представники зареєстрованих релігійних центрів і управлінь. Головним змаганням кожної особи, яка переживає ув'язнення, є втримати почуття людської гідності. Саме гідні мотиви також дуже важливі для працівників колоній, в'язниць і пробації.

Надважливим є розробка і прийняття законопроекту «Про пенітенціарну службу», яким врегульовується статус служби. Дуже важливе місце в цьому законопроекті займають питання грошового забезпечення та соціальних гарантій співробітників. Зокрема, законопроект передбачає: встановлення мінімального посадового окладу не нижче прожиткового мінімуму, введення пільгового заліку вислуги років для призначення пенсій, житлове та медичне забезпечення, безкоштовний проїзду, оплату 50% за комунальні послуги. Поки що цей законопроект не прийнятий, але Міністерство юстиції України видало наказ № 685/5 від 3 березня «Про затвердження схем тарифних розрядів для осіб рядового та начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України», який повинен суттєво змінити грошове забезпечення працівників.

В рамках співпраці з Данським Гельсінським комітетом з прав людини в Україні створюється система Пробації, тобто система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. В Україні вже діє пілотний проект по пробації для неповнолітніх. Завдяки Канаді він працює вже кілька років. Реабілітаційні центри працюють по всій країні і за інформацією представників Мінісюсту демонструють вражаючі результати: 98% дітей, які пройшли програму, не вчинили повторного правопорушення.

Вже зроблено великий обсяг роботи, але найголовніше попереду. Необхідно привести діяльність Пенітенціарної системи у відповідність до Європейських пенітенціарних правил, поліпшити норми утримання засуджених і забезпечення їх прав, підвищити матеріальне забезпечення співробітників. Тільки велика колективна злагоджена робота депутатів, представників Мінюсту, правників, експертів та правозахисників дасть потрібний Україні результат.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling